28 листопада - день пам'яті мучеників Гурія, Самона і Авіва


А значить, і у них ми можемо попросити допомоги і молитви, як і у будь-якого нині живе людини. Святі мученики Гурій, Самон і Авів, пам'ять яких святкується 28 листопада, справою підтвердили цю істину, прийшовши на допомогу жінці, що жила через кілька десятиліть після їх мученицької смерті і опинилася у важкій, страшній, здавалося б - безвихідній ситуації.
Святі мученики Гурій і Самон постраждали за Христа в гоніння імператора Діоклетіана (284-305 рр.). Прагнучи в самоті служити Богу, вони оселилися недалеко від рідного міста Едесси (нині Урфа, Туреччина). Незважаючи на отшельнический аскетичний спосіб життя, святі зуміли багатьох людей звернути до Христа. Тому не випадково з початком гонінь в 303 році відомих проповідників Слова Божого заарештували в числі перших. Намісник Едесси Антонін визнав, що, якщо вдасться схилити до віровідступництва настільки шанованих серед християн людей, то багато-хто підуть за їхнім прикладом. Тому святих Гурія і Самона піддали найбільш страшним і тривалим тортурам. Їх били, на кілька годин підвішували за руки, прив'язавши до ніг важкий тягар, багато місяців тримали в тісній темниці. Однак всі спроби Антоніна, а потім і нового правителя Едесси Мусон, схилити святих принести жертву Юпітерові виявилися марними. Тоді за наказом правителя мученики були обезголовлені за містом. Їх тіла поховали християни.
Святий мученик Авів постраждав за Христа багато років по тому в гоніння імператора Ліцинія (308-324) близько 320 року. Святий був дияконом Едесскої Церкви і багатьох людей привів до істинної віри. Правитель міста Лисаний, знаючи про успішну проповідницьку діяльності Авіва, відправив спеціальний загін, який повинен був знайти і заарештувати його. Почувши про це, святий сам розшукав переслідувачів, не бажаючи, щоб при його розшуку постраждали інші християни. Святий сповідав віру в Христа і був засуджений до спалення. Мученик сам пішов у вогонь і з молитвою віддав дух свій Господу. Коли вогонь погас, мати і родичі святого знайшли тіло його неушкодженим. Мученика поховали поруч зі святими Гурієм і Самоном. Мучеництво всіх трьох святих довелося на один день, і вони стали шануватися разом незважаючи на те, що вони прийняли мученицьку смерть в різні роки.

Джерело https://ukr.media
28 листопада - день пам'яті мучеників Гурія, Самона і Авіва 28 листопада - день пам'яті мучеників Гурія, Самона і Авіва Reviewed by Світові вісті on 23:08 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.