Зимові свята -- найважчий період для підшлункової залози


Про це попереджають лікарі. Виявляється, жоден інший орган не потерпає в цей період застіль так, як підшлункова, пише газета "Експрес". 
Якщо ж вчасно не відреагувати на її сигнали про допомогу, залоза починає збільшуватись, її клітини можуть гинути, зрештою, за таких умов підвищується ризик розвитку діабету. Докладніше про роботу цього органа розповіли Ольга Бідюк, завідувач відділення гастроентерології, та Звенислава Костур, лікар-гастроентеролог обласної консультативної поліклініки.
 -- Що відомо медицині про підшлункову залозу?
 О. Бідюк: 
-- Назва говорить сама за себе, адже визначає розташування цього органа -- під шлунком (це коли людина лежить, а коли стоїть, знаходиться за шлунком). Важить ця залоза приблизно 80 грамів, завдовжки має приблизно 20 сантиметрів, складається з тіла, головки й хвоста. 
З. Костур:
 -- Травний канал -- це добре налагоджений механізм, який можна порівняти з годинниковим. Стравохід проштовхує їжу в шлунок, де відбувається її знезараження й починається процес травлення. У 12-палу кишку виділяється жовч і ферменти підшлункової залози. У тонкій кишці їжа перетравлюється, товста кишка виводить неперетравлені частки їжі. Ключову ж роль у цьому механізмі відіграє підшлункова залоза, адже виділяє ферменти для травлення їжі. І, до слова, кожен з ферментів призначений для певних речовин, наприклад, жири перетравлює ліпаза, білки -- трипсин, вуглеводи -- амілаза. Але це не всі, так би мовити, обов'язки цього органа, серед інших, виділення інсуліну та інших гормонів, що стимулюють роботу внутрішніх органів.
 -- Чи правду кажуть, що підшлункова не любить перепрацьовувати, тому святкові застілля є важким випробуванням для неї? 
З. Костур: 
-- Саме так, цей орган не любить працювати понаднормово, для нього важливим є дотримання певного режиму роботи. Велике значення має й раціон харчування. Наші традиційні застілля супроводжуються значною кількістю алкоголю, жирних, смажених, гострих страв, вудженини, маринадів, соусів. І все це українці здебільшого споживають у надмірних кількостях, не встаючи з-за столу годинами. За таких умов підшлунковій залозі потрібно виробляти значно більшу, аніж зазвичай, кількість ферментів. І це для неї проблематично. 
-- Відомо, що про проблеми, приміром, із печінкою, людина тривалий час може не здогадуватись, адже вона є доволі терплячою. 
А чи можна довідатись про порушення в роботі підшлункової залози?
 З. Костур: 
-- Якщо ферментів починає бракувати (себто, якщо підшлункова не справляється з навантаженням), з'являється печія, здуття живота, відрижка. Зверніть увагу на ці симптоми, якщо не виправити ситуацію, підшлункова потерпатиме через виснаження. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, клітини підшлункової можуть гинути. Зрештою, йдеться про ризик розвитку цукрового діабету. 
О. Бідюк: 
-- На фоні споживання надмірної кількості їжі, особливо, якщо йдеться не про дієтичний стіл (а під час зимових свят цьому органу доводиться чи не найважче, адже після посту підшлунковій треба раптово перемикатись на важкий режим роботи), розвивається запальний процес, залоза набрякає. Це одразу відчувається, адже ця залоза заявляє про свої проблеми сильним хвилеподібним болем (потужність болю підвищується, потім знижується, і так впродовж тривалого часу). 
Здогадатись, що це проблеми саме з підшлунковою, можна ще й на основі локалізації болю, що часто має оперізувальний характер. Але здебільшого біль концентрується під ребрами (справа, зліва чи, так би мовити, в ямці, залежно від місця ураження). 
При тім розвивається діарея, часто підвищується температура тіла. Якщо цей процес не зупинити, може запуститись ланцюгова реакція, тоді ураження зазнає шлунок чи інші органи травного тракту. Тож бережіть здоров'я підшлункової залози, від неї значною мірою залежить ваше самопочуття. 
Лариса ПЕЦУХ

Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2017/01/10/222217-zymovi-svyata-nayvazhchyy-period-pidshlunkovoyi-zalozy
Зимові свята -- найважчий період для підшлункової залози Зимові свята -- найважчий період для підшлункової залози Reviewed by Світові вісті on 09:30 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.