Бідність в Україні: експерт пояснив шокуюче соцопитування


Понад 60% українців збіднили торік. Нарікають, що не можуть оплатити комуналку.
Такі дані соціологічного дослідження оприлюднила група "Рейтинг". Чому так, пояснив Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.
"Гривня суттєво не знецінювалася, але значно піднялися ціни, особливо на продукти, тому українці відчувають себе біднішими. З початку року сметана подорожчала на 12 відсотків, м'який сир - на 14, свинина - на 17. Також люди незадоволені зростанням тарифів. Платимо, як у Європі, а якість, як у Бангладеш", - говорить економіст.
Подорожчання товарів та послуг здебільшого пов'язане з фіскальним тиском, каже Охріменко.
"Автоматичне відшкодування податку на додану вартість не працює. Повернути його не можуть навіть за хабар. Побільшало перевірок. У підприємців вимагають порахувати суму податку наперед, коли прибутку ще немає. Бізнес закладає ці витрати в ціну", - пояснює він.
На його думку, Україну з бідності може вивести земельна реформа.
"Тоді великий бізнес активізується. Відкриття ринку землі було б дуже міцним економічним поштовхом. Без цього суттєвих змін у розвитку української економіки не відбудеться ще 30 років", – підсумовує економіст.
За останній рік у більш як 60% опитаних погіршилося матеріальне становище, у 30% воно не змінилося, лише у 6% – поліпшилось, 2% – не визначилися з відповіддю. Понад 60% опитаним не під силу сплачувати рахунки за житлово-комунальні послуги, 35% мають змогу їх оплачувати, ще 3% не визначилися, згідно з дослідженням.
97% респондентів відчувають підвищення цін на споживчі товари і послуги цьогоріч.
Більше половини опитаних вважають причиною поганого економічного стану непрофесіоналізм і корупцію чинної влади, а також війну на Донбасі.
Опитування провели 19-25 травня 2017 року. В ньому взяли участь 2 тис. повнолітніх респондентів.
Автор: Анастасія ПОЗИЧАЙЛО

Джерело https://gazeta.ua
Бідність в Україні: експерт пояснив шокуюче соцопитування Бідність в Україні: експерт пояснив шокуюче соцопитування Reviewed by Світові вісті on 09:47 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.