Пампухи на різдвяному столі: найкращі рецепти


Пишні та запашні, з дріжджового тіста, різними начинками, а то й без них, і обов’язково посипані цукровою пудрою пампухи на Різдвяному столі – незамінний атрибут. Як без куті, так і без них, святковий стіл просто неможливо уявити. У кожній сім’ї – свій рецепт приготування. Зазвичай його передають з покоління в покоління, окремі інгредієнти замінюють на інші, випробовують різні начинки, та смак пампухів залишається тим самим – святковим та різдвяним.
Відомі пампушки не лише в Україні. Наприклад, у західній Європі, Німеччині та Скандинавії пампушки називають берлінерами або берлінчиками, у Польщі – пончиками. Ще не в одній країні є інтерпретації добре відомих нам пампухів, та там їх не готують спеціально до якогось свята, а продають цілий рік у пекарнях та магазинах. У нас же пампух – обов’язкова повноцінна пісня страва на Святвечірному столі. Найкраще його подавати, радять галицькі господині, з узваром – компотом з сухофруктів: яблук, груш, слив. З ним пампухи смакують найбільше. 
Не лише солодкі, але й часникові – традиційні українські. Їх зазвичай, готують до борщу. Без жодної начинки з часниковою поливкою вони будуть чудовим доповненням перших страв. Та більшість господинь на Святвечір до борщу готують вушка – маленькі варенички з грибною начинкою, які кидають у борщ. Страва стає ситнішою, відтак пампушки до неї вже просто непотрібні. Хоча все залишається на смак та вибір гурмана.
Напередодні Святвечора та Різдва вирішили подати декілька рецептів пампухів – можливо, якийсь з них стане вам у пригоді. А своїми неодмінно діліться з нами – найкращі з них та обов’язково перевірені Вами ми опублікуємо на нашому сайті. Смачних Вам свят!
Пампушки традиційні

Інгредієнти: 500 г борошна, 50 г дріжджів, 250 мл молока, 50 г вершкового масла, 1 яйце, 4 жовтки, 50 г цукру, на краю чайної ложечки солі, варення з троянди або інше густе варення, ванілін.
Деталі приготування: дріжджі розвести в теплому молоці з 2 ст. ложками борошна і 1 ст. ложкою цукру і поставити в тепле місце, щоб почали бродити. Тоді розчин влити в посуд з борошном, додати жовтки і яйця розтерті з цукром і маслом, посолити і місити до появи пухирців. Поставити тісто в тепле місце. Коли підійде, розкачати. На пласт розкачаного тіста на відстані 7-10 см. накласти варення, зверху покласти ще один шар розкачаного тіста і склянкою вирізати пампушки.
Можна виробляти іншим способом: відривати від тіста однакові порції, приблизно такі, щоб поміщалися в столову ложку. Скатати з них кульки, а потім їх розпластати на долоні, в середину покласти начинку і зліпити так, щоб було подібне на пампух. Вироблені пампухи викласти на дошку, посипану борошном, швом донизу, щоби підросли. Смажити в киплячій олії.
Для смаження беремо глибоку бажано металеву посудину. Смажимо пампухи в 0,5 л. олії або в 0,5 кг. смальцю. Щоби пампухи не забирали в себе жиру, перед тим, як їх вкидати смажитися, треба влити в олію 1-2 ст. ложки спирту або горілки.
Ще гарячими приготовані пампухи посипати цукровою пудрою з ваніліном.
Пампухи пісні з узваром

Інгредієнти: 1 кг борошна, 50 г дріжджів, 0,5 склянки цукру.
Деталі приготування: розчинити водою половину муки і дріжджів так, щоб маса була як сметана. Поставити біля тепла. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, солі і цукру. Знову поставити поблизу тепла. Коли тісто підросте, з нього викачують кульки, і дають їм підрости. Можна всередину покласти повидло.
Добре виглядає і смачно, коли подати: на стіл пампухи посипані цукром-пудрою. Ще смачніше з узваром – компотом з сухих фруктів. Смак узвару більш насичений коли настоїться впродовж ночі.
Пампушки до борщу з саламахою

