Готуємо дерева до весни: планова обрізка


Від правильності вибору термінів обрізки, знання основних правил та використання хорошого секатора багато в чому залежить життєдіяльність рослин у подальшому, а також урожай майбутнього і наступних сезонів. Досвідчені садівники споконвіку дотримуються наступного універсального правила:
для підвищення інтенсивності росту пагонів обрізання проводять в лютому-на початку березня, для уповільнення відростання – в кінці березня – початку квітня.
Проводять обрізку і в літній період – ця процедура відсуває терміни цвітіння на наступний рік, що актуально для деяких культур, які страждають від пізніх весняних заморозків, наприклад, персика, абрикоса. У правильно обрізання плодових і ягідних культур продовжується термін життя, а врожайність від сезону до сезону тільки зростає.
Для герметизації відкритих ран і прискорення формування калюса зрізи обов'язково замазують наступними складами:
масляна фарба, садовий вар (переважно).
Також існує перевірений часом варіант самостійно приготовленої мастики – змішані в пропорції 1:1 глина і коров'як, розведені водою до густої консистенції. Оброблені таким способом рани повністю затягнуться на 14-16 добу після початку сокоруху.


Для досягнення хорошого результату слід притримувати правил обрізання.
1. Видаленню підлягають усі висохлі гілки.
2. Ніколи не залишайте на деревах і чагарниках пагони з ознаками захворювань – це може призвести до поширення хвороби на все рослину і весь сад.
3. При сильному загущенні крони видаляються самі старі гілки.
4. Гілки, що ростуть вниз, найменш продуктивні з-за мінімальної освітленості, тому від них позбуваються в першу чергу.
5. На старих деревах обрізають всі вовчки і жирові пагони.
6. Безпосередньо після обрізання проводять замазування підготовленим розчином.
7. При температурі нижче +5°С захід не проводять.
8. Рекомендується залишати пагони спрямовані вгору під кутом від 45° до 65°.
9. Обрізання проводять у місці, розташованому вище формується нирки (1-2 см).
10. Ягідні та декоративні чагарники обрізають за загальною схемою (крім виноградної лози), видаляючи без жалю все старі, пагони та відцвілі пагони, оскільки молоді гілки здатні дати більш товарний врожай ягід (кількість, якість і розмір) або рясніше цвісти в майбутньому сезоні.
Грамотно проведена обрізка саду – гарантія сезонного присутності на вашому столі ягід і фруктів. При правильному догляді дерева, що мають потужну і розгалужену кореневу систему, можуть прожити більше 20 років, радуючи господарів систематичним плодоношенням.

Джерело ukr.media
Готуємо дерева до весни: планова обрізка Готуємо дерева до весни: планова обрізка Reviewed by Світові вісті on 12:33 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.