Що приготувати на Масляну, окрім млинців


Масляна – давнє традиційне свято слов'ян, яке прийшло до нас ще з дохристиянських часів. Раніше, щоправда, вона святкувалася набагато пізніше, адже саме цим святом люди зустрічали весну. Але тепер Масляна починається за тиждень до початку Великого посту і, власне, цей тиждень і триває. Так, у 2018 році свято починається 12 лютого і триватиме до 18 лютого включно.
Ще з давніх часів зберігся звичай готувати в цей час млинці, які символізували сонце. За християнськими канонами, у Масляну ще дозволяється вживати молочні продукти і рибу, але ось м'яса вже їсти не можна.
Традиційно готували також різні борошняні вироби, смажили, варили, солили або коптили рибу і ставили на стіл рибне заливне. Наша редакція зібрала рецепти, що можна приготувати у це свято, окрім млинців.
Що приготувати на Масляну
Медові пряники
Середу Масляного тижня називали "Лакомка". Особливо в цей день готувалися тещі, оскільки тоді до них приходили на млинці зяті. Але крім них, тещі часто пригощали їх медовими пряниками.
Інгредієнти:
борошно - 4 1/4 склянки
цукор - 1 стакан
масло - 140 грам
мед - 3 1/2 ст. ложки
вода - 1/2 стакана
сода - 1 чайна ложка
розпушувач - 1 чайна ложка
сіль - 1 чайна ложка
кориця - 1 1/2 чайних ложки
імбир мелений - 1/2 чайних ложки
гвоздика - 1/2 чайних ложки
яєчний білок - 1 штука
цукрова пудра - 1 1/2 склянки
лимонний сік - 1 ст. ложка
Рецепт приготування:
У каструлі перемішайте цукор, мед і воду. Поставте на середній вогонь і, періодично помішуючи, дочекайтеся, поки цукор розчиниться. Потім додайте олію і спеції – корицю, імбир, гвоздику. Зніміть з вогню, коли масло розтане, а після змішайте борошно з содою і розпушувачем у великій мисці. Слідом влийте в борошно теплу суміш із спецій, цукру і масла. Перемішайте і замісіть тісто, з якого потім сформуйте кульку, зав'яжіть харчовою плівкою і поставте на ніч у холодильник. На наступний день з готового тіста можна готувати пряники. Дістаньте тісто з холодильника і розігрійте духовку до 200 градусів. Розкачайте тісто після того, як воно стане кімнатної температури, і виріжте пряники – спеціальної формочкою або ножем. Вирізані пряники можна відправляти у духовку, спершу застеливши деко пергаментним папером. Випікаються вони досить швидко - вам вистачить 5-6 хвилин!
Збийте білок, цукрову пудру і лимонний сік до однорідної маси. Суміш викладіть у мішечок, на кінці якого обріжте кінчик. Розмалюйте пряники глазур'ю і почекайте поки вона застигне.
Медові пряники
Збитень
Це старовинний східнослов'янський напій з води, меду і прянощів, до яких нерідко входили лікувальні трав'яні збори. Він буває як алкогольним, так і безалкогольним, і має абсолютно різні варіації – збитень пряний, хмільний, зимовий, збитень з патоки тощо. Розповімо про один з них: зимовий збитень.
Інгредієнти:
вода - 4 склянки
цукор - 0,5 склянки
мед - 5 ст. ложок
гвоздика - 1 шт.
кориця - 1 шт.
лавровий лист - 1 шт.
кардамон - 2-3 шт.
Рецепт приготування:
У каструлю потрібно налити 4 склянки води, поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім додати в киплячу воду півсклянки цукру, 5 столових ложок меду і різні прянощі (гвоздику, корицю, лавровий лист, кардамон). Прокип'ятити 10-15 хвилин. Процідити. Подавати в глечику гарячим.
Збитень
Фігурки з тіста
Можна ще побалувати сім'ю різними фігурками, зроблених із здобного тіста: жайворонками, голубками і ластівками. Такі вироби було прийнято готувати особливо у четвер – "Розгуляй", як його ще називали.
Інгредієнти:
борошно - 3 ст. л. для опари і 3 склянки для тіста
молоко - 250 мл
дріжджі сухі - 30 г
цукрова пудра - 1 ст.л. для опари і 100 г для здоби
яйця курячі - 2 шт.
