Рада ухвалила за основу пенсійну реформу


Народні депутати підтримали в першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій, який входить у пакет законопроектів щодо пенсійної реформи.
Відповідне рішення підтримали 282 народних обранця, пише УНІАН.
Міністр соціальної політики Андрій Рева, представляючи законопроект, розповів, що зазначений документ дозволить із 1 жовтня підвищити пенсії для 12 млн українських пенсіонерів, не підвищуючи при цьому пенсійний вік.
Рева також пообіцяв парламентарям, що пропозиції щодо створення реєстру отримувачів соціальної допомоги, скасування підвищеної ставки ЄСВ, аудиту Пенсійного фонду будуть враховані в законопроекті до другого читання.
Нагадаємо, проект пенсійної реформи не передбачає підвищення пенсійного віку, однак вводить вимоги до страхового стажу. Для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, зі стажем менше 15 років - у 65 років. Водночас, люди, у яких немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу за досягнення 63 років. Обсяг допомоги буде визначатися, виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.
Усі нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, із 2028 роки для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. При цьому урядовий варіант реформи передбачає можливість покупки до 5 років страхового стажу. Якби докуповувати страховий стаж за цими правилами можна було зараз, за ??перший рік треба було б сплатити 16 896 грн.
Також реформа скасовує призначення пенсій держслужбовцям за вислугу років і вводить єдину формулу розрахунку розміру пенсій.
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у своєму Facebook подякував депутатам за голоси і зазначив, що пенсіонери чекають на проведення реформи.
"Кожен несе персональну відповідальність, і пенсіонери чекають цього рішення. Віддамо належне українському народу! Пенсійній реформі бути!" - написав він.

Як писав "Обозреватель", стало відомо, як українцям будуть перераховувати виплати після реформи.

Джерело www.obozrevatel.com
Рада ухвалила за основу пенсійну реформу Рада ухвалила за основу пенсійну реформу Reviewed by Світові вісті on 11:35 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.