Особливості вирощування часнику та його поширені сорти
Особливості технології вирощування часнику безпосередньо залежать від виду рослини. Вирощування ярового часнику Яровий часник висаджують навесні (в квітні-травні), як тільки-но зійде сніг і ґрунт прогріється до температури +5–+70С. Якщо ґрунт вологий, то полив не потрібен.
Глибина посадки визначається висотою зубка помноженою на два і складає 5-6 см. Після висадки міжряддя мульчують. Посадку проводять рядами, відстань між якими повинна становити 18-20 см. В ряду між зубками потрібно дотримуватись відстані 8-10 см. На протязі вегетаційного періоду необхідно організовувати правильний полив. За період вирощування проводять 2 підкормки: навесні – коров’яком, в червні-липні – розчином золи. Мінеральні добрива використовувати не потрібно. Необхідний догляд за посівами – рихлення міжрядь, боротьба з бур’янами.
Вирощування озимого часнику Посадку озимого часнику проводять восени (у вересні-жовтні). Важливо посадити зубки своєчасно. Рання посадка може визвати швидкий ріст, що знизить зимостійкість рослини, а при пізній посадці зубки не встигнуть укоренитися під впливом заморозків. Ділянку під посадку озимого часнику готують заздалегідь приблизно за 2 неділі), такі заходи необхідні для того, щоб ґрунт просів.
Для посадки роблять борідки, в які насипають шар піску (по можливості золу) товщиною 3 см. Такі заходи необхідні для захисту проявів гнилі на зубках. Висаджують часник на ділянці рядами (відстань між рядами 20-25 см), відступаючи 8-10 см між зубками. Глибина загортання ґрунту – 15-20 см. Міжряддя мульчують. В якості мульчі використовують сухий торф або суміш опилок з городнєю землею.
Догляд такий, як і за ярим часником. У стрілкуючих сортів видаляють квіткові стрілки, коли їх довжина досягне 10 см. Цей спосіб дозволить отримати добрий врожай. При бажанні залишають декілька рослин із стрілками для дозрівання цибулинок-бульбочок. Збір і зберігання часнику Якщо верхні листки часнику пожовтіли, нижні підсохли – настала пора збирати врожай. Але після проявів сходів повинно пройти 3,5 місяці. Рано зібраний часник погано зберігається. Після того як викопати часник, його треба просушити в світлому, теплому, добре провітрюваному приміщенні. Через тиждень обрізати корені і бадилля, ще покласти досушуватися на 2-3 тижні.
Найбільш поширені сорти часнику
Сорти часнику діляться на гострі, та солодкі сорти. Останні не володіють тою пекучостю, що звична для нас, а також наділені вишуканим ароматом. Часник, що вирощується у наших садах, поділяється на той, який має особливість «стрілкуватися» і який не має.
Часник, що має властивість давати «стрілки», володіє кращою, порівняно з тим, що не дає стрілок, зимостійкістю. Якщо часник не дає стрілок, його краще садити навесні, він не дуже урожайний, але краще зберігається. Часник, що садять на зиму, називають по простому - озимий, він має стійкість до заморозків і добре адаптований до погодних умов. Той що садять навесні, називається яровим.
Грибовський, ювілейний – озимий, середньостиглий сорт.
Комсомолець – озимий, середньостиглий сорт, має 7-11 зубків.
Грибовський 60 – озимий, ранній.
Петровський – озимий, середньостиглий сорт, має 7-11 зубків.
Рокомболь - озимий, має 4-8 зубків.
Любаша - озимий, новітній середньостиглий сорт, має 8-12 зубків.
Москаль– озимий, ранній, має 4-6 зубків.
Категорія: Овочівництво | (14.01.2015) |
Автор: Несвітайло Тетяна
Особливості вирощування часнику та його поширені сорти
Reviewed by Світові вісті
on
23:41
Rating:
Немає коментарів: