Кіберпонеділок: події 28 листопада 2016


Кіберпонеділок (Cyber Monday) – це маркетингова назва понеділка, який настає після Чорної п'ятниці (дня величезних знижок і розпродажів) і є її продовженням, але вже не в «живих», звичайних магазинах, а в мережі Інтернет.
А оскільки Кіберпонеділок, як та Чорна п'ятниця, проводиться щорічно в період підготовки до Різдвяних та Новорічних свят, то він є одним з найбільш жвавих днів торгівлі для інтернет-магазинів, більшість яких пропонують своїм покупцям реально грандіозні знижки.
До речі, Кіберпонеділок, як і "Чорна п'ятниця", веде свою історію з США. Перша така масова онлайн-розпродаж була проведена в Америці в 2004 році, а сам термін «Cyber Monday» рік потому був запропонований інтернет-ресурсом Shop.org представляє відділення Національної федерації роздрібної торгівлі США. Вважається, що цей день був придуманий спеціально для офісних працівників. А причиною такого рішення стали маркетингові дослідження кількох років, які показали сплеск інтернет-продажів у перший понеділок після Дня Подяки.
Кіберпонеділок став популярним не тільки в США, але й в Аргентині, Канаді, Чилі, Китаї, Англії, Японії, Росії та багатьох інших країнах. Хоча не скрізь він «прив'язаний» до Чорної п'ятниці і проводиться в різні числа року.

***
У православних сьогодні розпочався Різдвяний піст. Його ще називають Чотиридесятницею, оскільки триває 40 днів – до тієї самої «першої зірки» в переддень Різдва.
Спочатку Різдвяний піст тривав усього сім днів, однак, у 1166 році за рішенням патріарха Луки Хрисоверга він став у православ'ї сорокаденним. Вірменська церква цю реформу не прийняла і зазначає посаду протягом семи днів.
Церква вчить, що піст потрібен для того, щоб у свято Різдва люди могли з чистими серцем, душею і тілом зустріти Сина Божого. «Помиляється той, хто вважає, що піст-лише в утриманні від їжі. Істинний піст є віддалення від зла, приборкання язика, відкладення гніву, приборкання похотей, припинення наклепу, брехні і клятвопорушення», – писав у свій час Іоанн Златоуст.
Що стосується їжі нагальною, то наказує утримуватися в дні Різдвяного посту від м'яса, яєць, молока та масла тваринного походження. Крім того, у понеділок, середу і п'ятницю забороняється вживати рослинну олію. Риба дозволяється лише у суботні та недільні дні, а також у великі свята, наприклад, в День Введення в храм Пресвятої Богородиці. В період з 2 по 6 січня піст посилюється: в цей час не можна вживати рибу, навіть у суботу та неділю.
Втім, у наші дні посаду в повній відповідності з статутом дотримуються лише служителі церкви і особливо благочестиві віруючі. Для більшості мирян, як правило, допускаються послаблення.
Також в цей день...
У 1520 році португальський мореплавець Фернан Магеллан пропливає через протоку на краю Південної Америки і досягає океану, який називає Тихим. Просто йому пощастило з погодою.
1757 – народився Вільям Блейк, англійський поет і художник, містик і візіонер.
1880 – народився Олександр Блок, російський поет.
1881 – народився Стефан Цвейг, австрійський письменник.
1915 – народився Костянтин Симонов, радянський письменник і поет.
1943 – у Тегерані відбулося відкриття конференції, в якій взяли участь керівники трьох країн – СРСР, США і Великобританії – Йосип Сталін, Франклін Рузвельт і Черчілль.
1948 – у США, в Бостоні, надійшли в продаж перші фотоапарати «Полароїд» Едвіна Ленда.
1950 – народився Ед Харріс, американський актор, який створив безсмертні образи режисера в «Шоу Трумана» і полковника в «Скелі».
1956 – народився Роберто Занетті (так само відомий як Savage), італійський співак, композитор, продюсер, найяскравіший представник італо-диско.
1964 – США здійснили запуск «Марінер-4», яка вперше передала на Землю 21 зображення поверхні Марса; зареєстровано наявність кратерів, відсутність каналів і потоків води, визначено склад і щільність атмосфери.
1967 – народилася Анна Ніколь Сміт (справжнє ім'я – Вікі Лінн Хоган, померла 8 лютого 2007 р.), американська супермодель, актриса, телеведуча, продюсер, режисер і сценарист. Дівчина журналу «Playboy» 1993 року і секс-символ 1990-х років.
1971 – вбивство прем'єр-міністра Йорданії Васфи Телля. Так вперше на весь світ прогриміла терористична група «Чорний вересень», найвідоміше злодіяння якої – бійня на Олімпіаді в Мюнхені.
1974 – останній виступ Джона Леннона на сцені під час концерту Елтона Джона в «Медісон Сквер Гарден».
1975 – проголошена незалежність Демократичної республіки Східний Тімор від Індонезії.
1994 – у Норвегії відбувся другий (перший в 1972 р.) референдум про вступ країни в Європейський союз, на якому більшість виборців відкинули членство в ЄС.
2006 – Верховна Рада України визнала Голодомор актом геноциду проти українського народу.
2010 – помер Володимир Маслаченко, радянський і російський телекоментатор, футбольний воротар.
Іменини відзначають: Григорій, Гурій, Дмитро, Микита, Микола, Петро, Самсон, Філіп.

Джерело https://ukr.media
Кіберпонеділок: події 28 листопада 2016 Кіберпонеділок: події 28 листопада 2016 Reviewed by Світові вісті on 23:16 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.