Як змінилися зарплати військових за півтора року війни



Щоб дотягти до тилових зарплат російських військових у пунктах постійної дислокації (ППД), українським солдатам і офіцерам мало тримати фронт в зоні АТО під обстрілами - треба брати участь у боях, знищуючи ворожу техніку. 
Півтора роки тому, в розпал боїв в Донбасі і незадовго до Іловайського котла, редакціяЛІГА.net підготувала інфографіку - Ганебна різниця: скільки заробляють військові в Україні і в Росії. Зібрана інформація показала рівень реальної турботи влади про грошове забезпечення ЗСУ: військові армії агресора заробляли в мирних умовах в 3-5 разів разів більше, ніж українські - у бойових. 
З того часу пройшли дві виборчі кампанії, другий уряд камікадзе відпрацював рік, партії правлячої коаліції щосили попіарилися на армійській тематиці і роздали вагони обіцянок. У розпал бюджетного процесу і нових серій публічної турботи керівництва країни про людей в армії ЛІГА.net вирішила розібратися, що конкретно змінилося за ці півтора року в оплаті смертельно небезпечної роботи українських військових. 
З чого складається заробіток солдатів і офіцерів ЗСУ 
Півтора роки тому, на початку бойових дій в Донбасі, українські військові отримували в якості матеріального забезпечення від держави в кращому випадку каску радянського зразка, а на форму і бронежилети солдатам скидалися всією Україною. Зарплати військових навіть в зоні АТО були мізерними: у рядового - 2341, командира взводу - 3801, командира батальйону - 5601 грн. Цілком очевидно, що українська армія воювала з російським агресором зовсім не за гроші. Передвиборча обіцянка президента Порошенка про виплату тисячі гривень в день за участь у АТО встигла перетворитися на приклад порожнього гасла. 
Не за гроші воюють люди в погонах і зараз. 
У травні 2014 року Кабмін ввів надбавки за участь в антитерористичній операції. Її розмір стартує з 3 тис грн. Нагорода виплачується пропорційно дням, проведеним у АТО. Якщо грошове забезпечення військового перевищує 3 тис грн, - наприклад, 3480 грн, - і він провів в АТО десять днів, то його надбавка до окладу складе 1122,58 грн. 

І лише з 1 лютого 2015 року військовим призначили бойову тисячу обіцяну Петром Порошенком у травні 2014 року. За кожний день безпосередніх бойових зіткнень військові отримують 1 тис грн (після видання бойового наказу). 

