Димоходи для печей і камінів, пристрій димоходу для лазні та сауни, пічні труби та димарі


Приватне домобудівництво нерозривно пов’язане з проблемою забезпечення безперебійного та якісного опалення житла. Найбільш ефективними і економічними в цьому плані є каміни і печі на дровах і газу. Однак для того щоб вони справно працювали, необхідно організувати раціональну систему викиду чадного газу на вулицю. Для цього встановлюються димоходи для печей. Такі ж конструкції вінчають печі для лазень і саун.
Димоходи для печей і камінів, будова димоходу для камінів і печей
При проектуванні системи пічного опалення важливо враховувати таку характеристику, як зону покриття. Згідно з офіційними нормами стандартна піч повинна одночасно опалювати не більше трьох приміщень на одному поверсі. Якщо будинок двоповерховий, то для нього можна передбачити двох’ярусний обігрівач. Правда, для кожного ярусу повинен бути свій грубний димар і свій топливник. Не можна використовувати для перекриття дерев’яні балки, в іншому випадку від високої температури може трапитися загоряння.


Димохід від печі може бути вмонтований у зовнішню стіну будівлі, проте вона повинна бути побудована з негорючих матеріалів. Щоб уникнути утворення зайвого конденсату бажано добре утеплити перегородку. Труба може пов’язувати дві печі, проте вони повинні бути з’єднані розсічкою товщиною 0,12 мм і висотою близько 1 метра від низу з’єднання.
Димоходи для камінів встановлюються в цілому згідно з тими ж вимогами, що і труби для печей. Для найбільш ефективного відводу диму конструкція повинна мати максимально просту форму. Ідеально, якщо це буде прямий димохід циліндричної форми заввишки більше 6 метрів. Якщо планується зробити відведення під нахилом, то кут не повинен бути більше 45°. Схема димоходу каміна в даному випадку буде гранично простою.
Якщо камін несе в собі переважно декоративну функцію і не потребує використання топки для каміна для капітального обігріву будинку, то димар для камінної печі можна замовити з спеціальних пластин, які будуть віддавати тепло, як радіатор, тільки в певній кімнаті за рахунок незначного збільшення площі поширення теплого повітря.
Димоходи для лазні, будова димоходу для лазні та сауни
Димоходи для банних печей, напевно, ще більше, ніж труби для житлових будинків, потребують гарної теплоізоляції. У банях дуже важливо зберегти тепло, а тому буквально кожен сантиметр опалювального агрегату використовується за призначенням.
Димоходи для банних приміщень можуть бути зовнішніми та внутрішніми. Якщо хочеться, щоб в парній завжди було жарко, а тепло поширювалося швидко, фахівці рекомендують монтувати відвід зсередини. Під час проведення будівельних робіт, однак, треба бути дуже уважним, оскільки при безграмотному виконанні монтажу продуктами горіння може бути завдано серйозної шкоди здоров’ю людини.
Найбільш безпечним вважається зовнішній димар для сауни. Він не представляє істотної загрози для життя людини, а також дозволяє використовувати простір лазні більш раціонально. Проте ККД топки в даному випадку помітно знижується.
Щоб димоходи для лазні були ефективними в роботі і при цьому безпечними, між стіною і піччю з трубою потрібно прокласти негорючий матеріал, особливо біля топки. Сам димохід ізолюють за аналогією з іншими конструкціями. Додатково збільшити ККД відвідної труби можна, якщо закріпити у її заснування металеву сітку і на неї насипати камені.
Будова димоходу для лазні має бути організована таким чином, щоб у конструкції була необхідна тяга, але при цьому чадний газ не потрапляв в приміщення. Оптимальна температура в парній — 70 — 80°С.


Джерело http://stroica.in/
Димоходи для печей і камінів, пристрій димоходу для лазні та сауни, пічні труби та димарі Димоходи для печей і камінів, пристрій димоходу для лазні та сауни, пічні труби та димарі Reviewed by Світові вісті on 09:25 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.