Як побудувати льох своїми руками – сім цікавих варіантів



На сьогоднішній день, як і багато століть тому, головним сховищем продуктів в приватних будинках залишається погріб. І цьому є пояснення! Ні один, навіть самий сучасний холодильник, не вмістить кілька десятків мішків з картоплею – це раз. А по-друге, тільки в погребі підтримується певний мікроклімат, що дозволяє овочам і фруктам залишатися свіжими аж до наступного збору врожаю.
Ще однією перевагою земляного сховища порівняно з холодильником, є те, що можна побудувати льох своїми руками, використовуючи при цьому найпростіші матеріали, які найчастіше припадають пилом у сараї.
Вибір ділянки для погреби
Вибір місця розташування погреби – це питання першорядної важливості, від якого буде залежати довговічність конструкції і, як наслідок, збереження збережених продуктів. Вибирайте сухе місце, краще всього на пагорбі, щоб грунтові води підходили до дну погреба не ближче, ніж на півметра. Якщо ж грунт на ділянці вологий, височин немає, а грунтові води розташовуються близько до поверхні, слід безпосередньо під дном насипати шар з піску і гравію. Це обереже внутрішній простір сховища від просочування води.
«Погода» в погребі – характеристики мікроклімату
Для того, щоб зберігаються в погребі продукти не псувалися, просто вирити яму в землі не достатньо. Потрібно, щоб у погребі встановилися певні показники температури та вологості. Відносна вологість в межах 85-95% – оптимальна для зберігання овочів і фруктів, так як не дозволяє їм засихати і зморщуватися. Температура 2-5°С охоронить продукти від гниття і водночас збереже в них корисні речовини. Для того, щоб стежити за даною характеристикою, бажано повісити всередині погреби термометр. Можна також зробити терморегулятор для льоху своїми руками – він не тільки виміряє температуру, але і підтримає її на потрібному рівні.
Для того, щоб до продуктів надходив свіже повітря і вироблялося провітрювання, в обов’язковому порядку влаштовується вентиляція льоху своїми руками. Для цього через дах сховища на поверхню виводять вентиляційну трубу.
Важливо також, щоб у льоху було темно, інакше збережені бульби можуть прорости і стануть непридатними до їжі.
Заглиблений погріб
Якщо на обраному ділянці щільний сухий грунт, а піднесене місце, то нічого не заважає побудувати найпростіший варіант льоху – заглиблений. Дане будівництво льоху своїми руками не вимагає великих фізичних витрат, так як являє собою звичайну яму, покриту на поверхні землі дахом. Незважаючи на простоту конструкції, саме такий льох забезпечує найкращі умови для зберігання картоплі, цибулі, моркви та інших овочів.


Копаючи котлован для льоху, дотримуються невеликого ухилу стін, щоб грунт як можна менше осипався. Після цього стіни обшивають дошками, дерев’яним обаполом, тином. Також можна викласти стіни цеглою чи фундаментними блоками – така обробка займе більше часу, але буде більш довговічною.
Підлога в погребі роблять глинобитною, його товщина 8-10 див. В основу укладають шар утрамбованого цегляного щебеню, пролитого гарячим бітумом – це захищає погріб від капілярного зволоження.
Стеля виконується з жердин, балок або колод, покритих глиносоломенной мастилом і шаром землі завтовшки 30-40 см. Над погребом встановлюється двосхилий дах, звиси якої перекривають яму не менше ніж на 50 см з кожного боку. Дах може бути зроблена з дощок, притесанного обапола, глиносоломы чи іншого місцевого матеріалу.
У середньому, такий льох йде під землю на 1, 8 м. Якщо ж рівень грунтових вод знаходиться занадто високо і не дозволяє викопати яму такої глибини, то робиться підсипка під підлогу з піску і щебеню.
Навколо котловану викопується канава для водовідведення глибиною 50-60 див. Вона необхідна для забезпечення ефективного відведення дощової води і талого снігу від льоху, тому її стінки повинні мати ухил.
Що стосується внутрішнього планування, то вона повинна бути зручною для власника льоху. Проте прийнято розташовувати зліва засіки для зберігання картоплі, а праворуч – полиці з іншими продуктами і консервацією. Засіки, як правило, влаштовують висотою близько метра, з гратчастою підлогою для вентиляції. Полиці прибивають на відстані 50-60 см один від одного.


Заглиблений льох: 1 – овочеві засіки, 2 – водовідведення, 3 – кришка, 4 – полиці, 5 – пол.
Льох з погребицей
Це – варіант заглибленого льоху, однак більш складний. Дана конструкція складається з двох частин. Перша частина – це безпосередньо погріб, заглиблений в землю на 1,5-2 м, а друга – невеликий будиночок – погребица. У такому погребі досить швидко встановлюється постійна температура, причому вплив навколишнього середовища на неї зведено до мінімуму. Погребица добре захищає погріб від атмосферних опадів, перегрівання влітку та замерзання взимку. Крім того, погребица може бути використана в якості підсобного приміщення для зберігання інструментів.