З пам'ятки про нарахування та виплату грошового забезпечення військовослужбовців, розміщеної на сайті Міноборони, випливає, що структура нарахувань була затверджена міністром оборони ще 11 червня 2008 року. Грошове забезпечення військових формує безліч факторів: посада, військове звання, тривалість, інтенсивність, умови військової служби. Голий оклад рядового становить 30 грн, молодшого лейтенанта - 105 грн, капітана - 120 грн, полковника - 135 грн. Ситуація за посадовими окладами не набагато краще: командир взводу - до 850 грн, командир роти - до 1050, командир батальйону - до 1100 грн. Існують ще надбавки за тарифний розряд, вислугу років, роботу з секретними документами, особливі умови служби.
mo.jpg 
Для порівняння, голий оклад у рядового в РФ - 5000 рублів (приблизно 1750 грн), окладза спеціальністю/посадою (припустимо, стрілок) - 10 тисяч рублів. 
Різниця вважається ганебною 
Редакція ЛІГА.net направила інформаційний запит до Міністерства оборони України з проханням надати інформацію про реальні зарплати військових в мирних умовах (в ППД) і в зоні АТО. Виходячи з відповіді українського військового відомства і даних офіційних осіб РФ, ми склали інфографіку, з якої випливає, що українські військові - як і півтора роки тому - навіть в зоні АТО заробляють менше, ніж російські - в мирних умовах. 
(З повним текстом відповіді МО України на запит можна ознайомитися за цим посиланням
Зарплати вказані до вирахування податків. Для українських військових це близько 35%, але всі податки компенсує держава. "Податки нараховуються за відомістю, і тут же йде компенсація. Військовослужбовець цього навіть не відчуває, оскільки все робиться одночасно", - пояснив ЛІГА.net заступник голови департаменту фінансування МО Сергій Винник. 
До осені 2015 року з наших військових знімали і 1,5% військового збору, але Верховна Рада це непорозуміння скасувала. В армії країни-агресора прибутковий податок становить 13%. Важливий нюанс: достовірних даних про бойові виплати в російській армії отримати не вдалося; за неофіційними даними, російські офіцери та фахівці-контрактники можуть отримувати за участь у війні проти України подвійний або потрійний оклад.
ato1.jpg 
Зарплати українських вказані в діапазоні від мінімальних до максимальних, залежно від роду військ. Найбільшим грошовим постачанням забезпечуються офіцери та контрактники ПДВ, Військово-Морських сил і Повітряних сил ЗСУ. 
На грошове забезпечення в путінській армії впливають багато складових, аж до географічного положення частини. Як випливає з російського довідника за видами виплат, командир мотострілецької роти в Сєвероморську (за полярним колом) з урахуванням усіх надбавок отримує 184 тис рублів, - це близько 62,6 тис грн за курсом НБУ. На аналогічній посаді в Хабаровському краї офіцер заробляє набагато менше - 77 тис рублів (близько 26,2 тис грн). 
Український командир роти, що воює в зоні проведення АТО, навіть якщо відноситься до більш високооплачуваним ПДВ, отримає набагато менше: 16,7 тис грн. 
У відкритому доступі на сайті Міністерства оборони Росії викладені тільки типові зарплати сержантів і рядового складу. Ніякої інформації про грошове забезпечення офіцерів у російському сегменті інтернету і у відкритих джерелах немає. Наведені в інфографіці дані взяті з інтерв'ю заступника міністра оборони Тетяни Шевцової та офіційних заяв директора департаменту фінансового забезпечення Міноборони РФ Анни Кондратьєвої. 
Закрита зарплата російських військових, які беруть участь у бойових діях, наприклад, в окупації східного Донбасу. За інформацією СБУ, затриманий у минулому році в Донецькій області російський майор Володимир Старков розповів, що за участь у війні в Донбасі кадровим військовим РФ виплачується потрійний оклад. Це означає, що майор армії агресора в зоні АТО "заробляє" в чотири-п'ять разів більше, ніж українські офіцери. 
Істотні надбавки росіяни отримують і за участь у бомбардуваннях Сирії. Як з'ясувала газета Ведомости, крім стандартного грошового забезпечення, російським офіцерам видають по $62 відрядних в день, а контрактникам - $43. 
Додаткові виплати 
31 січня 2015 року Кабмін прийняв постанову про виплату винагороди військовим в особливий період та під час проведення АТО. Військовослужбовцям призначені виплати за участь у АТО у розмірі 100% місячного грошового забезпечення пропорційно дням участі, нагороди за успішну участь у бойових діях і знищення (захоплення) військової техніки ворога. 
За підбиту техніку. Як повідомили ЛІГА.net в Міноборони, винагорода за успішне виконання завдань по знищенню техніки виплачується в розмірі від 12 180 грн - за підбитий військовий автомобіль, до 243 600 грн - за бойовий корабель першого рангу (див. таблицю).
56356352.jpg Однак бійці, з якими розмовляла кореспондент ЛІГА.net, кажуть, що отримати ці гроші дуже складно. "За спалену техніку практично не платять. Потрібна відеофіксація, а її бути не може: найчастіше техніка знищується вночі", - кажуть вони. 
У МО стверджують, що існує певний алгоритм докази знищення техніки.Підтвердженням успішного виконання завдання є: журнал бойових дій; доповідь командира з детальним позначенням обставин, місця, способу знищення, типу техніки;доповідь командирів суміжних підрозділів; дані фото- чи відеофіксації, акт оприбуткування трофейного майна у разі захоплення. Причому остаточне рішення про визнання техніки знищеною керівник штабу АТО приймає на підставі не менше трьох з перерахованих документів. 
З лютого 2015 року знищену техніку ворога в Донбасі держава оцінила в 779 тис грн. Ця сума покриває, наприклад, 21 підбитий безпілотник. Або 16 танків. З урахуванням запеклих боїв під Дебальцеве, в Широкине і Мар'їнці - довести вдалося небагато. 




За виконання бойового завдання. Міноборони у відповідь на запит ЛІГА.net розписало тарифну сітку таких винагород: успішне виконання бойового завдання бригадою оцінюється в 365 тис 400 грн, полком або батальйонно-тактичною групою в 243 тис 600 грн, батальйоном або дивізіоном в 121 тис 800 грн, ротою, батареєю, взводом - в 60 тис 900 грн. 

З лютого по листопад додаткові винагороди отримали 19,5 тис військових на суму 89,8 млн грн. З них близько 3,5 млн грн виплачені за успішне виконання бойового завдання у складі підрозділів, і більш 85,5 млн грн - за безпосередню участь у бойових діях. Ще 3,5 млн вже підтверджені наказами штабу АТО, і найближчим часом ця сума буде виплачена. 

Бойова тисяча. Як повідомлялося, з 1 лютого 2015 року українським військовим виплатили 85,5 млн грн таких бойових. Щоправда, спочатку у передвиборчих обіцянках Порошенка уточнення "за бойовий день" було відсутнє. У цьому зв'язку президенту довелося виправдовуватися: "Тисяча гривень, я мав на увазі, за кожний день за перебування в бою, а не в АТО". 

Опитані кореспондентом ЛІГА.net військові підтверджують, що бойові тисячі видаються."Бойові тисячі у нас платять. 1000 гривень за день участі в боях при мені отримали бійці з нашого взводу, третя хвиля, вже на дембелі", - розповів один з військовослужбовців. 

