Секрети посадки кабачків для великого врожаю!
Сходи з гарантією
В кінці травня, коли грунт прогріється до 14-16 ° С, їх сіють на сонячній, захищеній від вітрів грядці. На 1 м² насипають 2 відра перепрілого компосту або перегною, 2 ст. ложки суперфосфату, 0,5 ст. ложки аміачної селітри і склянку деревної золи. Грунт розпушують на глибину 10 см. Схема для кущових сортів 70х70 см або 90х70 см, для довгоплетнистих - 140х70 см.
У кожну лунку кладуть по жмені перегною і золи, перемішують із землею і поливають (1 л води). На легких пухких грунтах насіння заглиблюють на 3-5 см, на важких глинистих - на 5-7 см. На всякий випадок вкривають плівкою до 7-12 червня, щоб не боялися заморозків на грунті. Сходи з'являються через 6-7 днів. Щоб зверху не було кірки, землю навколо мульчують торфом або перегноєм.
Догляд в деталях
Коли у кабачків відросте 4-5 листів, стебло злегка підгортають, підсипаючи до нього перепрілий компост. Завдяки цьому розвиваються додаткові корені, і кущі стають потужнішими і врожайнішими. До змикання листя кабачків потрібні прополки. Потім вони можуть самі за себе постояти - заглушають бур'яни.
Кабачки НЕ рихлять, щоб не зачепити коріння.
Рослини поливають теплою водою під корінь, намагаючись не потрапляти на листя. До цвітіння - раз в тиждень по 4-5 л на 1 м². Коли ж вони зацвітуть і особливо коли стануть приносити плоди, двічі в тиждень по 8-10 л на 1 м².
Від частих поливів може оголитися коренева система. Тоді її засипають перегноєм з торфом шаром до 5-6 см.
Підгодовують двічі: комплексним добривом під час цвітіння і фосфорно-калійним - при появі перших плодів. Треба лише врахувати, що кабачки не переносять хлору.
Коли кущі розростуться, видаляють частину листя знизу або з середини, щоб на плоди потрапляло сонце і обдувало повітря.
Поливи та підживлення збільшують розмір кабачків і при цьому перешкоджають їх передчасному дозріванню. Що важливо, адже основну кількість кабачків збирають недозрілими, а стиглими - лише для довгого зберігання. Дорослій рослині потрібно 20-30 л води на 1 м² грядки. Поливи припиняють за 7-10 днів до остаточного прибирання.
Ці прийоми збільшать кількість
Щоб урожай був максимальним, вибирають відповідні скоростиглі сорти. Наприклад, Аполлон F1, Маша F1, Ванюша F1 можуть давати по 8-9 кабачків з куща одночасно. Не скупляться на урожай і такі ранньостиглі сорти: Аеронавт, Немчіновський, Грибовський 37, жовтоплідний, Зебра, Золотинка, Квіта, Негрон, Соте 38.
Щоб продовжити збір врожаю і збільшити кількість плодів, насіння сіють кілька разів за сезон через кожні 6-7 днів.
Кабачків зав'яжеться більше, якщо залучити комах-запилювачів: розвести 100 г цукру і 2 г борної кислоти в 1 л окропу, остудити і обприскати квітки. Або щоранку (!) зривати пустоцвіти і струшувати пилок на рильця жіночих квіток. Також неподалік можна розвісити баночки з розчином меду (чайна ложка на склянку води).
Можна висадити поруч 2-3 різних сорти кабачка для перезапилення. Це теж збільшить урожай. Прийом не годиться, якщо плоди вирощують заради насіння, тому що з них потім отримаєш сорт з невідомими властивостями. Не підходить він і для самозапильних кабачків (Іскандер, Старт, Кавілі, Сангрум).
У плетистих сортів прищипують основне стебло, коли воно досягне 1 м, щоб відростали бічні пагони, на яких зав'язі завжди більше. У кущових і самозапильних сортів цього робити не потрібно.
Рослини розщедряться на плоди, якщо їх пару раз обприскати рідким добривом Еффектон-О (2 ст. ложки на 10 л води) через 10-12 днів. Витрата - 2 л розчину на 1 кущ. Третє позакореневе підживлення проводять «Агріколой від пожовтіння листя» (2 ст. ложки на 5 л води).
Перші кабачки отримують через 50-60 днів після сходів. Їх треба збирати якомога частіше, поки вони невеликі, по 100-200 г, і не довше 15-20 см, щоб вони не заважали зростати молодій зав'язі, знижуючи врожайність. З тієї ж причини обов'язково знімають всі потворні і перерослі плоди.
Компактні скоростиглі сорти, стійкі до несприятливих умов, можна вирощувати на балконі або лоджії. Це Белоплодний, Якір, Ролик.
(!) Якщо насіння кабачків куплені в магазині і на пакеті зазначено, що вони пройшли передпосівну підготовку, протравлювати або прогрівати їх не треба, щоб не погіршити схожість. Таке насіння, як правило, пофарбоване.
Джерело ukr.media
Секрети посадки кабачків для великого врожаю!
Reviewed by Світові вісті
on
11:20
Rating:
Немає коментарів: