Україну завалили дорогим зіпсованим морозивом


На прилавки українських магазинів хлинуло торішнє морозиво. Виробники і постачальники, користуючись неуважністю продавців, збувають через них товар з терміном придатності, або вже давно прострочений продукт. Теж саме стосується і топінгів — на термін їх придатності теж часто не звертають уваги, пише UBR.
Особливо небезпечним експерти вважають морозиво, яке продають на вулицях — ім'я виробника в більшості випадків дізнатися не вийде, так як упаковки, в яких привозять десерт просто викидають. Та й ложечки, якими накладають кульки, скоріше всього, далекі від еталону чистоти — проточна вода на вулицях, як правило, відсутня.
До того ж, непоодинокі випадки, коли морозиво повторно заморожують, адже лотки, як правило, стоять під відкритим сонцем, а, в разі відключення електроенергії, холодильник перестає працювати — з-за цього десерт тане.
Щоб навести порядок в цьому сегменті, профільна громадськість придумала нові стандарти якості, які повинні позбавити споживача від сумнівного продукту.
Як розповів президент Асоціації "Морозиво і заморожені продукти" Ігор Бартковський, з 1 січня 2018 року набудуть чинності нові "Гости". До цього часу ринок так званого м'якого "вуличного" морозива не підпадає ні під один нормативно-правовий акт.
"Ми розробили технологічну інструкцію. Це дасть споживачеві можливість їсти якісний продукт, оскільки сьогодні не всі суміші мають нормальне походження, а проконтролювати якість морозива дуже важко. Тепер цей сегмент буде в рамках нормативно-правового поля", — зазначив Бартковський.
Зіпсоване морозиво починають активно продавати саме з наближенням літа (травень-червень), коли зростає попит на цей продукт. Причому не лише на вулицях міст, але і в магазинах.
"Запаковане морозиво в супермаркетах умовно може бути безпечніше. Хоча магазини часто не дотримуються вимог до умови зберігання цього продукту — температура в морозильній камері повинна бути не вище мінус 24 градусів, тоді як в холодильниках супермаркету — всього мінус 18. Навіть правильно морозиво зберігається не довше 10 місяців", — розповів виконавчий директор ГО "Союз споживачів України" Максим Несміянов.
Іноді супермаркети грішать продажем неякісного морозива навіть власного виробництва — зараз практично в кожному великому мережевому магазині є своя марка. "І хоч у перевіреному морозиві використовуються натуральні барвники – не все так гладко. Наприклад, в одному зі столичних супермаркетів, в морозиві власного виробництва виявили тартразин, який може впливати на активність і увагу дітей. На упаковці не було ні попередження про це, ні навіть назви виробника", — зазначила заступник голови організації "Громадський контроль захисту прав споживачів" Ольга Котехова.
Побільше "єшок"
Не кращими виявилися і результати перевірки йогуртів. І хоча в них також не було синтетичних барвників, у всіх восьми досліджуваних зразках виявили бензойну кислоту Е210, яка вважається консервантом. Проте в допустимих нормах цей компонент все ж дозволяється використовувати в продуктах. А от у двох йогуртах виявили ще і сорбінову кислоту Е200 — синтетичний консервант. І якщо бензойна кислота природного походження міститься практично у всіх продуктах (у тому числі фруктах, картоплі тощо), то сорбінова кислота — це вже заборонений консервант.
"Ми знаємо, що в молочних продуктах, у тому числі і йогурти, бензойна кислота в допустимих нормах може бути присутнім, а ось сорбінова не допускається, тому що це синтетичний компонент", — зауважила президент Союзу молочних підприємств України Лідія Карпенко.
Через мораторій на перевірки бізнесу розгулялися і недобросовісні молочники. Як розповіла Лідія Карпенко, фальсифікату стало реально більше. У більшості випадків виробники замінюють молочні жири в молоці на рослинні, а вказати це на етикетці "забувають".
Але навіть за не дуже якісне молоко українцям доведеться платити більше.
"В кінці серпня-початку вересня традиційно скорочуються надої, а значить, на ринку почнеться дефіцит сировини. Плюс, продовжують дорожчати і енергоносії. Орієнтовно, для кінцевого споживача, у магазинних ціна на молочні продукти підніметься на 25%", — зазначила в розмові з UBR.ua Лідія Карпенко.

Джерело ukr.media
Україну завалили дорогим зіпсованим морозивом Україну завалили дорогим зіпсованим морозивом Reviewed by Світові вісті on 00:05 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.