Є 3 причини, чому грип може вбити людину за лічені години.


Щороку грип забирає життя цілком здорових молодих дорослих і дітей, не кажучи вже про десятки тисяч людей старше 65.
Чому ж грип може виявитися настільки смертельним — і чому він вбиває так швидко?
За словами лікарів, на то є три основні причини:
коінфіцирування іншим мікроорганізмом, зазвичай бактеріями типу стрептокока;
загострення існуючих хвороб, типу серцево-судинних захворювань або астми;
так звана цитокінова буря — надмірна імунна реакція на інфекцію.
Іноді це може відбутися дуже швидко. Під час епідемії «іспанки» 1918 року, від якої загинуло до 50 млн людей, багато вмирали за лічені години після появи перших симптомів.
Вчені досліджували зразки тканин і звіти тієї епохи і прийшли до висновку, що більшість смертей були викликані коінфікуванням з іншою заразою. Однак багато здорових молодих людей, швидко померли від грипу в той рік, швидше за все, стали жертвами цитокінових бур.
Імунна система людини має багатий арсенал зброї проти інфекцій, серед якого є цитокіни, що виробляються різними імунними клітинами
Доктор Амеш Адалджа, фахівець з інфекційних захворювань і старший науковий співробітник Центру охорони здоров'я при Університеті Джона Хопкінса, каже:
«Ці речовини не дозволяють вірусу поширюватися».
Саме вони викликають характерні «грипозні симптоми», що змушують хворого страждати.
«М'язові болі, жар — все це викликано реакцією імунної системи на вірус», — пояснює Адалджа.
Ось чому симптоми різних хвороб бувають так схожі: винна реакція організму, а не конкретна зараза.
Однак у різних людей імунна система влаштована по-різному.
«У деяких людей можлива дуже виражена імунна реакція, яка може завдати чимало шкоди клітинам організму, включаючи клітини дихальних шляхів», — говорить Адалджа.
Коли вірус нового штаму H1N1 1918 року і «свинячий грип» H1N1 2009 року — він, як правило, вбиває більше людей. Згідно однієї теорії, це відбувається із-за того, що імунна система занадто бурхливо реагує на небаченого інтервента, відправляючи на боротьбу з ним так багато військ, що вони попутно вбивають здорові тканини в легенях і інших органах.
Померлі від «пташиного грипу» (штами H5N1 і H7N9), судячи з усього, також стали жертвами надмірно активної імунної системи.
Причому всі ці нові віруси частіше вбивають молодих людей — можливо, тому що старші вже стикалися з далекими родичами вірусу. Наприклад, у 2009-2010 роках вірус H1N1 убив 282 дітей і вразив до 61 млн осіб у США.
А тепер він став звичайною частиною сезонного грипу, і хоча хтось помре від нього і у цьому році, самим смертоносним зараз представляється штам H3N2.
Один експеримент показав, що певні «нові» гени в цих небачених раніше вірусах дозволяють їм селитися глибоко в легенях, що може викликати пневмонію і надмірну імунну реакцію.
Тоді як деякі помирають у перші години або дні, в інших грип приймає затяжний характер. Це робить їх уразливими перед іншими інфекціями — скажімо, стрептококами, стафілококами та іншими бактеріями.
Ці вторинні інфекції можуть шкодити органам, викликати пневмонію і потрапляти в кровотік, приводячи до іншого різновиду надмірної імунної реакції — сепсису.
У цьому сезоні від грипу в США померло вже 20 дітей. У минулому сезоні їх було всього 110.
Що стосується дорослих смертей, тут статистика не така точна. Щороку грип вбиває від 12 тисяч до 56 тисяч людей, відправляючи ще до 700 тисяч на лікарняні ліжка.
Але навіть статистика смертей від грипу та пневмонії не завжди враховує тих, хто помер від ускладнень, викликаних грипом: наприклад, від спровокованого грипом серцевого нападу.
Для хворих астмою та іншими респіраторними хворобами грип — це додаткове навантаження на легені.
«Їм і так важко дихати. А це може дуже швидко відправити їх вниз по спіралі, викликавши утруднення дихання», — говорить Адалджа.
У діабетиків і так пошкоджена імунна реакція, тому вони більш схильні до грипу. А вагітні ризикують удвічі.
«Вагітні жінки перебувають у стані імунодепресії, тому що імунна система намагається не відторгнути плід», — пояснює Адалджа.
Тому в їх тілі вірус може просунутися далі і швидше. Крім того, їх легені здавлені плодом, тому їх дихальний об'єм знижений.
Людині необхідна певна кількість кисню; якщо концентрація кисню в крові падає нижче цієї позначки, починається так звана гіпоксія. А гіпоксія за лічені хвилини може призвести до пошкодження органів. Саме тому утруднене дихання і посиніння шкіри — симптоми, що вимагають невідкладного медичного втручання.
А ви знали, що грип буває таким небезпечним?

Джерело ukr.media/
Є 3 причини, чому грип може вбити людину за лічені години. Є 3 причини, чому грип може вбити людину за лічені години. Reviewed by Світові вісті on 12:24 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.