олія - 1 ст.л.
сіль - щіпка
масло вершкове - 120 г
Рецепт приготування:
Спершу приготуйте опару: в тепле молоко (35-40 °C) покладіть цукрову пудру, дріжджі, борошно і перемішайте до розчинення всіх продуктів. Залиште опару на півгодини. Через цей час вийде пишна "шапка", яка пізніше опаде, а на поверхні з'являться бульбашки – опара дозріла.
В окремій мисці змішайте здобу: м'яке вершкове масло, яйця, цукор. З'єднайте і перемішайте: опару, здобу і борошно, щоб тісто стало еластичним і гладким. Здобне дріжджове тісто сформуйте грудочкою, покладіть в каструлю, накрийте чистим рушником і залиште на 1-2 години, щоб тісто. Потім обомніть тісто і сформуйте з нього фігурки і викладіть на деко змазане маслом. Випікайте здобу 40 хвилин при 180 градусах. При цьому через 20 хвилин виріб змастіть збитим яєчним жовтком.
Фігурки з тіста також можна прикрасити глазур’ю
Дрочена або драченка
Це страва готується з борошна, яєць і молока. В одних випадках дрочена дуже схода на омлет, в інших вона більш тверда – на кшталт випечених коржів. У дрочени було і ритуальне значення: в дні поминання з нею ходили на кладовище.
Інгредієнти:
борошно - 1,5 скл.
жовтки - 10 шт.
білки - 5 шт
жирні вершки - 1 скл.
вершкове масло - 1 ст.л.
сіль - 1 ч.л.
цукрова пудра - 3 ст.л.
Рецепт приготування:
Розітріть жовтки з цукровою пудрою до білого кольору, поступово влийте в суміш вершки і перемішайте до утворення однорідної маси. Поступово всипте борошно і замісіть тісто. Посоліть і добре збийте. Окремо збийте білки з дрібкою солі до щільної піни. Акуратно додайте в тісто, перемішуючи зверху вниз.
Вилийте в змащену маслом форму або глибоку сковороду і поставте в гарячу духовку на 15-20 хвилин.
За звичаєм в суботу – "посиденьки зовиці", а точніше, в суботній вечір стіл був заставлений борошняними стравами: варениками з вишнями, курниками і різноманітними пирогами. До речі, тоді ж проходив і обряд спалювання опудала. Люди вірили, що вогонь мав магічну силу і очищав людину від усього поганого. Курник ще називають царським пирогом, королем пирогів і святковим. Хоча у християнстві у цей період не прийнято їсти м’яса, але якщо ви не дотримуєтесь цих правил, можете також спробувати його приготувати.
Інгредієнти:
вершкове масло (бажано домашнє) - 100 г
сметана - 110 г
сода - 0,5 ч.л.
сіль - щіпка
борошно - 2 склянки
м'ясо - 500 г
картопля - 2 шт.
цибулина - 1 шт.
яйця - 1 шт.
Рецепт приготування:
Масло розтопіть і остудіть. Додайте сметану, сіль, соду і вбийте яйце. Все перемішайте. Замісіть легке тісто. Для цього слід просіяти борошно, додати сметанно-масляну суміш. Тісто накрийте харчовою плівкою і залиште на годину. Тим часом приготуйте начинку. М'ясо, картоплю і цибулю дуже дрібно подрібніть гострим ножем, додайте сіль, перець. Перемішайте.
Тісто поділіть на дві частини в таких пропорціях: 2/3 і 1/3. Більшу частину розкачайте товщиною в 5 мм і викладіть на застелене пергаментом деко. Відступивши від країв 5 см, рівномірно розподіліть начинку. Розкачайте другу частину тіста і покладіть зверху. Прищепіть краї і ножем по центру зробіть надрізи, щоб виходив пар. Змастіть курник збитим яйцем і відправте в духовку на 40 хвилин при 180 градусах.
Пиріг з червоною рибою
Це неймовірно смачна страва. Її можна подавати як холодною, так і гарячою. За запропонованим рецептом, для приготування рибного пирога цілком підійде заморожене листкове тісто, тому його можна приготувати досить легко і швидко.
