Небезпечний день «Микита-пожежник»: народні прикмети 13 лютого 2018 року


Народне свято «Микита-пожежник» відзначається 13 лютого (за старим стилем – 31 січня).
У цей день православна церква вшановує пам'ять святого Микити Печерського, єпископа Новгородського, затворника. В народі його вважають покровителем вогню, захисником від пожеж, блискавок і палючого сонця. Інші назви свята: «День Микити Новгородського», «Микита Коник», «Зберігач блискавок», «Василь Теплий».
В юності Микита був ченцем Києво-Печерського монастиря. Незабаром він вирішив стати самітником. Перебуваючи в затворі, юний чернець піддався спокусі диявола: він став краще за інших знати книги Старого Завіту, але про Євангелію навіть і чути не хотів. Зрозумівши, що сталося з молодим ченцем, старі брати з допомогою молитов змогли відігнати від нього демона. Подальше життя Микити проходила в суворому пості, молитвах і прагненні до смирення і лагідності. Пізніше його поставили єпископом у Новгород. За святість життя Бог нагородив Микиту чудотворним даром.
На Русі в цей день молилися святому Микиті, щоб убезпечити себе і своє житло від пожежі. Вважалося, що в свій час цей святий зміг своїми молитвами загасити пожежу та запобігти засуху. Також святому молилися про порятунок від нечистої сили, яка особливо любила посидіти на конику хати.
Дахи будинків завжди прикрашав коник – символ сонця, міцного господарства і могутності роду, його прагнення до небесних пасовищах і райським кущам. Такий коник оберігав будинок від нещасть, пожеж і блискавок.
Особливо люди боялися, що нечиста сила осідлає коника — і будинок похитнеться, а «до ганку підступлять худі вітру». Тому на Микиту селяни особливо уважно слідкували за своїм житлом.
13 лютого вважався небезпечним днем, магічно сильним.Якщо він збігався з п'ятницею - був небезпечний подвійно.
День був сповнений протиріч і сприяв сварок між людьми.
Треба було пам'ятати, що криком і образами свої проблеми не вирішити. В цей день наводилися найсильніші порчі, тому ввечері бажано було з дому не виходити. Знахарі в Нікітін день читали змови на невірних чоловіків.
Саме 13 лютого успішно вдавалося розірвати зв'язок коханки і невірного чоловіка.

Джерело ukr.media
Небезпечний день «Микита-пожежник»: народні прикмети 13 лютого 2018 року Небезпечний день «Микита-пожежник»: народні прикмети 13 лютого 2018 року Reviewed by Світові вісті on 11:24 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.