Бальзаміни


Импатиенс і його численні родичі», кількість яких доходить до 400, завжди привертають до себе увагу цікавою формою рослини, листям і дуже красивими яскравими квітками. У нього є й інші назви: вогник, старанна Лізі, недоторка.
Бальзамін Уоллера або Валлера (impatiens walleriana) ↑
Напевно, самий популярний вид. Це декоративний трав’янистий багаторічник в основному використовується як однорічна культура. І лише в кімнатах його вирощують кілька років поспіль.


Висота представників виду Уоллера змінюється в залежності від гібриду або сорту буває від 14 – 24 см до 50 – 90 див. Сильно розгалужені стебла можуть стирчати в різні боки, а можуть звисати трохи вниз або утворювати форму кулі, еліпса.
Пофарбовані в різні відтінки зеленого листя недоторки за формою нагадують вузький гострий ніж. По краю листа іноді бувають дрібні зубчики, але зазвичай він цілісний. Листя на пагонах прикріплюються один навпроти одного.
Досить великі квітки (діаметром 2 -3 сантиметри) бувають різноманітних ніжних відтінків білого, рожевого, малинового, бузкового, червоного, лілового і бузкового. Дуже красиво виглядають двоколірні гібриди. Існують напівмахрові і махрові сорти.
Розповім про серіях відомих сортів цього виду.
1.Серія Super Elfin F1. Вогники цієї серії компактні і досягають у висоту 30 – 35 сантиметрів. Квітки можуть бути 14 відтінків білого, червоного, рожевого і бузкового. Ними краще всього оформляти клумби, рабатки, балконні ящики. Їх теж можна вирощувати в кімнатах.


2. Серія Expo F1.Це невисокі сорти виростають не вище 25 -30 сантиметрів. Красиві квітки, повністю вкривають кущики, створюють враження килима. У цій серії теж 14 забарвлень.
Бальзамін бальзаминовый або недоторка бальзаминовая (Impatiens balsamina). ↑
Цей трав’янистий однорічник з’явився в наших садах і кімнатах раніше за всіх. Його почали вирощувати з 1542 року. Висота цього виду може бути від 40 до 70 см. Товсті і тендітні стебла дивляться вгору. Подовжено-загострені листя прикріплюються до стеблах черешками і розташовуються один за одним.


Великі яскраві квітки різноманітних відтінків несиметричної форми розташовуються в пазухах листків практично по всій довжині стебел. Тривале цвітіння починається в червні, а закінчується у вересні – жовтні.
Великі коричневі насіння – кульки дозрівають в плоді, що нагадує гарненьку коробочку. Відбувається це в серпні – вересні.
Новогвінейський бальзамін (Nev-Guinea impatiens) ↑
Цей новий і дуже декоративний гібрид Ваньки мокрого. Квітка з’явився в Росії всього кілька років тому. Він був отриманий шляхом схрещування Б. Хокера з іншими тропічними видами.


Отримані гібриди володіють потужними м’ясистими стеблами, висота яких може бути від 30 до 60 сантиметрів. Дуже великі бутони (діаметром від 5 до 8 сантиметрів) рожевих, білих, бордових, червоних, помаранчевих і бузкових відтінків розташовуються над листям і практично повністю покривають рослину. Також є сорти, суцвіття яких пофарбовані у два відтінку.
Варто відзначити, то на сьогоднішній день більшість новогвинейских гібридів розмножується за допомогою живцювання.
Перерахую найбільш популярні серії сортів цього гібрида:
1.Серія Divine – це маленькі акуратні кущики, відмінно прикрашають клумби і балкони. Сорти цієї серії можуть бути оранжевого, вишнево – червоного, темно – бузкового, білого, рожево – червоного і червоного відтінку.


2.Серія SunPatiens Spreading Whitе. Ці сорти з дуже красивими декоративними жовто-зеленими листя і білосніжними суцвіттями. Рослини цієї серії досягають у висоту близько 60 см і висаджувати їх краще в підвісних кашпо, великих контейнерах, середніх і великих горщиках.
Універсальний Ванька мокрий – квітка, який чудово підійде для дачі, саду, балкона і, звичайно, кімнати. Якщо хочете посадити бальзамін, в нашій іншій статті ми детально описуємо техніку вирощування насінням. Догляд за цими очаровашками ви знайдете тут.

Джерело http://remontu.com.ua/

Бальзаміни Бальзаміни Reviewed by Світові вісті on 11:51 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.