Інгредієнти: 300 г борошна, 20 г пивних дріжджів, 100 мл молока, 50 г вершкового масла, 2 яйця, часник, олія, 1,5 чайні ложки солі, орегано.
Деталі приготування: до борошна влити тепле молоко, в якому попередньо розчинити дріжджі, всипати сіль, масло кімнатної температури, вибити яйця. Замісити тісто. Воно не має бути дуже тугим. Залишити його в теплі на півтори години для дозрівання. Затім з тіста виробити кульки величиною з невелике яйце. Має вийти 10-12 штук. Помістити їх на бляшку, змащену жиром та залишити ще на 15 хвилин. Розігріти духовку до 210 С. Змастити пампушки збитим яйцем, посипати орігано (за бажанням) та помістити до духовки. Випікати, доки не зарум’яняться, хвилин 15.
До борщу пампушки подають з мачанкою – саламахою. Для цього 2-3 зубчика часнику видавити та змішати з трьома ложками олії, посолити. Мачанку подають в маленькій мисочці окремо, чи поливши нею пампушки.
Пампушки з помадкою
A tasty icing donut with orange zest.
Інгредієнти для тіста: 750 г борошна, 7 жовтків, 100 г вершкового масла, 1,5 склянки молока, 150 г цукру, 100 г дріжджів, цедра з половини лимона, пів чайної ложки солі, 200 г вишневого або трояндового варення для начинки.
Інгредієнти для помадки: 400 г цукру, 0,5 лимона, кілька крапель ромової есенції, 0,5 склянки води, апельсинова цедра для оздоблення.
Деталі приготування: дріжджі з ложкою цукру і борошна розведіть у теплому молоці і поставте в тепле місце для бродіння. Масло розітріть з цукром, додаючи по жовтку. Влийте розчину, всипте просіяне борошно (добре, щоб воно перед тим стояло в теплому місці), вкиньте лимонну цедру, сіль і замісіть пухке тісто. Накрийте його рушником і поставте в тепле місце.
Коли тісто вдвічі збільшиться в об’ємі, перемісіть його і дайте ще раз підійти. Тоді частину тіста виложіть на посипану борошном дошку і викачайте корж завтовшки 1 см. До половини коржа склянкою позначте кола. В центрі кожного кола покладіть варення без сиропу, накрийте другою половиною коржа і склянкою виріжте пампушки. Складіть їх на посипану борошном дошку і накрийте. Так само зробіть пампушки з решти тіста і всі разом поставте у тепле місце, щоб підійшли.
У глибокій сковороді розтопіть жир. Вважайте, щоб жир не дуже кипів, тому що при швидкому смаженні пампушки всередині можуть залишитися сирими. Кладіть пампушки верхом донизу і посуд зразу ж накрийте покришкою. Щоб навколо пампушок утворився білий обруч, що прикрасить їх, після того як низ пампушок зарум’яниться, обережно переверніть їх виделкою і більше не накривайте.
Австрійські “крапфен”

Інгредієнти: 250 мл молока, 1 п. дріжджів, 500 г борошна, 2 яйця, 2 жовтка, 40 г цукру, 50 г вершкового масла, 1 щіпка солі, 250 г варення, цукрова пудра.
Деталі приготування: тепле молоко змішати з дріжджами. Додати 150 г борошна. Поставити в теплому місці на 25 хвилин. Змішати яйця, жовтки і цукор. Замісити тісто із залишковим молоком, борошном, м’яким маслом і дрібкою солі. Додати молоко з дріжджами, яке настоювалось. Замісити в гладке тісто. Закрити і дати постояти ще 25 хвилин.
Вирізати з тіста кругляшки і дати постояти ще 25 хвилин. Розігріти жир до температури 170 С, смажити пампушки до золотисто-коричневого кольору з обох сторін. За допомогою кондитерського мішечка або шприца наповнити пампух варенням та посипати цукровою пудрою.
Американські “донатси”

Інгредієнти: мука – 1 кг, дріжджі – 50 г, цукор – 3 ст. л., сіль -1 ч. л., вода – 4 склянки, олія рослинна – 1 склянка.
Деталі приготування: У велику миску покласти муку і зробивши в ній заглиблення, покласти дріжджі і цукор, ретельно перемішати, влити олію і воду, вимісити рідке тісто, дати вдвічі збільшитися в об’ємі.
Нагріти олію для смаження, відривати невеликі шматочки тіста, руками, змоченими холодною водою, формувати кульки, приплюскувати їх пальцем і робити посередині дірку. Опускати в олію і обсмажувати до золотистої скоринки. Готові колечка щипцями витягнути з олії на паперовий рушник, при подачі донатси посипати цукровою пудрою.
Литовські “спургос”

Інгредієнти: 250-300 г борошна, 250 г домашнього сиру, 1 яйце, 7-8 столових ложок цукру, 1 чайна ложка ваніліну, дрібка солі, натерта цедра з половини лимона, 2 чайна ложка розпушвача, цукрова пудра, олія для смаження (0,7-1 л.)
Деталі приготування: змішуємо всі продукти для приготування сирних пампушків, які в Литві називають “варшкес спургос”. В глибокій, широкій каструлі розігріваємо олію на не великому вогні. Мокрими руками формуємо невеличкі кульки (розміром з грецький горіх).
Невеличкими порціями (орієнтуєтеся на розмір каструлі) обсмажуємо кульки – 1-2 хв. в олії. Олія повинна повністю покривати пампушки. Обсмажені кульки викладаємо на паперові рушники, щоб позбутися зайвої олії. За бажанням посипати цукровою пудрою.
Ізраїльські “суфганієти”