Інгредієнти:
сьомга або форель слабосолоні - 300 - 400 м
тісто дріжджове листкове
яйця - 4 шт.
зелена цибуля - 1 пучок
рис - 1 стакан
Рецепт приготування:
Для початку заздалегідь зваріть рис, щоб він встиг охолонути. Форму для пирога застеліть папером для запікання і натріть вершковим маслом. Потім розкачайте два листа тіста. Один лист викладіть на дно форми. Очистіть рибу від шкірки і кісточок та наріжте на невеликі шматочки. Після відваріть яйця вкруту і наріжте цибулю.
Тепер викладайте шарами начинку пирога на основу: шар рису, потім цибулю і яйця. Останній – шар риби. Накрийте зверху другою половинкою тіста. Защепіть тісто пирога по краях, намажте зверху пиріг маслом і посипте цукром. Щоб виходила пара, зробіть кілька дірочок ножем. У розігріту до 180 градусів духовку можна відправляти пиріг на 40 хвилин.
Каймак
Каймак рідко зустрічається на прилавках магазина. Це молочний продукт. Ніжна, солодка або солонувата маса являє собою щось середнє між сиром, сметаною і вершковим маслом.
Інгредієнти:
вершки - 3 скл.
цукор - 1 скл.
ванільний цукор (натуральний) - ¼ пакетика
лимон – 1 шт.
Рецепт приготування:
Два стакани вершків з'єднайте з цукром і ванільним цукром і зваріть на слабкому вогні до готовності (крапля, опущена в холодну воду, повинна загуснути до консистенції сметани). При варінні каймака стежте, щоб він не пригорів.
Готовий каймак швидко охолодіть (поставте посудину в холодну воду), потім збийте лопаткою, додаючи по краплі сік з лимона. Коли каймак стане густим і білим, акуратно додайте до нього вершки. Масу добре вимішайте і поставте в холодильник. Каймак можна подавати як окремо, так і додавати як шар для вафель або торта.
Варенець
Це кисломолочний напій, що готується з коров'ячого пряженого молока (ряжанка), з використанням сметани в якості закваски.
Інгредієнти:
молоко - 1 л
вершки - 250 мл
сметана - ½ скл.
жовток - 1 шт
цукор - 1 ст.л.
Рецепт приготування:
Молоко і вершки змішайте в каструлі і поставте в духовку. Як тільки на поверхні з'являться піки, опускайте їх ложкою на дно і збовтуйте. Одну піку відкладіть на тарілку. Продовжуйте запікати молоко, поки воно не зменшиться на одну третину. Запечене молоко вийміть із духовки і остудіть до 40 °С.
Додайте сметану, змішану з жовтком і цукром, збийте вінчиком, розлийте по чашках і покладіть зверху по шматочку пінки. Поставте в тепле місце (30-40 ° С) до того часу, поки варенець не скисне. Потім поставте у холодильник. Варенець подавайте з цукром, корицею і сухариками.
Сирники "Київські"
Масляну ще іноді називають Сирною седмицею. У це свято з домашнього сиру готували різні страви, зокрема, сирники.
Інгредієнти:
домашній сир - 500 г,
борошно - ¾ скл.
яйця – 3 шт.
цукор - 3-4 ст.л.
варення - 2 -3 ст.л.
родзинки - 2 ст.л.
білі сухарі - 50 г
вершкове масло - 100 г
цукрова пудра - 1 ст.л.
сметана 20% жирності - ½ скл.
сіль за смаком
Рецепт приготування:
Протріть сир через сито, змішайте з цукром, двома яйцями, сіллю і борошном і перемішайте до однорідності. Родзинки переберіть, промийте та висушіть. Проваріть родзинки з варенням до загустіння і остудіть. Сирну масу розділіть на шматочки, розкачайте в круглі коржі товщиною 5-7 мм, покладіть зварене варення і зробіть сирники овальної форми. Змочіть кожен сирник в розбовтаному яйці, запаніруйте в сухарях і обсмажте у великій кількості олії. Під час подачі посипте цукровою пудрою. Окремо подайте сметану.
Смачного!

Джерело: 24 Канал
Що приготувати на Масляну, окрім млинців Що приготувати на Масляну, окрім млинців Reviewed by Світові вісті on 23:23 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.