Великий піст-2018. Правила харчування і поведінка


Його мета досить проста - підготувати людину до святкування найвизначнішого свята в році - Великодня. Піст слідує древнім писанням, де Ісус подорожував у пустелі сорок днів. Весь цей час людині слід відмовляти собі в їжі, молитися і каятися, ходити в церкву і прославляти Ісуса Христа
Тривалість Великого посту разом зі Страсною седмицею - 48 днів. Піст або говіння, - це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок і веселощів.
Протягом усього посту віруючий повинен повністю відмовитися від таких продуктів, як м'ясо (яловичина, свинина, птиця), молоко, сир, масло, сметана, яйця, жир.
Понеділок, середа і п'ятниця кожного тижня посту - сироїдіння, тобто, в ці дні продукти можна вживати тільки в сирому вигляді без термічної обробки, причому прийом їжі повинен відбуватися один раз на добу.
У вівторок та четвер кожного тижня дозволяється приймати їжу тільки ввечері, також дозволяється готувати їжу, але без додавання олії (рослинного походження).
У вихідні дні (суботу та неділю) віруючим дозволяється їсти три рази на добу, причому в їжу можна додавати масло (тільки рослинне і зовсім трохи). Також церквою дозволяється пити вино (в невеликих кількостях).
Риба дозволяється на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та у Вербну неділю (в 2018 році 1 квітня). В Лазареву суботу (у 2018 році 31 березня) дозволяється рибна ікра. У страсну п'ятницю (в 2018 році 6 квітня) не можна вживати їжу до виносу плащаниці.
Для деяких категорій людей допустимі послаблення в їжі під час посту: для хворих, для займаються важкою працею, для вагітних і годуючих жінок і т. д. Але для цього необхідно порадитися з духівником.
Чистим понеділком називається початок посту - 19 лютого. З понеділка по четвер у всіх храмах читається покаянний канон Андрія Критського: якщо відвідування служби з якихось причин неможливо, то канон можна читати вдома. Завершується перший тиждень Великого посту 25 лютого: служба у цей день носить назву "Торжество православ'я".
Другий тиждень посту починається 26 лютого і закінчується 4 березня: священнослужителі радять протягом тижня обмежити порожні розмови і більше часу присвячувати тиші: цей час дається православним християнам для очищення думок, намірів та набуття душевного спокою.
Третій тиждень посту називається Хрестопоклонним: в неділю парафіянам буде винесено хрест, що надихає їх на продовження поста в ім'я Господа. Поклоніння Хресту змушує згадати про жертву, принесену Богом в ім'я всіх людей.
Згідно з календарем Великого посту в 2018 році четвертий тиждень спрямований на зміцнення віри. Протягом тижня проводяться два великих читання молитовних правил: у середу, 14 березня, читається канон Андрія Критського, а в п'ятницю - похвала Пресвятій Діві Марії.
П'ятий тиждень називається седмицею пальмових гілок: протягом цього тижня читається молитовне правило Марії Єгипетської, а в суботу на церковній службі згадується чудо порятунку Лазаря Ісусом.
Шостий тиждень Великого посту 2018 названий цветоносний: в цей час згадується і прославляється вхід Господній в Єрусалим, а неділя називається Вербною, оскільки зазвичай саме до кінця шостого тижня посту зацвітає символ чистоти - верба.
Сьомий тиждень називається Страсним тижнем і має особливе значення для всіх віруючих: в цей час згадуються страждання Ісуса Христа перед стратою і чудо Воскресіння. Піст завершується в ніч на Світле воскресіння. Великдень в 2018 році святкуватиметься 8 квітня.
У дні Великого посту, а також в підготовчі тижні до посту забороняється церковнослужителям проводити обряди вінчання. Але це стосується вінчання, а не традиційних весіль. Щодо останніх у церкви немає єдиної відповіді - одні священики запевняють, що молодята, зігравши весілля з урахуванням канонів і приписів посту, не порушують богослужбовий статут, інші ж, навпаки, категорично забороняють і вінчатися, і одружуватися.
Піст без молитви - це зовсім не піст. Церква рекомендує під час посту звільнити для молитви хоча б по 10 хвилин вранці і ввечері. Можна читати звичайні ранкові та вечірні молитви, покаянні молитви або Псалтир.
Варто повністю відключати телевізор, вводити мораторій на відвідання блогів, форумів і соціальних мереж - кожен вирішує сам. Деякі благочестиві християни взагалі протягом усього посту утримуються від перегляду телевізора. Що стосується богослужінь, то потрібно намагатися відвідувати їх, як тільки надається така можливість.

Джерело ukr.media
Великий піст-2018. Правила харчування і поведінка Великий піст-2018. Правила харчування і поведінка Reviewed by Світові вісті on 01:01 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.