Чому зміни до Податкового кодексу підвищать ціни на м’ясо і більшість продуктів (інфографіка)
Всі інші ключові статті Податкового кодексу майже не змінювалися порівняно з компромісною початковою версією Мінфіну, пишуть Вісті (див. нижче).
Нагадаємо: в останньому варіанті податкового кодексу передбачалося, що селяни отримають лише 25% податку на додану вартість, а решту 75% забере держава. Фермери ж були готові поділитися з бюджетом лише 10%. Але в підсумку в прийнятій Верховною Радою версії аграріїв розбили на кілька груп, кожній з яких запропонували свої умови.
Як розповів голова підкомітету з питань економічної та фінансової політики в АПК парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Леонід Козаченко, «тваринникам і виробникам овочів і фруктів затвердили схему 50/50, а рослинники будуть перераховувати 85% ПДВ у бюджет, а решту залишати собі». В якості компенсації останнім пропонують 100%-е автоматичне відшкодування експортного ПДВ. «Втративши 9 млрд грн., вони отримають близько 19 млрд. Тож для них це - непоганий варіант», — сказав Козаченко.
Найгірше, за його словами, буде тваринникам. Мало того, що вони будуть змушені віддавати половину ставки по ПДВ державі, так над ними нависла ще й загроза подорожчання кормів. «Якщо буде відшкодування експортного ПДВ по рослинництву, закупівельні ціни на зерно на внутрішньому ринку автоматично піднімуться», — пояснює Леонід Козаченко.
Тому, за його словами, без підвищення відпускних цін на м’ясо галузь просто не виживе. Інше питання, наскільки істотним може виявитися подорожчання вітчизняної свинини і яловичини. «З 1 січня наступного року ми знімаємо обмеження для імпортного м’яса, тому, щоб витримувати конкуренцію з імпортерами, українські виробники будуть змушені вести дуже обережну цінову політику», — говорить експерт. Все це, за його словами, буде лише розпалювати пристрасті в середовищі тваринників.
Горілчаники, яким спочатку закладали підвищення акцизу на 40%, а потім збільшили цю цифру до 100%, у підсумку отримали 50% зростання податку та відстрочення до 1 березня 2016 р. У профільній асоціації «Укргорілка» не приховують, що домогтися хоч якихось послаблень їм вдалося лише завдяки активній позиції депутатів із парламентського податкового комітету і його голови Ніни Южаніної. Втім, особливого захоплення з приводу дворазової «знижки» в галузі немає.
«Спочатку ми просили підвищити акциз не більше ніж на 15%. 50%-не зростання податкових ставок на падаючому ринку (а торік обсяги виробництва просіли на 20%) лише посилить кризу», — зазначив глава «Укргорілки» Володимир Остапюк. Він прогнозує подальшу тінізацію галузі.
Якщо влітку цього року нелегали займали 40% ринку, то з березня їх частка може зрости до 50%, а може і того більше. Остапюк підрахував, що з новим акцизом пляшка міцного напою коштуватиме 75 грн. Це вже не озвучені раніше 90 грн., але і далеко не 39,9 грн. Зате продавати горілку по 40 грн. і навіть дешевше цілком зможуть фальсифікатори. Зараз можна знайти пропозиції і по 15-25 грн./пляшка. А собівартість літра самогону становить 15-20 грн.
Чому зміни до Податкового кодексу підвищать ціни на м’ясо і більшість продуктів (інфографіка)
Reviewed by Світові вісті
on
11:02
Rating:
Немає коментарів: