Чи шкідливо скопувати грядки восени?


Кілька років тому серед городників трапилася несподівана «революція». Деякі стали стверджувати: скопувати грядки на зиму шкідливо для грунту!
- Частина дачників зайняла менш радикальну позицію: вони вважають, що восени скопувати землю треба, але не глибше, ніж на 10 см. Обґрунтування таке - при глибокому вторгненні корисні речовини вивітрюються з грунту. Але насправді спосіб осінньої обробки грунту диктується в основному типом ґрунту,- стверджує агроном Ірина Білозерова
Важкий грунт
Землі з великим вмістом глини осіння перекопка необхідна. Після збирання врожаю грядки перекопують на глибину 15-20 см, намагаючись не розбивати повністю грудки землі, вибираючи лише коріння багаторічних бур'янів і рослинні залишки. В результаті цієї процедури активізується кисневий обмін між шарами грунту, верхній шар не так ущільнюється за зимові місяці, личинки шкідників і частина насіння бур'янів виявляються на поверхні і знищуються птахами і морозами, полегшується весняна обробка ділянки.
Але копати глибше багнета лопати з перевертанням пластів буде вже не корисно, а ще шкідливо. Це «поховає» грунтові мікроорганізми, які беруть участь у формуванні гумусу, на велику глибину, де вони загинуть від нестачі кисню.

Пухка земля
Добре окультурений грунт можна точно так само перекопати не глибше багнета лопати після збирання врожаю, але допустимо і просто розпушити землю сапкою. У цьому випадку при нестачі вологи поверхня висихає менше і родючий шар не вивітрюється.
Багато піску
Легкі піщані грунти восени не перекопують. Але кидати їх напризволяще теж не треба: для поліпшення структури і збагачення органікою такі грунти рекомендується засівати на зиму житом або вівсом, попередньо злегка розпушити поверхню майданчику для посіву.

Джерело ukr.media
Чи шкідливо скопувати грядки восени? Чи шкідливо скопувати грядки восени? Reviewed by Світові вісті on 11:47 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.