Інгредієнти: Мука – 1 кг, дріжджі – 50 г, сіль, цукор – 1/2 склянки, маргарин – 100 г, цедра лимона – 1 ст. л., яйце – 3 шт., лікер, ром або бренді – 2 ст. л., молоко – 1,5 склянки. Для начинки – густе варення. Для прикраси – цукрова пудра.
Деталі приготування: змішати в мисці борошно та дріжджі, додати сіль, цукор, розм’якшений маргарин, лимонну цедру, злегка збиті яйця, лікер, молоко і вимісити тісто (10 хв). Накрити рушником і поставити в тепле місце на 1 годину. Розділити тісто на 35 кульок і викласти на лист, рясно змащений маргарином, накрити полієтиленовою плівкою і дати підійти в два рази.
У казані розігріти олію і обсмажити з двох сторін суфганієт до апетитного золотистого кольору. За допомогою шприца наповнити варенням і посипати цукровою пудрою.
Бельгійські “берлінські кулі”

Інгредієнти: 1 столова ложка сухих дріжджів, 1/4 чашки теплої води, 2 чашки борошна, 1 столову ложку цукру, 2 столові ложки сухого молока, 1 щіпка солі, 2 великих яйця, 2 столові ложки світлого рому, 1 терта цедра лимона, 4 столові ложки несолоного масла кімнатної температури, рослинна олія для змащування чаші і смаження, 1 чашка малинового варення
Для начинки – густе варення. Для прикраси – цукрова пудра.
Деталі приготування: суміш дріжджів і теплої води вилити в миску, дати постояти до пінистого стану, від 5 до 10 хвилин. У чашу міксера покласти борошно, цукор, сухе молоко, сіль і на низькій швидкості збивати. Додати суміш дріжджів, яйця, рому і лимонну цедру в миску. Суміші на середній швидкості збивати. Додати до маси 1/4 склянки теплої води, поки тісто не почне відділятися від країв миски. Замісити протягом 10 хвилин на середній швидкості. Помішуючи, додати масло. Вимісити тісто в кульку. Миску накрити поліетиленовою плівкою і залишити в теплому місці, поки в два рази не підросте, близько 1 години.
Готове тісто розкатати в лист і склянкою повирізати кругляшки. Повикладати їх на деко, поставити в тепле місце. Коли підростуть пампухи поставити їх в духовку і пекти на високій температурі або смажити в олії. Готові пампушки наповнити за допомогою шприца варенням.
В Бельгії пампухи називають «BoulesdeBerlin» (ззовні схожі на німецькі «берлінери», їх розрізають та наповнюють ванільним кремом). У Португалії є «BolasdeBerlim» ( “Берлінські кульки”). Цю випічку з жовтою начинкою в Португалії можна знайти в будь-якому магазині, де продаються борошняні вироби. У Франції пампухи називаються «BouledeBerlin» (дослівно “Берлінська куля”). Печуть їх за таким же рецептом, як і українські та щедро посипають зверху цукровою пудрою.
Німецькі “берлінери”

Інгредієнти: дріжджі – 15 г, молоко (тепле) – 1/8 л, маргарин – 25 г, сіль, борошно – 250 г, яйця – 1 шт., лимонна есенція. Для начинки – густе варення. Для прикраси – цукрова пудра
Деталі приготування: візьміть глибоку пластмасову чашку. Налийте у неї молоко, підігріте до 35 – 40 C. Додайте сіль, дріжджі, маргарин, яйце. Борошно всипати в підготовану рідину і замісити тісто. Замішане тісто злегка посипати борошном, накрити чистою тканиною і поставити в тепле місце (27 – 35 С) для бродіння на 3 – 4 години. Готове тісто розділити вручну на шість частин. Шматочки тіста формують у вигляді кульок так, щоб шов був внизу. Кульки тіста укладають на стіл на 15 хвилин. Вироби укласти на деко з нагрітим жиром так, щоб при випіканні вони не з’єднувалися. Готовність визначають за кольором кірки і низу.
У Берліні і в більшій частині Німеччини, від Померанії до Тюрінгії та Саксонії, пампух називають “Pfannkuchen”. У більшій частині Північної Німеччини, від Мекленбурга через Шлезвінг-Хольштейн і Нижньої Саксонії до Вестфалія та Рейнланда, а також у частинах Пфальца, Баден-Вюртемберга (перш за все на заході), і в німецькій Швейцарії вони називаються “Берлінери” (Берлінці). У Південно-Західній Німеччині (особливо під час Великого посту) можна знайти “Fasnachtsküchle” (маслянистий пампух).

Смачного!
Джерело http://rogatka.if.ua/
Пампухи на різдвяному столі: найкращі рецепти Пампухи на різдвяному столі: найкращі рецепти Reviewed by Світові вісті on 09:30 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.