Порошенко відповів на петицію про розблокування "Вконтакте"


Відповідно до Конституції Президент України Петро Порошенко розглянув електронну петицію № 22/036543-еп "Отменить блокировку интернет-ресурса Вконтакте", яка зібрала понад 25 тисяч підписів.
Відповідна інформація з’явилася на офіційному сайті українського гаранта.
"Зазначаю, що російський холдинг Mail.ru Group, до складу якого входять товариства з обмеженою відповідальністю "Мэйл.РУ ГРУП", "Вконтакте", "Мейл.РУ Україна", "В Контакті", а також група компаній "Яндекс" та деякі інші інтернет-компанії широко використовуються російськими спецслужбами для просування російської пропаганди та проведення спеціальних інформаційних операцій проти України та її громадян", – підкреслює Порошенко.
За його словами, вказані компанії сприяють спецслужбам Росії у збиранні, зберіганні, використанні та поширенні інформації з обмеженим доступом – персональних даних та особистого листування громадян України.
"Навіть угоди про користування вказаними сервісами містять положення про згоду користувачів на автоматичну передачу до компанії (фактично – до країни- агресора та її спецслужб) будь-якої інформації про них, її узагальнення, обробку та передачу третім особам", – зауважив президент.
Крім того, він наголошує, що таким чином українські користувачі російських мереж потрапляють під контроль спецслужб Росії, які спочатку створюють необхідні умови для вербування, а потім використовують наших громадян у власних протиправних цілях: вербування українців до агентурної мережі та організації каналів збору інформації про пересування техніки й особового складу ЗСУ, що беруть участь у АТО.
"Контентне наповнення цих ресурсів мережі інтернет також є спрямованим на намагання маніпулювати суспільною свідомістю через поширення недостовірної, неповної та упередженої інформації, сприяння присутньому, на жаль, в Україні протестному антиукраїнському потенціалу, втягненню його в антинародні акції та масові заворушення, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу й повалення державної влади, перешкоджання Україні на шляху до європейської спільноти, а тому загрожує інформаційній безпеці держави", – зазначив політик.
Як приклад роботи таких російських агентурних мереж український лідер наводить фейкові протести поляків у Львівській області, виступи в Одесі, спроби проходження так званого "Безсмертного полку", а також діяльність громадянина Росії Сергія Жука, який свого часу був терористом "ДНР" і створив у мережі "Вконтакте" не одну антиукраїнську спільноту, в яких, зокрема, провокував і підбурював українців до участі у масових заворушеннях у Києві та до повалення чинної влади.
"Також доведеним є факт причетності росіян до функціонування "РПС" – "Революційних правих сил", які на другу річницю Революції Гідності намагались влаштувати в Києві масштабні акції протесту. Крім того, переконливим доказом необхідності застосування усіх передбачених вітчизняним законодавством заходів із захисту власного кіберпростору свідчить і агресивна кібератака на органи влади і управління, критичну інфраструктуру, важливі об’єкти життєдіяльності, що відбулась 27 червня цього року. Російські соціальні мережі стали також і розсадником деструктивних груп на кшталт сумнозвісних суїцидних спільнот типу "Синій кит" ("Депрессивный дельфин", "Море китов" тощо), а соцмережа "Вконтакте" залишається чи не головним вмістилищем "піратського" контенту в світі", – додав президент.
Водночас Порошенко наголошує, що групами компаній Mail.ru Group та "Яндекс" здійснюються активні заходи щодо блокування діяльності українських рекламних компаній в інтернеті, монополізації ринку онлайн-сервісів, а також заволодіння інформаційним простором загалом, внаслідок чого блокується можливість розвитку та існування на ринку представників українського бізнесу.
Виходячи з пріоритетів національних інтересів України, ураховуючи реальні загрози національній безпеці України і стабільності в суспільстві, посягання на державний суверенітет України та її територіальну цілісність, територіальні претензії з боку Російської Федерації та втручання у внутрішні справи України, розвідувально-підривну діяльність спеціальних служб Росії, посягання на права і свободи українських громадян та намагання маніпулювати суспільною свідомістю, застосування до російського холдингу Mail.ru Group та інших російських інтернет-компаній терміном на 3 роки спеціальних економічних та обмежувальних заходів на сьогодні є адекватним законним заходом. Підтримання електронної петиції щодо скасування блокування інтернет-ресурсу "Вконтакте" вважаю неможливим,
– резюмував він.
Нагадаємо, 16 травня Президент України Порошенко ввів у дію рішення РНБО про блокування соцмереж "Вконтакте" та "Одноклассники" та інших російських ресурсів на території України, а вже 17 травня Указ президента набув чинності.
До слова, одні з найбільших українських провайдерів дуже оперативно почали блокувати доступ до російських соціальних мереж "ВКонтакте" і "Однокласники", та інших російських ресурсів, які потрапили у санкційний список.


Джерело: 24 Канал
Порошенко відповів на петицію про розблокування "Вконтакте" Порошенко відповів на петицію про розблокування "Вконтакте" Reviewed by Світові вісті on 21:38 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.