Стародавні способи охолодження будинку



Люди протягом століть створювали затишний мікроклімат у своїх оселях без використання будь-яких технологій. Чи можуть ці ідеї бути застосовними для вашого будинку сьогодні?
“Тільки первісним і варварам не вистачає знань звернути будинку до зимового сонця “. Це було написано грецьким драматургом Есхілом близько 2500 років тому, вказуючи на те, що базовими знаннями в архітектурі передбачена необхідність орієнтації будинку в бік екватора, щоб отримати тепло від низького зимового сонця сонце і тінь від високого літнього сонця. З цього часу і навіть раніше, люди придумали розумні способи проектування житла, які дозволяють їм залишатися прохолодним влітку і теплими взимку. Ось подивіться на деякі з найбільш гарячих точок на планеті, і які види будинків історично працювали для людей, які населяють їх.
Скельні палаци стародавнього народу Пуебло
Історична довідка: Цілі міста древніх людей Пуебло (як на фото вище) були побудовані в каньйонах на південно-заході сучасних США, в період з 12-го століття до нашої ери по 13 століття нашої ери.
Клімат: Сухий і жаркий.
Пасивний метод охолоджування: Тінь від звисів скель закриває поселення від високого південного сонця, в той час як взимку низьке сонце дарує будинках світло і тепло.
Сучасне застосування: зорієнтувати будинок по екватору, побудувати з ухилом і обладнати навісами, шторами або жалюзі, щоб перешкоджати попаданню прямих сонячних променів влітку.


Наприклад, ця садиба розташована на схилі пагорба, дотримуючись лінії ухилу. Зелений дах, навіси і висувні системи затінення вносять свій внесок до охолодження будинку і створення комфортного клімату всередині приміщень. Цей будинок у Вірджинії сертифікований як пасивний будинок.
В нашому кліматі більш актуально збереження тепла в будинку,
у нас можна замовити утеплення фасадів: (044) 233-27-68; (063) 233-27-68
Традиційні землянки африканської савани


Історична довідка: Традиційні круглі землянки з солом’яними дахами, споруджувалися з давніх часів в африканській савані, і до цих пір використовується там. (На фото: Ashanti – будиночок в сучасній Гані.)
Клімат: Тропічний.
Техніки пасивного охолодження: Глиняна хатина під солом’яною стріхою перешкоджає екстремальним температурам. Теплова інерційність глиняних стін зберігає прохолоду в спекотні дні, а конічна форма схилу даху дозволяє швидко стікати зливам.


Сучасне застосування: Будівництво глиняних будинків застосовується і в наш час по всьому світу. Такі будинки мають позачасовий дизайн, стіни з глини можуть виглядати дуже естетично, в той же час несучи в собі всі переваги, які використовувалися людьми тисячоліттями.
Перистиль Стародавнього Риму


Історична довідка: Перистиль це відкритий простір приватного будинку, оточений з усіх боків колонадою. Споруджувалися в Стародавньому Римі з 4 ст. до н. е й продовжують використовуватися сучасними архітекторами Середземномор’я. (На малюнку: історична реконструкція Помпеї у Флоренції, Італія, 2007р.)
Клімат : середземноморський.
Пасивне охолодження: Внутрішні стіни створюють тінь з усіх боків. Також часто присутня вода (фонтанчики або цілі басейни), що сприяє охолодженню простору. Простір використовується як оазис від галасливого вуличного життя, і в Стародавньому Римі було знайдено тільки в будинках вищого класу. Члени нижчого класу жили у великих багатоквартирних будинках (так звані Інсули), у яких також були присутні такі внутрішні дворики.


Сучасні застосування: внутрішній двір є архітектурною особливістю, яка зберігається в сучасному дизайні будинків по всьому світу. Часто це відповідь на потребу в самоті або спосіб організації доступу до різних будівель. Але кожен, хто жив в умовах жаркого клімату скаже вам, що внутрішній двір також сприяє позбавленню від спеки. Включення водних об’єктів, наприклад, фонтанів або навіть басейну, допоможуть охолодити повітря, а також забезпечити візуальну гармонію.
Східна Машрабія


Історична довідка: Машрабія використовується з 12 до н. ч. у всьому арабському регіоні, найбільш поширена в Іраку, Ливані та Єгипті. (На малюнку: Машрабія в єгипетському стилі.)
Клімат: Жаркий, посушливий.
Функція пасивного охолодження: Машрабія є свого роду терасою або балконом, який оточений важкою дерев’яною решіткою або вітражами. Вікна традиційно виступають на вулицю. Легка дерев’яна конструкція створює тінь, дозволяючи прохолодному повітрю проникати в невеликі гратчасті отвори. Менші отвори в нижній секції і великі отвори у верхніх допомагають збільшити швидкість повітряного потоку з усіх трьох сторін такого балкона.


Сучасне застосування: У той час як ці архітектурні елементи продовжують використовуватися сьогодні для охолодження будинку в багатьох посушливих регіонах арабського світу, у сучасній західній архітектурі схожим елементом є веранда. У прикладі, показаному тут, жалюзі діють так само, як традиційна машрабія, створюючи затінення і сприяючи вентиляції. Оскільки потік повітря залежить від значної різниці температур, цей метод природної вентиляції найкраще підходить для сухого клімату, коли існує значна різниця між денною і нічною температурою.
Будинки на палях в Індонезії


Історична довідка: Житло на алях використовується по всій Південно-Східній Азії як протягом століть, так і по сей день. (На малюнку: архітектура Батак народу Північної Суматри, Індонезія.)
Клімат: тропічний.
Пасивний спосіб охолодження: будинки, побудовані на палях, не тільки захищають від затоплення і паразитів, але і дозволяють краще циркулювати природної вентиляції і швидше висихати конструкцій в умовах вологого клімату. Побудовані з водостійкого дерева або бамбука будівлі, підносяться над землею або водою.


Сучасне застосування: В прибережних районах США, схильних до ураганів, забудовники нерідко споруджують пляжні будинки на палях, щоб уникнути підтоплення. Висота конструкції дозволяє використовувати технологію природної наскрізної вентиляції.
Ловці вітру Стародавнього Єгипту і Персії


Історична довідка: такий архітектурний елемент називався малкафом в Стародавньому Єгипті, і бадгиром в Персії. В даний час вони поширені по всьому Близькому Сходу.
Клімат: жаркий.
Техніка пасивного охолодження: По суті, таке споруда є вентиляційним каналом. Однак воно функціонує не тільки на різниці температур, коли тепле повітря з приміщення піднімається вгору, а холодне нічне повітря потрапляє вниз, але і використовуючи прямий потік вітру. Ця концепція настільки ефективна, що якщо в поєднанні з ловцями вітру під куполом влаштувати резервуар з водою, то температура води буде близькою до замерзання за рахунок випарного охолоджуючого ефекту.


Сучасне застосування: Навіть в різних кліматичних умовах, спрямований потік повітря може поліпшити комфортну температуру і сприяти природної вентиляції. Ці ловці вітру використовуються у житловому будівництві у Великобританії. Вони пристосовуються до напрямку вітру, щоб забезпечити подачу повітря в систему вентиляції квартир, зводячи до мінімуму витрати енергії.
Автор: Mariana Pickering

Джерело http://www.stroypomosh.com.ua/
Стародавні способи охолодження будинку Стародавні способи охолодження будинку Reviewed by Світові вісті on 03:55 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.