Сьогодні свято Івана Купала - традиції і обряди свята


На Івана Купала прийнято ходити в вінку
Свято Івана Купала в 2017 році припадає на ніч з четверга на п'ятницю
Давнє язичницьке свято Івана Купала на честь сонця відзначають в день літнього сонцестояння (за старим стилем). Іванів день заповнений обрядами, пов'язаними з водою, вогнем і травами: багаття, вінки, купання.


Коли в ніч перед цим святом сміливі хлопці шукали квітку папороті в надії побачити майбутнє і знайти незліченні багатства. А ще, кажуть, лише у цей день молодь могла дозволити собі відступити від звичних норм поведінки і не соромлячись докори дорослих, веселитися від душі. Івана Купала - самий незвичайний, неприборканий і чуттєвий свято, що прийшов до нас з язичницьких часів. Чим же він так приваблював наших предків.
До ворожок не ходити.Ті, у кого не було другої половинки, чекали Івана Купала з нетерпінням. Ще б, з допомогою ворожінь можна було з'ясувати, коли відбудеться зустріч з коханою і звідки його чекати. Дівчатам, яким не терпілося вийти заміж , старожили радили роздягтися догола і тричі оббігти навколо житнього поля - вважалося, що така юнона обов'язково присниться свого обранця, і він зрозуміє, що цю красу потрібно терміново забирати заміж. Історія замовчує, чи були випадки застосування такого радикального способу залучення чоловічої уваги, а от дівчата ворожили на Купала багато і від душі.


Найвідоміший спосіб хоч щось з'ясувати про майбутнє улюбленого і про життя взагалі - пустити на воду вінок із запаленою на ньому свічок. Якщо вінок пішов до дна відразу ж - на жаль, коханий розлюбив. Вінок пристав до берега - вальс мендельсона в цьому році відміняється, доведеться чекати як мінімум ще рік. У кого вінок буде плавати найдовше, та буде найщасливішою, а у кого свічка довше прогорить, дівчина проживе довге життя .



Дівчатам з креативним мисленням можна поворожити на воску . Свічку треба поламати на шматочки і скласти в ложку, розігріти її на вогні до повного розплавлення воску, а потім різко рідку масу вилити в склянку з холодною водою. За отриманою фігурці зазвичай ворожать — і обов'язково при свічках (напевно для того, щоб мурашки по тілу бігали).


“Гори, Гори ясно!“.Вогонь в день Івана Купала був в особливому пошані. Як тільки наставали сутінки, на височинах розпалювали великі багаття та влаштовували веселі гуляння. Цією забавою були стрибки через багаття: дітей, правда, близько до нього не пускали, а от хлопці і дівчата влаштовували справжнє змагання по довжині стрибка і висоті. Парочки намагалися перестрибнути багаття разом, не разнимая рук - вважалося, що після цього пара стане ще міцнішим.


Плетемо вінок. Виявляється, у вінках на Івана Купала ходили не тільки дівчата, а й чоловіки. Вінок потрібно було плести з 12 трав - і всі повинні бути лікувальними.


Джерело ukr.media/
Сьогодні свято Івана Купала - традиції і обряди свята Сьогодні свято Івана Купала - традиції і обряди свята Reviewed by Світові вісті on 05:55 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.