Помер останній українець, який пережив концтабір "МАЙДАНЕК"


Народився Франц Бржезицький у Житомирі, туди ж повернувся після війни - історію життя завдовжки 92 роки .
У 2016 році камера встигла зафільмувати дев'яносто дворічного Франца Бржезицького. Він згадував трагічну долю. Зокрема, як його родина пережила Голодомор, влаштований радянською владою.
"Багато що забув, що було вчора, а що було так багато років тому - я не тільки пам'ятаю, я бачу його. Прикрию очі і бачу ці голодні обличчя. Я голодування пам'ятаю дуже добре, не тільки пам'ятаю, а й відчуваю його", - згадував колишній в'язень концентраційного табору "Майданек" Франц Бржезицький. 
А далі були сталінські репресії. Батька Франца розстріляли, а матір відправили у Сибір. Коли під час Другої світової Україну захопили німецькі нацисти, 17 річний хлопець разом зі своїми друзями створили підпільну організацію задля спротиву. За рік, його вистежили. Він зумів вижити в трьох нацистських таборах.
"У 1943 році з Житомира 1200 с гаком молодих людей вивезли в "Майданек". А повернулося після війни шість чи сім. І в тому числі Франц Карлович. І він дожив до наших днів. Звичайно пам'ять про таку людину повинна бути на багато років", - говорить голова спілки ветеранів Війська Польського Зігмунд Венгловський. 
Далі знову табір - уже радянський. До ГУЛАГу його кинули на 10 років. Там пробув 5-ть і після смерті Сталіна дочекався реабілітації.
"Він говорив, що якщо ми не будемо цінувати те, що маємо зараз, то воно може повторитися. Залишиться він принциповою людиною, людиною у якого були свої принципи, які захищав", - зазначив син Франца Бржезицького Олексій Бржезицький.
Поховали Франца Бржезицького на Житомирському міському кладовищі.

Джерело ukr.media
Помер останній українець, який пережив концтабір "МАЙДАНЕК" Помер останній українець, який пережив концтабір "МАЙДАНЕК" Reviewed by Світові вісті on 11:08 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.