Страви з цього плоду кориснi тим, хто проводить багато часу за комп'ютером


Ось i розпочався сезон гарбузiв, якi нинi вважають дуже корисними. 
Насамперед тому, що вони низькокалорiйнi, тож чудово пiдходять тим, хто хоче схуднути, ще й допомагають органiзму швидше спалювати калорiї. А чим iще корисний гарбуз? 
Розповiдає дiєтолог Людмила Денисенко, пише газета "Експрес". 
 -- Чого ми не знаємо про цей популярний плiд? 
 -- Знаєте, що готують спортсменам пiсля iнтенсивних тренувань? Страви з гарбуза! Так-так! Порцiя страви з гарбуза мiстить бiльше калiю, нiж банан -- 564 мг (банан -- 422 мг), а калiй допомагає вiдновити баланс електролiтiв в органiзмi пiсля важкого тренування i тримає м'язи в тонусi.
 Завдяки ж значному вмiсту вiтамiну С гарбуз можна вважати iмуностимулювальним продуктом. У 200 грамах м'якуша бiльш як 11 мл вiтамiну С, а це майже 20% денної норми, рекомендованої для жiнок (чоловiкам потрiбно 75 мг цього вiтамiну на день). До того ж у процесi декiлькох недавнiх дослiджень, проведених у США, виявили, що вживання гарбуза полiпшує кровотiк, чим i сприяє сексуальному здоров'ю чоловiкiв.
-- Скажiть, а оранжевий колiр м'якотi гарбуза на що вказує? -- Цей овоч на 90% складається з води, а його насичений помаранчевий колiр свiдчить про те, що наповнений вiн антиоксидантами й бета-каротином, який перетвориться в нашому органiзмi на вiтамiн А. Регулярне вживання значної кiлькостi бета-каротину допомагає органiзму краще протистояти деяким видам раку, серцевим хворобам i процесам старiння. Притiм у м'якушi гарбуза мiститься дуже багато цiнного для дитячого органiзму вiтамiну D, який посилює життєдiяльнiсть i пришвишує рiст дiтей. Клiтковину цього овочу легко засвоює навiть ослаблений органiзм. Ось тому страви з гарбуза рекомендують для лiкувального i профiлактичного харчування. 
 -- Кому насамперед слiд вживати цей овоч? 
 -- Страви з гарбуза рекомендують вводити в рацiон хворим на гепатит, холецистит, людям iз жовчнокам'яною хворобою, хронiчним колiтом i ентероколiтом у стадiї загострення, а також iз недугами серцево-судинної системи (гiпертонiя, атеросклероз з недостатнiстю кровообiгу), з гострим i хронiчним нефритом i пiєлонефритом (для лiкування нирок вживають свiжий сiк iз сирого гарбуза -- по пiвсклянки на добу). 
Також гарбуз рекомендують вагiтним жiнкам як протиблювотний засiб. Вживають його i при морськiй хворобi. Особливо страви з гарбуза кориснi людям з ослабленим зором i тим, хто проводить багато часу за комп'ютером. Сiк гарбуза дiє заспокiйливо й допомагає впоратися з безсонням. Його рекомендують i при хворобах нирок i печiнки. 
Притiм у цьому овочi багато солей цинку, якi змiцнюють чоловiчу потенцiю, а жiнкам допомагають довше мати привабливий вигляд. 
 -- Чим корисне гарбузове насiння?
 -- Досить з'їдати жменьку пiдсушеного насiння на день -- i ваш органiзм забезпечений добовою нормою залiза. Крiм того, насiння гарбуза знижує рiвень "поганого" холестерину i, за даними дослiджень, дiєве в боротьбi з деякими видами раку. 
Насiння гарбуза також використовують для боротьби з глистами. До того ж речовини, якi мiстяться в гарбузовому насiннi, зменшують ризик виникнення простатиту й нормалiзують рiвень тестостерону. I ще: насiння гарбуза багате на амiнокислоти, якi, за твердженням експертiв, сприяють виробленню серотонiну -- так званого гормону щастя. Таким чином, навiть жменька смаженого гарбузового насiння здатна полiпшити настрiй так само, як солодощi, тiльки воно нешкiдливе. 
 -- До речi, гарбузова каша -- одна з традицiйних українських страв, її часто варили нашi предки. А як її правильно варити? -- Варили цю страву з таких iнгредiєнтiв як гарбуз, пшоно, мед, молоко, масло. Усе це варилося разом -- у горщику в печi. 
 Iрина ШЕЛУПЕЦЬ

Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2016/10/20/208675-stravy-cogo-plodu-korysni-tym-hto-provodyt-bagato-chasu-kompyuterom
Страви з цього плоду кориснi тим, хто проводить багато часу за комп'ютером Страви з цього плоду кориснi тим, хто проводить багато часу за комп'ютером Reviewed by Світові вісті on 22:18 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.