Як підвищити врожайність огірків, чим їх підживлювати?


Вирощуванням огірків на присадибній ділянці займається практично кожен городник. Соковиті, зелені, хрусткі і ароматні плоди – бажані гості на нашому столі в будь-якому вигляді. Літні огіркові салати наповнять організм цілющими мікроелементами і вітамінами, допоможуть схуднути, очиститися від шлаків і токсинів. А заготовлені на зиму консервовані огірки стануть чудовим доповненням до практично будь-якої трапези в холодну пору року, регулюючи водно-сольовий метаболізм і наповнюючи кожну клітину електролітами.
Сьогодні розмова піде про те, як підвищити врожайність огірків на ділянці і в тепличних умовах.
Досвідчені дачники мають в арсеналі ряд перевірених секретів по підвищенню врожайності огірків, отримуючи щороку все більшу кількість плодів з однієї і тієї ж площі. А далі про найбільш ефективні поради завзятих городників.
Зміцнення кореневої системи
Від розгалуженості коренів безпосередньо залежить здатність огірків до забезпечення поживними елементами максимальної кількості зав’язі. Розпушування на невелику глибину після кожного рясного дощу і планового поливу сприяє насиченню ґрунту молекулами кисню і активізує процеси росту рослин.
Після розгортання третього справжнього листка, бажано злегка підгорнути кожен кущ (процедуру проводять максимально обережно, оскільки коріння огірків розташовані близько до поверхні). Наявність додаткової землі навколо основи стебла призводить до швидкого вбирання поливної води.
Існує спеціальний прийом по формуванню додаткових придаткових коренів в огірків, який результативний у разі ураження гниллю кореневої системи. При підозрі на хворобу кореневищам проводять наступний захід: видаляють половину зав’язі, опускають батоги на землю, нижню частину стебла присипають родючим зволоженим ґрунтом. Через кілька днів утворюються молоді корінці, які дозволяють кущу далі розвиватися й плодоносити.
Штучне запилення
Досвідчені дачники прагнуть залучити на свою ділянку максимальну кількість комах, висаджуючи запашні трави, медоноси, лікарські культури, пряні рослини (чебрець, чорнобривці, медунку, конюшину, жимолость, материнку, коріандр, фацелію, шавлію тощо).
Із самозапильними сортами огірків все зрозуміло. Іншим видам культур потрібне запилення шляхом перенесення пилку з чоловічих квітів на жіночі. При вирощуванні огірків у теплицях слід щодня провітрювати закриті конструкції для доступу бджіл до цвіту. В похмуру погоду, дощове літо, або при малій кількості корисних комах на ділянці — огірки запилюють вручну, використовуючи косметичний пензлик з м’якою щетиною, спочатку проводячи ним акуратно всередині чоловічих суцвіть, а потім в жіночих.
Поливання
Говорячи про те, як підвищити врожайність огірків на ділянці, не можна обійти правила поливання. Вологолюбні огірки рясно плодоносять тільки при наявності достатньої кількості води в ґрунті. Полив в жарку пору слід організувати рано вранці або після заходу сонця, чи наприклад через день. Ґрунт повинен зволожуватися на глибину не менше 15 сантиметрів. Важливий момент – для огіркових посадок неприйнятний полив водою нижче температури +18°C, так як коренева система кущів починає хворіти і знижує засвоєння поживних елементів. Тобто колодязну, водопровідну або артезіанську воду потрібно попередньо нагрівати на сонечку. У дощове літо або тривалу похмуру погоду поливи огіркових посадок обмежують або припиняють зовсім, спостерігаючи за станом рослин.
Підживлення (кореневе та позакореневе)
Природно, що найбільшу врожайність огірків можна отримати з ділянок добре дренованих, окультурених, родючих і структурованих, якісно заправлених з осені органікою (біогумусом, гноєм, перегноєм, пташиним послідом, садовим компостом, торфом, золою) і мінеральними, фосфорно-калійними добривами (суперфосфатом, подвійним суперфосфатом, калійною сіллю, сірчанокислим калієм, калімагнезією тощо).
Проте важливу роль грає і додаткове харчування, внесене за допомогою поливань посадок і у вигляді сухого порошку під кущі (кореневі підгодівлі). Або рясного дрібнодисперсного зрошення листового апарату (позакореневе підживлення) на протязі всього періоду вегетації культури, починаючи з моменту формування перших двох листків і до закінчення плодоношення.
