Чому голландці на референдумі щодо України проголосують проти Брюсселя



Все-таки дивує розставляння патріотичних пріоритетів
Наша проблема сьогодні - не те, що Гризлов (ТМ) завітав на борщ до Кучми (ТМ), обставивши цей гастротур з-під санкцій як державний візит. Наша проблема сьогодні - те, що згідно зі свіжими опитуваннями, явка на нідерландському референдумі щодо угоди про ЗВТ України з ЄС очікується значно вище 30%, і три чверті голландців, які прийдуть до урн 6 квітня, мають намір проголосувати проти.
Причому тут ідеться не так про Україну, хоча можна згадати й епопею з музеєм Вестфріс (м. Хоорн), і хорошу, на жаль, роботу російської пропаганди у справі МН17. Насамперед, це нагода висловити своє "фе": "плебсове" - "патриціям" і громадянське - Брюселю. І от у цьому розкладі в ролі цапа-відбувайла опинилась Україна, за рахунок якої будуть з'ясовуватися стосунки всередині ЄС.
Це далеко не вперше, й, вочевидь, не востаннє - проте мінімізувати ймовірну шкоду конче треба. Держава чи наддержавна інституція в таких речах традиційно поводиться куди незграбніше, ніж отой слон у посудній крамничці. Причому будь-яка, почитати хоч сьогоднішні ж висловлювання Юнкера з цього приводу. Шанс для волонтерів вкотре продемонструвати богорівну могутність?
Втім, питання куди ширше: цілком очевидно, що нині "добазаритись" про будь-що із керівництвом ЄС чи його "локомотивів" - то надто мало, аби ці домовленості виконувались. Потрібна системна робота на двосторонньому рівні. Скільки всього говориться про реінкарнацію проекту Міжмор'я. Хтось задавався питанням, яке місце буде відведено Україні в цьому проекті? І яка ймовірність того, що слідом за польсько-російською конфронтацією через Україну настане компроміс, як це вже бувало неодноразово (причому в цьому випадку полегшено зітхнуть не лише в Брюселі).
Чи можна зліпити щось цікаве з суто ситуативного альянсу (та де там, і альянсу нема) з Туреччиною? Які перспективи в нашої значною мірою вимушеної дружби з Румунією? Наскільки далеко може піти Орбан у своєму фрондерстві? Якщо ЄС доживе до вступу України, то буде зовсім інший ЄС. Проте плану "Б" в нас немає.
Що ж до Гризлова - прилетів він попри закрите небо чи приїхав би потягом, чи навіть приплив би - тут як раз нічого не змінюється. Він усього лиш виконує роль Гермеса. Московитські олімпійці, вочевидь, забули прислів'я (таке саме російське, як і борщ) про промовляння слова "халва" й продовжують бубоніти ті самі вимоги.
Більше міжнародних новин читайте на Depo.Світ
Чому голландці на референдумі щодо України проголосують проти Брюсселя Чому голландці на референдумі щодо України проголосують проти Брюсселя Reviewed by Світові вісті on 07:15 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.