Учені зробили відкриття, яке допоможе зрозуміти, як сформувалась наша планета


Японські вчені вважають, що вони встановили "відсутній елемент" у земному ядрі, який науковці давно намагаються визначити. 
Вчені вважають, що цей невстановлений елемент складає значну частку центру планети - третю після заліза та нікелю
Відтворюючи високу температура та тиск, які мають бути у ядрі, науковці запропонували найімовірнішого кандидата - кремній. Відкриття може допомогти нам краще зрозуміти, як сформувалась наша планета. 
"Ми вважаємо, що кремній є важливим елементом - близько 5% ваги (внутрішнього ядра Землі) може складати кремній, розчинений у залізно-нікелевих сплавах", - розповів ВВС провідний дослідник Ейдзі Отані з університету Тохоку. Вчені уявляють найтаємничішу частину Землі як тверду сферу діаметром близько 2400 кілометрів. 
Ядро розташоване занадто глибоко для прямого дослідження, тому науковці вивчають, як сейсмічні хвилі проходять через цей об'єкт. Це дає можливість розуміти його склад. Вчені визначили, що ядро переважно складається із заліза, що складає приблизно 85% ваги, та нікелю - близько 10%. Склад інших 5% наразі невстановлений.
 Вчені допускали, що це може бути вуглець або кисень. Допускали, що це може бути і кремній. Для дослідження цих 5% ядра Ейдзі Отані та його команда створили сплав заліза та нікелю, змішавши його з кремнієм.
 Потім вони помістили їх у високі температурні умови з високим тиском, які існують у внутрішньому ядрі. Вони побачили, що ця суміш виявила такі ж показники викривлення хвиль, які зафіксували у ядрі землі за допомогою сейсмічних спостережень. 
Професор Отані заявив, що потрібні подальші дослідження, щоб підтвердити наявність та долю кремнію, а також не виключив наявність інших елементів. "Такі складні експерименти дуже важливі, бо можуть показати, якою була Земля всередині одразу після формування близько чотирьох з половиною мільярдів років тому, коли ядро почало відділятись від мантії Землі", - коментує дослідження професор Саймон Редферд з університету Кембриджа.
 Він вказує, що інші науковці нещодавно вказували на можливу наявність у складі ядра кисню. Редферн вказує, що ці знання допоможуть вченим визначити, яка кількість кисню була у щойно сформованому ядрі. 
Якщо, як випливає з дослідження японських вчених, у ядро у той час увійшла велика кількість кремнію, це може значити, що інша частина Землі залишилась з відносно значною кількістю кисню. Проте якщо в ядрі знайдуть кисень, а не кремній, це означатиме, що при формуванні планети він перетікав з мантії у ядро.
 Значить, чотири з половиною мільярди років тому рівень кисню в мантії Землі був вкрай низьким. "Ці два варіанти є взаємовиключними і багато в чому визначаються умовами, в яких почало формуватись ядро", - каже професор Редферн. 
Хоча він зауважив, що останні знахідки додають розуміння, але вони стануть далеко не останніми в цій сфері.

Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2017/01/10/222319-ucheni-zrobyly-vidkryttya-yake-dopomozhe-zrozumity-sformuvalas-nasha-planeta
Учені зробили відкриття, яке допоможе зрозуміти, як сформувалась наша планета Учені зробили відкриття, яке допоможе зрозуміти, як сформувалась наша планета Reviewed by Світові вісті on 09:44 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.