В Україні править олігархія та панує беззаконня, – західні оглядачі про депортацію Саакашвілі


На Заході із засудженням поставилися до видворення з України Міхеїла Саакашвілі.
Про це йдеться у статті Наталії Лебідь для 24 каналу.
Саакашвілі не герой, але його видворення з України є поганим вирішенням ситуації. Про це у Твіттері заявив колишній заступник помічника глави Пентагону, а нині директор аналітичного Центру Байдена при Пенсільванському університеті Майкл Карпентер.
Він також прокоментував гіпотетичне повернення Саакашвілі до Грузії:
Погано для України і ще гірше для Грузії. Застосування закону через негідні політичні мотиви може і мати ауру законності, але є поганим рішенням з точки зору політики. Саакашвілі не герой, але це погане вирішення ситуації,
– твітнув Карпентер.
Несхвально про видворення Саакашвілі відгукнувся і колишній міністр закордонних справ Швеції, а нині – радник президента Порошенка Карл Більдт. "Позбавлення Саакашвілі його єдиного громадянства є очевидним порушенням його прав людини. Примусова депортація лише погіршує ситуацію", – написав Більдт у Твіттері.
Між тим для цілої низки оглядачів обставини видворення Саакашвілі стали свідченням того, що Україна по суті не змінилась за багато років.
Бійка між Порошенком та Саакашвілі нагадує мені бійку Ющенка з Тимошенко у дні після Помаранчевої революції – обидва випадки викликали сумну думку, що на фундаментальному рівні політика в Україні мало змінилась,
– пише у Твіттері Ден Пелещук, журналіст низки англомовних видань, який працює в Україні.
Про відсутність докорінних змін в Україні говорить і Дайан Френсіс, дослідниця аналітичного центру Atlantic Council. "Сага Саакашвілі почалася, коли Порошенко своєю імперською примхою десантував його в Україну, надавши йому важливу роботу, а потім дав йому громадянство. За лічені місяці Саакашвілі подав у відставку і звинуватив Порошенка в корупції і виступив проти нього. Які висновки з цього? Порошенко то проявляє милість, то позбавляє її, щоб змусити незгодних мовчати. Суди України відкинули норми міжнародного права, коли не надали Саакашвілі статус біженця – через те, що він є політичним ворогом Порошенко. Такі зловживання – в поєднанні з іншими – вказують, що в Україні досі не існує верховенства права. Там править олігархія", – вважає вона.
А Пітер Дікінсон, видавець журналу Business Ukraine, зазначив таке: "Зовнішнім спостерігачам слід розуміти, що в Україні панує беззаконня і хаос. Останній епізод цієї комедії помилок з авторитарним присмаком – застосування силових заходів по Саакашвілі. Оскільки він досить помітна на міжнародній арені персона, Україні гарантований негативний піар, а йому – місця на перших шпальтах ЗМІ. У майбутньому він, ймовірно, все одно буде намагатися повернутися в українську політику, оскільки там лежать його єдині надії залишитися на арені історії. Він ще досить молодий, аби братися за академічну роботу, тому намагатиметься будь-яким чином повернутися в Україну".
У чому звинувачують Саакашвілі? У липні 2017 року Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. За офіційними даними – через те, що він нібито вказав неправдиву інформацію під час заповнення документів на отримання українського паспорта, за неофіційними – через конфлікт з Порошенком. В той момент Саакашвілі перебував за кордоном.
10 вересня 2017 року відбувся так званий "прорив" Саакашвілі через польсько-український кордон, коли лідер "Руху нових сил" за підтримки активістів повернувся в Україну без проходження прикордонного контролю.
Саакашвілі просив Міграційну службу про надання йому статусу біженця. Однак і ДМС, і згодом Окружний адміністративний суд Києва та Київський апеляційний адміністративний суд відмовили йому в цьому.
У грудні 2017 року в ГПУ заявили, що Саакашвілі підозрюють у змові з олігархом часів Януковича – Курченком – з метою держперевороту.
5 січня Тбіліський міський суд визнав винним Михайла Саакашвілі у справі "про злісне перевищенні повноважень" на посаді президента Грузії і присудив три роки позбавлення волі. Якщо Саакашвілі екстрадують з України в Грузію як особу без громадянства, у Тбілісі його чекає арешт.

Джерело: 24 Канал
В Україні править олігархія та панує беззаконня, – західні оглядачі про депортацію Саакашвілі В Україні править олігархія та панує беззаконня, – західні оглядачі про депортацію Саакашвілі Reviewed by Світові вісті on 13:39 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.