Кращі рецепти підживлень огірків
Пташиний послід
Розчин курячого, голубиного, індичого, качиного посліду – цінне джерело всіх необхідних елементів живлення (азот, калій, фосфор, магній, залізо, йод, цинк, бор тощо). Для приготування потрібно половину будь-якої ємності заповнити послідом, долити доверху водою, розмішати, накрити кришкою, залишити на 36 годин. Цей розчин потрібно розводити у співвідношенні — один літр на відро води. Витрачати по одному літру під кожен кущ після планового рясного поливу і розпушування. Не допускати потрапляння добрива на листя.
Гній сільськогосподарських тварин
Кінський, коров’ячий, свинячий, овечий тощо. Матковий розчин готується аналогічно до попереднього складу, змінюється лише концентрація подальшого розведення. У відро чистої води додають два літри маточного розчину.
Зола
Використовується в сухому вигляді (під кожен кущ розсипають тонким шаром просіяний попіл) або в якості водного настою (0,1 кг золи на відро води).
Перегній і садовий визрілий компост
Використовуються для мульчування ґрунту навколо огіркових кущів. Органічний шар попереджає випаровуванню води з ґрунту, а по мірі розкладання і рясних поливів постачає кореневу систему всім необхідним харчуванням.
Зброджений настій трав
Зростаючі на садовій ділянці бур’яни (кропиву, лободу, скошену траву, подорожник, осоку) використовують в якості цінного азотного добрива. Для цього потрібно подрібнити секатором зелень, заповнити бочку наполовину, долити доверху теплою водою, накрити кришкою, поставити на сонце, дати перебродити протягом тижня, профільтрувати, розвести чистою водою (5:1) і використовувати для поливань. Для тепличних огірків рекомендується при зброджуванні додавати на кожні 10 літрів склянку курячого посліду. Поливати раз на тиждень з розрахунку — один літр на кожен кущ тільки під корінь, не допускаючи попадання складу на бадилля.
Мінеральні добрива
Цей розчин використовують для поливу огіркових посадок у період рясного цвітіння. У відро води вводять по чайній ложці карбаміду/аміачної селітри, сульфату калію та суперфосфату. Ще один цінний склад для добрива – розчин гумату натрію (столова ложка на стандартне відро води). У період плодоношення для поливань огірків рекомендується провести підгодівлю розчином Нітроамофоски (столова ложка на відро води).
Незбиране молоко
Систематичні молочні підживлення активізують ріст кущів. Для приготування розчину молоко розводять теплою водою в пропорції 1:2. Полив під корінь здійснюють з моменту появи перших листочків з періодичністю раз в два тижні.
Дріжджовий розчин
Пачку дріжджів (100 грам) розчиняють у відрі води і дають розчину перебродити протягом 24 годин. Полив здійснюють тільки під корінь. Дріжджі істотно прискорюють ріст, збільшують кількість квітів та зав’язі. Завдяки високій концентрації вітамінів групи В і мікроелементів, цей склад корисний кущам огірків на всіх етапах вегетації.
Позакореневе підживлення
З позакореневих підживлень огірки чудово відгукуються на зрошення препаратами, що прискорюють дозрівання, наприклад: Епін, Циркон; або спеціальними складами для гарбузових: Ідеал, Родючість, Джерельце, Велетень, Годувальник тощо.
Засіб використовують згідно інструкції на упаковці, як правило, це столова ложка на відро води, витрата по 5 літрів готової рідини на кожний квадратний метр огіркової плантації.
Щоб підвищити врожайність огірків, досвідчені городники радять проводити підгодівлю і розчином з мікроелементів (мікродобрив), які нормалізують засвоєння всіх поживних речовин. Особливо важливе позакореневе зрошення в похмуру погоду і холодне дощове літо, коли коренева система огірків мінімізує поглинання вологи і цінних сполук з ґрунту.
Знаючи, як підвищити врожайність огірків на грядках і застосовуючи ці городні хитрощі, кожен садівник зможе насолоджуватися хрусткими і соковитими плодами аж до початку осені, а також проводити заготівлю огірків на зиму в повному обсязі.


Джерело http://agronomist.in.ua/
Як підвищити врожайність огірків, чим їх підживлювати? Як підвищити врожайність огірків, чим їх підживлювати? Reviewed by Світові вісті on 22:24 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.