ЖАХ! Українцям приходять платіжки за нерухомість! Штрафи які загрожують доводять просто до істерики!


До липня українцям будуть приходити платіжки за "зайві" квадрати нерухомості. Уже кілька років як в Україні ввели податок на нерухомість – за кожен квадратний метр понад норму потрібно заплатити від 0 до 1,5% від мінімальної зарплати. Податкову ставку і норму нерухомості визначають органи місцевої влади, а сам податок поповнює місцеві бюджети. Сайт "Сегодня" з'ясував, кому і скільки доведеться заплатити за нерухомість і що загрожує боржникам, – передає Корупція Інфо

Як розрахують податок
З 2015 року, після того, як парламент вніс зміни до Податкового кодексу, податки стягуються не тільки за будинки і квартири, а й гаражі, літні кухні, льохи і сараї. Правда варто відзначити, що більшість міських і сільських рад для господарських будівель встановили нульову податкову ставку.
Відповідно до Податкового кодексу, заплатити податок доведеться за: житловий будинок, прибудову до будинку, квартиру, кімнату в комуналці, будинок на дачі, сарай, гараж. До того ж, згідно із законом не оподатковується майно сиріт та одиноких матерів, які виховують дитину-інваліда. Не потрібно платити податок з дитячих садків, комунальних будівель, храмів.
Базу оподаткування визначає місцева влада, однак в Податковому кодексі сказано, що не можна стягувати гроші за квартиру площею менше 60 квадратів і будинок від 120 квадратних метрів. Якщо сім'я володіє і будинком і квартирою, норма сукупної площі починається від 180 квадратів. Ставка податку може коливатися від 0 до 1,5% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр понад вказану норму. Наприклад, в Харкові вирішили стягувати податок за квартиру площею від 60 квадратів і вдома від 120 квадратів в розмірі 1% від мінімалки.
У Києві також потрібно платити за квартиру, якщо її площа перевищує 60 квадратів. Житель столиці з квартирою в 100 квадратів заплатить податок за 40 метрів. В цьому році прийде платіжка за минулий, тоді податкова ставка була в розмірі одного відсотка від мінімалки – за 40 квадратів доведеться віддати державі 551 гривню. У наступному році українці заплатять за цей рік. Як йдеться на сайті КМДА, податкову ставку скоротять до 0,75% від мінімалки, сорок квадратів обійдуться вже в 960 гривень.
До 1 липня податкова служба розішле рішення-повідомлення та квитанції із сумами податку. Заплатити потрібно не пізніше 28 серпня. Якщо прийшла квитанція про сплату податку на квартиру, яку, наприклад, вже продали, або ж якщо квитанція не прийшла, але по закону нерухомість повинна обкладатися податком, потрібно звернутися до місцевого відділення Фіскальної служби.
Що загрожує боржникам
Якщо не оплатити податок в серпні і прострочити платіжку на місяць, доведеться заплатити штраф у розмірі 10% від податку, якщо ж заплатити за нерухомість в жовтні, сума штрафу досягне 20% від нарахованого податку. Відповідно до закону, податковий інспектор має право накласти на частину майна податкову заставу. Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 ККУ).
У Фіскальній службі заявляють, податок на нерухомість існує в усіх країнах Європи. "У всіх країнах Європи і більшості країн світу цей податок існує і його платять громадяни. В Україні він сплачується до місцевого бюджету (тобто бюджет, де проживають громадяни, які володіють нерухомістю). У зв'язку з децентралізацією, реформою місцевого самоврядування, органам місцевого самоврядування надано більше повноважень", – цитує прес-служба податкової начальника відділу Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Юрія Тимощука.
В наступному році суми в платіжках зростуть в два рази
Ставка податку прив'язана до мінімальної зарплати. З огляду на, що на початку цього року мінімалку в Україні підвищили в два рази – з 1600 до 3200 гривень, пропорційно збільшитися і податок на нерухомість. Різке підвищення українці відчують в наступному році, коли доведеться платити податок за 2017-й.
Наприклад, якщо зараз при ставці податку в 1% за "зайві" 60 квадратів потрібно заплатити 826,8 гривні, вже в наступному році за цю ж площу доведеться віддати вже 1920 гривень. Згідно бюджетної резолюції, в 2018-му мінімальна зарплата може вирости до 3723 гривні, з 2019 року – 4173 гривні, з 2020 року – 4425 гривень. Це означає, що за 2018 й рік податок на нерухомість для такої квартири може скласти 2233 гривні, а за 2019 й – 2503 гривні.
Крім того, власникам великого житла (понад 300 квадратних метрів для квартир і 500 – для будинків) доведеться додатково заплатити 25 тисяч гривень. Наприклад, власникові квартири площею 310 квадратних метрів в Києві до 1 липня має прийти платіжка на 28 тисяч гривень.

Джерело http://korupciya.com
ЖАХ! Українцям приходять платіжки за нерухомість! Штрафи які загрожують доводять просто до істерики! ЖАХ! Українцям приходять платіжки за нерухомість! Штрафи які загрожують доводять просто до істерики! Reviewed by Світові вісті on 05:59 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.