Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва


Найстаріший житловий будинок у Києві розташований на Контрактовій площі, 7. Зведений 1760 року. У ньому живе 7-е покоління родини Нечаєвих - відомих у Російській імперії кондитерів.
Будинок розміщений у дворах Подолу. Зайти до нього можна тільки через арку на вул. Фролівській. З правого боку будівля федерації греко-римської боротьби, ліворуч посольство Нідерландів в Україні. Позаду - офіс "Діамант-банку".
Першим власником садиби був дворянин Леонтій Вишневський. Він перебудував дім, перший поверх зробив кам'яний. Завдяки цьому йому вдалося пережити пожежу на Подолі 1811 року. Тоді вогонь знищив 2 тисячі будинків, 12 церков. У пожежі вистояли лише Контрактовий будинок, будинки Петра I, Мазепи, Рибальського, Назарія Сухоти та цей дім. Вишневські відбудували садибу.
"Мій прадідусь Максим Федорович Нечаєв купив цю садибу з виходом на Контрактову площу 120 років тому - 1891-го. Взяв кредит, повністю розплатилися за покупку тільки 1917 року. Тут виготовляли тоді відомі в Києві "Нечаєвські пряники" і торгували ними під час контрактових ярмарків. До 900 пудів (1,7 тис. кг - Gazeta.ua) цих солодощів продавали за сезон. Навіть, коли радянська влада прийшла. Працювали в часи політики НЕПу. Оскільки родина була велика", - розповідає Костянтин Малєєв, правнук кондитерів.
"1931 року радянська влада розстріляла старшого сина Степана, потім другого. Бабуся почала розпихували своїх синів і доньок по країні. Подалі від будинку, щоб всіх тут не арештували і не продали. А з початком Другої світової всіх, хто вижив, зібрала тут. Наша садиба вистояла завдяки бабусі. Коли був Голодомор вона змогла зібрати 50 людей із вулиці і вигодовувати їх тут. Загалом вісім членів сім'ї у роки радянської влади розстріляли, один загинув у бою під Крутами", - розповідає Костянтин Сергійович.
1962 року будинок націоналізували, залишивши господарям лише кімнату на другому поверсі. По сусідству заселили п'ять сімей.
"Невеликі кімнати розбили на двоє. Так півстоліття жили. Тому після перебудови, щойно з'явилася можливість, я повернув будинок у власність родини. Зараз він має статус пам'ятки архітектури і охороняється державою. Моя внучка - шосте покоління сім'ї, яка народилося тут, і сьоме, яке живе", - каже він.
Будинок Малєєвих 2-поверховий з житловою квартирою та офісними приміщеннями. Перший поверх - це три кімнати з кам'яною склепінчастого стелею. Одна з них - офіс Констянтина Сергійовича. Посередині стоїть довгий стіл. На ньому під склом різні гроші. На столі сучасний комп'ютер з логотипом Apple. Ліворуч в стіні камін, у середині в ньому самовар. Всі стіни у фотографіях родини Нечаєвих. Поруч предмети з різних епох - пляшки, старі патефони, плакати. Окремо на полицях речі, які належали різним поколінням родини.
"Дім у задовільному стані, але потрібно за ним постійно наглядати. Аби не було тріщин, вологості. Стараюсь постійно щось тут відновлювати. В принципі тим опікувалася вся наша родина протягом 120 років", - каже він.
Нагору ведуть круті дерев'яні сходи. Їм близько 50 років. Там є квартира Малєєвих та офіс. Стіни завішані картинами та плакатами, під вікном кілька велосипедів.
"Пропозиції продати земельну ділянку надходять постійно, але я відмовляю. Хочу зараз впорядкувати підвали. На це треба мінімум 20 тисяч доларів", - розповідає Костянтин Малєєв.
Сьогодні на всій Контрактовій площі прописані чотири людини, всі вони - з родини Малєєва.
Автор: Андрій Жигайло, Ельдар Сарахман
 
Джерело https://gazeta.ua
Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва Reviewed by Світові вісті on 02:54 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.