Терміново!!!Що за "зірочки" на шкірі? Активізувалася інфекція, яка вражає переважно дітей


Ще зранку трирічний хлопчик був активним, але підвечір затемпературив: гарячка до 39"С і скаржиться, що дуже болить голова.
Спершу батьки думали, що син просто застудився, але йому ставало все гірше, на тілі з'явився дивний червоно-синій висип, що за формою нагадує зірочки. Коли батьки викликали "швидку", лікарі запідозрили менінгококову інфекцію.
Дитину ушпиталили, а невдовзі діагноз підтвердився. Нині медики припускають, що пацієнтів із цією інфекцією буде більше, адже йдеться про дуже агресивний збудник. Фахівці ретельно перевіряють усіх, хто контактував із хворим хлопчиком: його батьків, маленького братика, оскільки недуга може проявитися через певний час. 
-- Йдеться про гостре інфекційне, а головне — надзвичайно підступне захворювання, -- пояснила Ольга Чудінова, лікар-епідемолог міськвідділу обласного лабораторного Центру МОЗУ.
-- Його спричиняє бактерія Neisseria meningitidis. Підступність цієї інфекції у тому, що в одних хворих вона може перебігати як банальна застуда (нежить, біль голови), а в інших -- як миттєвий сепсис, який нерідко призводить до смерті упродовж лічених годин. -- Як людина заражається цією інфекцією? --Воротами для неї є дихальні шляхи. Потрапляючи на оболонки носоглотки з крапельками вологи при розмові, поцілунках, користуванні спільним посудом, рушниками, іграшками тощо, Neisseria meningitidis спричиняє назофарингіт, який, до речі, нерідко діагностують неправильно. Зрештою, хворий одужує або ж стає безсимптомним носієм. Саме такі люди й стають джерелом зараження.
Ще більш небезпечний варіант -- інфекція потрапляє в кров, провокує порушення її згортання -- власне, на цьому етапі на шкірі з'являється характерний зірчастий висип. У найгіршому випадку розвивається загальне зараження (менінгококовий сепсис), що може супроводжуватися запаленням мозкової оболонки (менінгітом). Характерно, що перебіг менінгококової інфекції непередбачуваний.
Його завжди можна розцінювати як такий, що загрожує життю. У кожному разі дуже важливо якомога раніше встановити правильний діагноз. У цьому допомогають лабораторні методи діагностики, як от проби слизу з ротоглотки, виділення збудника в крові, спинномозковій рідині тощо. Такі аналізи бажано робити усім, хто був у контакті з хворим. --Люди якого віку є найбільш уразливі до цієї інфекції? -- Зазвичай це діти до п'яти років. Цьому сприяє такий фактор, як ще не достатньо сформована імунна система малюків і їх перебування спільно в яслах, дитячих садках. У дітей до року часто трапляється блискавична, тяжка форма недуги (менінгококцемія): від різкого підвищення температури, висипу аж до ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації та загибелі хворого упродовж однієї доби. Однак захворіти може й доросла людина, хоча зрілі люди частіше стають носіями. --Як лікують цю хворобу? І чи можна застрахуватися від зараження? -- У боротьбі з інфекцією допомагають антибіотики, гормональні препарати, комплексна симптоматична та дезінтоксикаційна терапія. А зважаючи на те, що джерелом зараження можуть бути також зовні здорові дорослі бактеріоносії, то застрахуватися доволі проблематично.
Адже зіштовхнутися з такими людьми можна всюди. Оскільки інфекція є надзвичайно агресивною до немовлят, то потрібно максимально берегти їх від потенційного контакту зі зараженими. А за перших ознак захворювання звертатися за кваліфікованою медичною допомогою. 

Джерело ukr.media
Терміново!!!Що за "зірочки" на шкірі? Активізувалася інфекція, яка вражає переважно дітей Терміново!!!Що за "зірочки" на шкірі? Активізувалася інфекція, яка вражає переважно дітей Reviewed by Світові вісті on 01:35 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.