Народне свято «Сорок святих» 22 березня 2018 року


Народне свято «Сороки» відзначається 22 березня (за старим стилем – 9 березня).
У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті сорока мучеників Севастійських.
Інші назви свята: «Сорок сороків», «Сорок святих», «День жайворонка», «Жайворонки».
Згідно з народним календарем, цього дня зима кінчається — весна починається, день з ночі міряється-дорівнює (настає рівнодення). Жайворонками (куликами, тетерко) також називали печиво у вигляді пташок чи сонця, що пеклися до цього свята.
Сорок Севастійських мучеників були воїнами-християнами, які прийняли мученицьку смерть. Усі вони були родом з Каппадокії і служили в римському війську. Воєначальник зажадав, щоб християни разом з іншими солдатами принесли жертву язичницьким богам. Після відмови їх піддали тортурам, а потім роздягли і змусили стояти в покритому льодом озері протягом ночі. До ранку один з воїнів не витримав і побіг до теплій бані. Однак, його місце серед мучеників зайняв римлянин Аглаий, якого вразила стійкість духу християн. Воєначальник побачив, що солдати не зневірилися і не здалися, і наказав всім перебити коліна, а потім усіх стратити.
До цього дня господині випікали з тіста печиво у вигляді птахів, як правило, сорок штук — за кількістю загиблих мучеників. Для цього використовували пружне, добре вимішене тісто, а в якості мастила застосовували солодкий міцний чай.
Печиво давали дітям, примовляючи: «Жайворонки прилетіли, на голівку дітям сіли». Дітвора залазила на даху, прив'язувала «жайворонків» до тичок і зазивала птахів скоріше прилітати і приносити весну. Потім випічку кришили і розкидали по сторонах. Втім, весна могла бути і оманливою — ранкові морози ще були сильні.
Якщо 22 березня траплявся ранковий мороз, говорили, що почалися Сороки – сорок морозних днів. Щоб захиститися від «ранків», господині пекли з житнього або вівсяної муки сорок кульок. Про них говорили: «Сороки святі, колобани золоті». Кульки належало по одному в день викидати з вікна протягом сорока днів.
У молоді у цей день були свої забави та ігри. Вони збиралися на танці. Спочатку дівчата виконували обряд замикання зими і розмикання весни. Вони розривали сорок мотузочок або розламували сорок паличок. Ця дія, на думку наших предків, розривала пута злих духів, що сковують землю взимку, і сприяло настанню весни. Потім починалися масові гуляння.

Джерело ukr.media
Народне свято «Сорок святих» 22 березня 2018 року Народне свято «Сорок святих» 22 березня 2018 року Reviewed by Світові вісті on 11:25 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.