Суть Великого посту та особливості харчування. Які продукти можно вживати


Початок поста в 2018 році припадає на 19 лютого (понеділок), а закінчення - на 7 квітня (субота)Відразу після закінчення поста, у неділю 8 квітня, християни святкуватимуть Великдень. Тривалість Великого посту становить 48 діб, протягом яких люди, що дотримуються посту, зобов'язані дотримуватися певних правил. Цей період складається з 6 тижнів і 1 Страсної седмиці, особливістю якої є утримання від плотських утіх і прийому деякої їжі.
Великий піст служить вічним нагадуванням християнам про час, який Ісус провів у пустелі, де постився протягом 40 діб поспіль. Через деякий час ці 40 днів стали називатися Великою Чотиридесятницею. Відразу за нею йдуть 8 не менш важливих доби поста. У них входять Страсна седмиця, Вербна неділя і Лазарева субота. Саме в ці дні вшановують пам'ять Страстям Господнім і подій, які їм передували: Таємна вечеря, останні проповіді Христа, вхід Ісуса брам Єрусалиму, Воскресіння Віфанской Лазаря.
Дата початку Великого посту залежить від «плаваючою» дати Світлого Воскресіння Христового. Щороку дата Пасхи змінюється, отже, і дата поста теж не може бути фіксованою. Примітно, що часовий проміжок 8-21 березня завжди припадає на період Великого посту, незалежно від дати його початку і закінчення. Підготовка до Великого посту Приготування до посту починається, як правило, за 4 седмиці та його початку. За цей час важливо духовно підготуватися до правильного покаяння протягом 48 діб. Кожна з 4 тижнів, що передує даті початку поста, має назву.
У чому сенс і суть Великого посту?
Багато віруючіх християн називають цей пост найбільш благодатним часом для духовної та фізичної підготовки до зустрічі світлого Воскресіння Христового. Відповідно, сенс дотримання посту полягає в тому, щоб ретельно приготуватися до одного з головних православних свят - Великодня. Найважливішою метою посту є щире і глибоке покаяння.
Суть Великого посту зводиться до того, що Ісус, перебуваючи в пустелі, на своєму прикладі показав, як після цих подій сила його Духа і віра тільки зміцнилися. Через деякий час Христос заявив свої учням, що підступи Диявола можна усунути тільки за допомогою дотримання поста і молитов.
Особливості харчування у Великий піст
Дотримання Великого посту доцільно не тільки з духовної точки зору, але і щодо відновлення здоров'я. Будь-медик скаже, що утримання від важкої білкової їжі в весняний період, коли організм найбільш перевантажений і потребує зміцнення, дуже корисно. Але багато віруючих людей, особливо ті, хто ніколи не витримував пост, сумніваються в своїх силах. Насправді витримати піст не такий вже й сложно.Ітак, давайте ж розберемося, що можна їсти в період цих семи тижнів.
Фрукти та ягоди
З фруктів можна готувати салати, додавати їх в будь-які готові страви або їсти в сирому вигляді. Віддавайте перевагу гранат, журавлині, винограду, яблук, груш і всім цитрусовим фруктам.
Овочі та зелень
Так само як капуста будь-якого сорту. Її можна гасити або їсти в сирому вигляді. Також допустимо вживання: базиліка, кропу, петрушки, кінзи, щавлю, шпинату, листового салату і пір'я зеленої цибулі; томатів і солодкого перцю; гарбуза і картоплі; кукурудзи і моркви; селери.
Бобові культури
Горох, сочевиця, боби, квасоля - багате джерело протеїну, такого необхідного для організму, тим більше що в піст не можна вживати звичні білкові продукти. З перерахованих продуктів можна готувати пюре, рагу, лобіо, різні гарніри і добавки до основних страв.
Крупи
У період посту можна їсти каші, приготовані з будь-якої крупи. Як правило, люди готують гарніри, використовуючи лише 2-3 види круп. Але асортимент зернових куди багатше.
Риба та морепродукти
За строгими правилами поста рибу можна їсти лише в Вербну Неділю і Благовіщення. У Лазареву суботу, яка передує Вербної Неділі, допустимо є рибну ікру. А що стосується морепродуктів, тут думки різняться. Деякі стверджують, що їх допускається їсти, як і рибу, тільки протягом двох днів. Інші ж схиляються до того, що і в інші дні посту вживати морепродукти дозволено.
Солодка консервація і сухофрукти
У Великий піст дозволено вживати компоти, конфітюри, джеми і варення. На їх основі можна готувати різні узвари, киселі, морси. Також ці продукти допустимо їсти з чаєм та іншими дозволеними напоями. Сухофрукти теж можна виставляти на пісний стіл. Їх допускається додавати в другі страви, наприклад, в каші або тушковані овочі, а також використовувати для перекусу. Вітаються сухофрукти: з ананасів; з інжиру; з яблук, вишень і груш; зі слив і абрикос; з винограду; з бананів і фініків.
Солодощі та напої
Тим, хто не може обходитися без солодких ласощів, дозволяється їсти: цукор; мед; чорний шоколад (стежте, щоб в його складі не було молока); козинаки; халву; пісний зефір; льодяники; мармелад. Любителям молока можна порекомендувати пити соєве або кокосове молоко. До речі, у продажу багатьох магазинів є соєві йогурти. З напоїв допустимі компоти, морси, соки і киселі, кава і чай, какао (без вмісту молока).
Великий піст для всіх людей православної віри є напруженим духовним працею, за який Господь обов'язково віддасть. Кожна седмиця закінчується недільним днем. Протягом цього дня прийнято згадувати певну знаменна подія або діяння, вчинене будь-яким праведником, чий подвиг церква записала в розряд тих, що принесли неоціненну користь християнства.

Джерело ukr.media
Суть Великого посту та особливості харчування. Які продукти можно вживати Суть Великого посту та особливості харчування. Які продукти можно вживати Reviewed by Світові вісті on 12:16 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.