Щеплення винограду влітку та восени

На аматорських виноградниках щеплення застосовують для заміни сорту, що не сподобався на інший кращий за якістю або стійкостю. Заміна сорту щепленням на 2 — 3 роки прискорює отримання врожаю в порівнянні з посадкою нових сортів саджанцями. При закладці виноградника випадковим посадковим матеріалом завжди виникає необхідність заміни сортів винограду. Широко використовується щеплення для вирощування саджанців на філоксеростійких підщепах, на морозостійких підщепах, для швидкого розмноження цінних сортів і реконструкції виноградника.
Щеплення винограду — це хірургічна операція, при якій частину однієї рослини переносять на держак, пагон або стовбур іншої рослини з метою їх зрощування.
Необхідно знати, що привоєм називається та частина рослини, яку прищеплюють, а подвоєм — на яку прищеплюють.
Нижче місця щеплення завжди залишається старий сорт (підщепа) з його незмінними якостями, а вище — новий щеплений сорт, який зберігає свої спадкові дані. Два компонента, що становлять в результаті щеплення єдиний організм, зберігають кожен спадкові якості своїх батьків.
На один кущ можна прищеплювати кілька сортів винограду з різними термінами дозрівання, кольору ягід. Такі кущі називають кущами — букетами.
Види щеплень виноградних кущів

Весняне щеплення: підземна в розщепів, підземна вприклад, підземна впритул, підземна периферійна в розщепів, підземна на окремий корінь, підземна дорослого куща в рік пересадки, підземна звичайной копуліровкой, підземна при пересадці кореня.
Щеплення винограду влітку: комбінована здеревілим держаком на зелений пагін в розщепів, комбінована на відводкових саджанцях, комбінована простою копуліровкою, зеленим черешком на зелений пагін.
Осіннє щеплення: окулірування щитком і вічком вприклад.
Інвентар для виконання щеплень: лопата, ножівка, секатор, прищепний ніж, простий ніж, разщипитель, дерев’яний молоток, шпагат, садовий вар, плівка для обмотки щеплень, щиток для захисту щеплень від сонця.
Терміни початку щеплення виноградних кущів


Весняне щеплення починають під час набрякання бруньок на підщепі. В цей час температура в зоні коренів піднімається до + 10 — 12 °, а в повітрі — не нижче + 15 — 16 °. Для того щоб не упустити сприятливий час для підземного щеплення, не можна очікувати бурхливого сокоруху (плачу). Кращі результати дає щеплення, коли вічки прищепи знаходяться в повному спокої, а на підщепі — набрякли або розпустилися.
Весняне і літнє щеплення виконуються при безвітряній теплій погоді, в ранкові або вечірні години, а при похмурій погоді і вдень.
За три доби до щеплення дістають живці зі сховища і закладають на вимочування в стимулятор росту (гетероауксин, фумар, гумат або бджолиний мед: 1 ст. ложка на 10 л води) на одну добу. На верхньому зрізі вимоченого держака повинна з’явитися волога, якщо зріз сухий держак продовжують вимочувати, якщо і після цього на зрізі не з`явилася волога, такий держак для щеплення непридатний.
Відео: Зелене щеплення винограду одним пагоном
Вимочують живці в горизонтальному положенні. Після вимочування протирають, загортають у вологу мішковину і в такому вигляді виносять на місце щеплення. Нарізають живці для щеплення на потрібну довжину безпосередньо у куща. Щоб уникнути втрати поживних речовин заздалегідь живці нарізати не можна.
Джерело http://www.xpert.com.ua/
Щеплення винограду влітку та восени Щеплення винограду влітку та восени Reviewed by Світові вісті on 06:13 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.