На що варто звернути увагу вибираючи сковорідку


Сучасні сковорідки служать не довго, а практично вічні чавунні нині не популярні
Куховарство – процес творчий, а тому дуже важливо, аби інструменти, котрими господині творять свої шедеври, були зручними, красивими, якісними і надійними. Вибрати хорошу сковорідку – справа не проста, адже від різноманітності матеріалів і форм просто паморочиться у голові. Тому журналісти "Погляду" вирішили розібратися, на які пательні варто звернути увагу.
По чавунну сковорідку – на "блошиний" ринок
Чернівецька господиня Тетяна Орлецька розповідає, користувалася багатьма сковорідками, проте випробування часом витримала лише одна – чавунна. Пательня вагою понад 3 кілограми служить пані Тетяні вірою і правдою уже 26 років. Господиня каже, усі її останні покупки зіпсувалися досить скоро. Так, у тефлоновій сковороді дуже швидко стерлося покриття, а у купленої лише кілька місяців тому пательні для млинців деформувалося дно.
Із господинями згодні й фахівці, чавунні сковорідки – найкращі. Це унікальний метал, він не взаємодіє з їжею, не деформується від високих температур і прекрасно утримує тепло. Хоч така сковорідка довго нагрівається, однак і довго остигає, рівномірно готує страви.
Для шанувальників стейків – сковорода-гриль
Сковорода-гриль - це щось середнє між пательнею та духовкою. Вона має ребристу внутрішню поверхню, тому їжа під час готування мінімально контактує з поверхнею. Страва тушкується над розжареною поверхнею, а не смажиться в олії. Тож приготоване таким чином м'ясо, риба чи овочі будуть соковитими та збережуть натуральний смак.
Готують на сковорідці-гриль практично без олії, достатньо лише змастити ребра пательні. Перед початком смаження необхідно добре нагріти сковорідку, а страву не обертати, доки не з'явиться скоринка, інакше вона розвалиться. Ідеальна товщина стейків для гриля – 1,5-2 см.
Купуючи сковорідку-гриль, необхідно звернути увагу на висоту ребер, вона повинна бути досить значною. Інакше, необхідного ефекту досягти не вдасться.
Проте купити нині якісну чавунну сковороду – досить проблематично, на полицях магазинів переважно тефлон і модне нині керамічне покриття. Досвідчені господині радять спробувати щастя на "блошиному" ринку, що на вулиці Зеленій. Інколи туди виносять ще радянський чавунний посуд.
Звісно ж, в Інтернеті чавунних пателень – безліч. Лише на одному сайті їхня вартість коливається від 152 і до 1782 гривень. Відомо, що хороша сковорода з чавуну – важка. Але під час віртуальної покупки немає змоги переконатися у якості виробу, адже потримати сковороду у руці та відчути її вагу не вдасться
Вічних сковорідок немає 
Про сковорідку із тефлоновим покриттям донедавна мріяла чи не кожна газдинька, адже на ній можна готувати практично без олії, їжа не пригорає. Однак, окрім того, що лише лінивий не писав про токсичність тефлону, таке покриття ще й нетривке, його легко пошкодити, тож помішувати страву доведеться лише дерев'яною лопаткою.
На піку популярності нині сковорідки із керамічним покриттям. Достоїнства у них такі ж, як і у тефлонових, однак кераміка не така ніжна, нагрівається рівномірно, чудово тримає температуру.
– Будь-яке сучасне покриття сковорідок має антипригарні властивості, смажити на ньому – саме задоволення, і за правильного використання і титан, і тефлон, і кераміка служитимуть довго, та все ж не вічно, – каже продавець-консультант одного з магазинів побутової техніки Алла Радовська. – Покриття руйнується від різкого перепаду температур, а тому не варто мити гарячу сковорідку холодною водою, а також ставити пательню одразу на великий вогонь, краще додавати жару поступово.
У дорогих моделей – подвійне дно 
Основу сковорідок багато виробників виготовляють із алюмінію, однак є і з нержавіючої сталі. Такі пательні краще підійдуть для тушкування, адже якщо смажити на "нержавійці", то надто хрусткої скоринки не буде. Є також сковорідки із пористою поверхнею, що дозволяє зберегти соковитість приготованих страв.
Сковорідки із титановим, тефлоновим чи керамічним покриттям за правильного догляду можуть прослужити довго, але не вічно
Найдорожчими є сковорідки із тефлоновим покриттям. Вартують вони від 79 до 750 гривень. Аби тефлон служив довше, виробники наносять на нього захисну плівку. Дорожчі моделі обладнано спеціальним диском, котрий захищає виріб від деформації, створює ефект подвійного дна. Завдяки цьому їжа рівномірно просмажується . Така сковорідка продовжує готувати навіть після того, як її зняли з плити, каже пані Радовська.
Титанове покриття – чи не найбільш довговічне з-поміж інших, у такій сковороді можна мішати страву металевою ложкою, не боячись пошкодити поверхню. Коштують пательні із титановим покриттям від 179 до 500 гривень.
Сковорідки із керамічним покриттям – екологічно чисті, а їжа, просмажена на них, має золотисту скоринку. Вартують вони від 250 і до 400 гривень.
Для сковороди знадобиться кришка (купуючи, прослідкуйте, аби вона добре приставала до пательні і мала клапан для виходу повітря) За неї додатково доведеться викласти від 60 до 100 гривень.
Надія КАРБУНАР
Переваги та недоліки сковорідок
Сковорідки
Основні характеристики
Плюси
Мінуси
Чавунні
На такій сковорідці їжа не смажиться, а, швидше, тушкується. Однак у цієї пательні є й недоліки – вона досить тяжка і не витримує ударів, тож якщо вона випадково впаде на підлогу, то, імовірно, розколеться на кілька шматків.
– їжа не пригорає
– не потребує особливого догляду
– під час приготування страву не потрібно часто помішувати