Стіни погреба влаштовують з бетону, каменю, червоної цегли, дощок, дерев’яного обапола або колод. Проводиться гідроізоляція погреба своїми руками – на стіни і підлогу наклеюється руберойд.
Погребица зводиться з товстого обапола, колод або дощок. Покрівля даху покривається шифером чи руберойдом.



Льох з погребицей: 1 – теплоізоляція, 2 – побілка (вапно), 3 – вимощення, 4 – гарячий бітум, 5 – глиняний замок, 6 – бетон.
Погріб своїми руками під будинком (літньою кухнею, сараєм, гаражем)
У цьому випадку погріб розташовується під підлогою іншої споруди. Користуватися таким погребом дуже зручно, оскільки вхід в нього розташовується безпосередньо з дому, кухні або гаража.


Стіни погребу найчастіше влаштовуються з монолітного залізобетону товщиною 20-30 див. Іноді вони виконують функцію фундаменту для верхньої споруди. Бетонні стіни обов’язково оштукатурюються і вкривають двома шарами руберойду для гідроізоляції.


Погріб під будинком: 1 – будинок, 2 – приміщення льоху, 3 – гідроізоляція, 4 – труба для вентиляції.
Полузаглубленный погріб
Один з найбільш цікавих варіантів, який влаштовується на схилі пагорба або на косогорі. У цьому випадку корисна площа ділянки не використовується, так як льох вбудовується в поверхню схилу. Додамо до цього і порівняно невеликий обсяг земельних робіт, що знижує витрати на будівництво льоху.


Стіни полузаглубленного погреба можна зробити бетонними, а можна викласти з цегли або шлакоблоків. Шлакоблоки – найбільш невідповідний варіант, який можна використовувати за відсутності іншого в тому випадку, якщо сховище будується на сухому місці.
Перекриття льоху виготовляється з обапола, покритого глиняного мастилом – вона захистить його від вогкості. Після цього на обапіл укладається шар гідроізоляції: руберойд або толь.

Льодовик – погріб з «морозильною камерою»
Льох-льодовик складається з двох відділень: надземної погребицы і підземного льдохранилища. Стіни нижнього відділення краще всього зробити з водонепроникного бетону.


Для ефективної вентиляції такий льох своїми руками обладнується двома вентиляційними трубами. Одна з них – витяжна, розміщується під стелею, а друга – проточна, не доходить до підлоги погребицы на 0,5 м. Зверху льодовик покривають шаром землі товщиною 40 см, на нього укладають дерен або сіють траву. Така товщина обвалування спільно з вентиляцією створює необхідні температуру і вологість в приміщенні льодовика.
Для того, щоб загальмувати танення льоду в сховище, слід захистити його від теплого повітря і сонячних променів. Необхідно розташовувати вхід в льодовик на північній стороні і захистити його навісом покрівлі. Додаткову прохолоду погребу додадуть дерева і чагарники, висаджені по периметру льоху.


Льодовик: 1 – шар піску і щебеню, 2 – льдохранилище, 3 – стіна льоху, 4 – колодязь для дощової води, 5 – глиносоломовий шар, 6, 7 – вентиляційні труби, 8 – труба для стоку води.
Наземний льох з обвалуванням


Можна зробити і наземний льох на дачі своїми руками. По своїй будові він дуже схожий на полузаглубленный варіант. Різниця в тому, що наземний льох влаштовується не всередині схилу пагорба, а на поверхні землі. Проте виглядають вони дуже схоже, завдяки тому, що наземний льох обваловывается землею, шар якої на даху створює видимість пагорба.


Наземний льох: 1 – піщано-щебенева подушка, 2 – стіна льоху, 3 – земельна обваловка, 4 – шар глиносоломы, 5 – руберойд, 6 – глиняний замок, 7 – підлога з цегли.
Овочевий лабаз – невелике наземне сховище-курінь
Якщо вас цікавить, як зробити льох своїми руками, практично не докладаючи фізичних зусиль, то можна зупинитися на сховище овочів – наземному лабазі. Ця конструкція більше схожа на курінь з колод чи дощок, ніж на льох. Нижню частину колод (0,5 м) вкопують в землю по периметру будівлі, а верхні кінці зв’язуються разом.


Після споруди, конструкцію лабазов засипають (обваловывают) землею і садять траву або інші польові рослини. Бажано використовувати торф’яний грунт з-за його високих теплоізоляційних властивостей.


Овочевий магазин: 1 – овочеві засіки, 2 – земельна обваловка, 3 – гідроізоляція (руберойд), 4 – решетування.
Насправді, ми розглянули далеко не всі типи погребів, які придумала людина за сотні років «підземного» зберігання продуктів. Якщо вам цікаві інші варіанти, введіть у пошуковий рядок запит «льох своїми руками відео, фото» і ви побачите, що льох може приймати різні форми і навіть, при правильному оформленні, стати дивною прикрасою ділянки.

Джерело http://remontu.com.ua/
Як побудувати льох своїми руками – сім цікавих варіантів Як побудувати льох своїми руками – сім цікавих варіантів Reviewed by Світові вісті on 10:13 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.