Розкрита причина загибелі Гагаріна


Перший космонавт планети Юрій Гагарін розбився разом з інструктором Володимиром Серьогіним на винищувачі Міг-15УТІ із-за помилкової команди з землі, повідомив ТАСС член льотної підкомісії, яка входила у велику урядову комісію з розслідування причин катастрофи, доктор технічних наук Арсеній Миронов
За словами Миронова, недалеко від зони польоту літака Гагаріна і Серьогіна виконував завдання Міг-15УТІ льотчика Андрєєва. Фахівець вважає, що перший Міг-15УТІ потрапив в закритичний режим польоту в результаті маневру ухилення від раптово поміченого посеред хмарності другого літака.
«На запит Гагаріна в 10:29:57: "Завдання в зоні 20 закінчив. Прошу дозвіл на курс 320 градусів", керівник польотів (або його помічник) негайно відповів: "Дозволяю", — мабуть, не спостерігаючи небезпечного зближення міток цілей літаків Серьогіна — Гагаріна і Андрєєва на екрані локатора. Якби керівник польотів виконував свої обов'язки, він мав, подивившись на екран локатора, негайно доповнити команду "Дозволяю" лише двома словами :"Без зниження". Але слів "Без зниження" не було вимовлено. У підсумку — катастрофа", — розповів Миронов.
Експерт стверджує, що відповідь на питання про причини загибелі першого космонавта вдалося знайти при багаторазовому прочитання фрагментів розшифровки радіообміну в першій його редакції, законспектірованих в блокноті. Миронов зазначає, що фахівцям у ході розслідування катастрофи не вдалося встановити, хто стежив за радаром у момент трагедії.
Гагарін загинув 27 березня 1968 року при виконанні тренувального польоту на навчальному винищувачі Міг-15УТІ разом з льотчиком-інструктором Серьогіним. Літак розбився поблизу села Новоселово Кіржачского району Володимирської області. Згідно з офіційною версією, виконання льотчиками різкого маневру призвело до потрапляння літака в закритичний режим польоту і звалювання (різке падіння підйомної сили з-за неправильного обтікання крила повітряним потоком). Причини, які спровокували такий маневр, комісія не встановила.
За версією радянського космонавта Олексія Леонова, представленої в 2017 році у книзі «Людина і космос», Міг-15УТІ потрапив у вихровий слід пролітав поруч надзвукового Су-15. Леонов дав слово не називати прізвище льотчика, дії якого, за його версією, призвели до загибелі двох льотчиків.

Джерело ukr.media
Розкрита причина загибелі Гагаріна Розкрита причина загибелі Гагаріна Reviewed by Світові вісті on 09:48 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.