– якщо неправильно доглядати, на сковорідці може з’явитися іржа
– велика вага
– крихкість

Із нержавіючої сталі
Цей метал міцний, не деформується і абсолютно безпечний, адже не взаємодіє із продуктами і речовинами. Тож їжу, приготовану на такій сковорідці, вважають корисною.
– не потребує особливого догляду
– стійка до пошкоджень
– безпечна для здоров’я
– швидко нагрівається і добре тримає тепло
– за неправильного користування може втрачати привабливий зовнішній вигляд
– не можна мити абразивами

Тефлонові
Перевагою цього полімеру є те, що він надзвичайно слизький, а тому на таких сковорідках нічого не підгорає і навіть не прилипає. Однак купуючи таку сковороду, необхідно пам’ятати, що посуд не виготовляють лише з тефлону, це тільки покриття. При цьому основу сковорідки зазвичай роблять з алюмінію чи сталі. Зрозуміло, що довше прослужить сковорода зі сталі. Однак тефлонову сковороду краще не нагрівати більш як до 200° С, за таких температур тефлон починає випаровуватися, виділяючи, зокрема, перфтороктанову кислоту. ООН внесла її у список 28 найбільш небезпечних для здоров’я хімічних сполук.
– їжа не пригорає
– швидко нагрівається, часто має індикатор нагріву, котрий підкаже господині, коли можна починати смажити
– легка

– легко пошкодити
– виділяє шкідливі речовини під час нагрівання
– не можна мити абразивами

Із керамічним покриттям
стали справжнім відкриттям у сфері домашнього начиння, на них можна смажити без олії, легко миються. До того ж кераміка, на відміну від тефлону, безпечна. Однак необхідно пам’ятати, аби не пошкодити покриття, після приготування треба дати сковорідці трохи охолонути, а вже потім мити.
– їжа не пригорає
– не шкодить здоров’ю
– легка
– стійка до пошкоджень

– дороговизна
– потребує особливого догляду

Джерело https://pogliad.ua
На що варто звернути увагу вибираючи сковорідку  На що варто звернути увагу вибираючи сковорідку Reviewed by Світові вісті on 10:43 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.