Проблеми з платіжною дисципліною 

Зарплатні цифри від Міністерства оборони і реальні виплати військовим в частинах, в зоні АТО і на полігонах - це два паралельні світи. З платіжною дисципліною в армії великі проблеми. Десятки свідчень цьому можна знайти в засобах масової інформації та соціальних мережах. Однак, у більшості випадків йдеться не про обман військових, а про банальне безладдя і тяганину. 

Волонтер Ксенія Бикова наприкінці листопада виклала повідомлення про нарахування одному з бійців 537,04 грн з позначкою Зарплата. "Саме така зарплата у контрактників, а не від 5200 до 5700, як обіцяли", - написала Бикова в мережі Facebook. Коментатори цю інформацію сприйняли досить скептично: на їхню думку, солдату було перераховано аванс, а основна частина прийде пізніше. 

Однак військові, з якими розмовляла ЛІГА.net, стверджують, що ніяких авансів не отримують - відразу всі постачання. "По нашій частині авансів я не бачив ні в кого, відразу йде вся зарплата. Затримки бувають, причин не знаю, але це затримки в пару днів. Образно кажучи, кожен місяць гроші є. СМС приходять з банку, текст не знаю, хто придумує, це з призначення платежу береться. У мене написано дослівно ****** UAH Zarplata, Viskova chastinа. Розшифровки, що це за гроші, немає. фінустанова каже, що з наступного місяця видаватимуть роздруківки, в яких всі нарахування будуть розписані детально", - розповів ЛІГА.net Сергій Прокопенко, який несе службу телефоністом в зоні АТО. 

Боєць батальйону Айдар, що побажав залишитися неназваним, останню зарплату отримав ще в серпні. "З 2014 року мужики на передовій по два-три місяці сидять, приїжджають в штаб дізнатися, що там із зарплатою, з бойовими, і дізнаються, що половина якимось чином опинилася записана за СЗЧ (самовільне залишення частини, -ред.), тобто дезертири половина. Найцікавіше, деякі записані в двохсоті, хоча, слава Богу, живі. З'їжджають просто: то нібито командири не подавали рапорти на пацанів, то наказ загубився, то як я - записаний добровольцем, а в штат ще не записаний. Провину перекладають один на одного. Я в цьому році вже на контракті в серпні отримав зарплату - і все. Причина мені поки невідома. Швидше за все, причина буде в тому, що або вивели з штату, поки я в госпіталі лежав, або знову втратили накази... Навіщо гроші, можна почекати, поки нас переб'ють, ми ж не маємо права відповідати на обстріли ворога, поки не він підійде до 50 метрів десь. І то, якщо дав відповідь, потім півночі будеш рапорт писати, чому і навіщо... Запитайте у міністрів, де гроші, які знімаються другий рік у вигляді податку на армію. За ці гроші ми вже повинні воювати з автоматами з чистого золота", - сказав військовий у бесіді з ЛІГА.net

Військовослужбовець Максим Голуб, який несе службу в розвідці в секторі М, розповівЛІГА.net, що кожен місяць недоотримує близько 800 грн, а атошну надбавку за травень йому виплатити взагалі забули: "Мені не виплатили атошні за травень. Воюю-воюю, вже на командувача сектором вийшов, поки немає. Виявляється, атошні мені не виплатили, бо мене не включили до наказу. Хтось не врахував. І кожен місяць не враховувалася вислуга. У мене шість років вислуги. Після двох років 5% надбавка, а після п'яти років - 20%. Тобто на місяць мені недоплачували 821 гривню. І так вже півроку, теж з травня". 

Військовослужбовці не виключають, що недоплати та невиплати надбавок - вина командирів на місцях. "Всі провтики - це вина командирів: від сержанта і вище. А іноді й самого бійця: не стежив за просуванням, не вчасно подавав рапорти... Але тут теж є нюанси: не всіх занесли в журнал бойових дій, і так далі", - вважає один з бійців. 

Військовослужбовець Збройних сил України Максим Колесников, співробітник Проектного офісу реформ МО і автор відомих мережевих записок Щоденник мобілізованого, підтвердив ЛІГА.net, що безлад з виплатами в армії - досить поширена практика. При цьому система роботи з кадрами вибудувана таким чином, що ніхто нікому нічого не пояснює і платіжні документи не показує. 

"Є кілька проблемних моментів. Перший: у тільки сформованих або знову поповнюваних частинах просто немає фізично людей, які вміють нараховувати зарплату. У мене товариші служать у п'ятій батальйонно-тактичній групі, яка три місяці була взагалі незрозуміло де, потім її все-таки приєднали до 81-ї бригади ВДВ, але не включили до складу ВДВ, і ось хлопці потрапили туди в квітні і не отримували грошей. Ніхто не нараховував. Другий момент: складність самої системи. Оклад насправді маленький, а далі йдуть нарахування премій і доплат. І дуже часто люди не розуміють, не вміють цього робити, не знають, що нараховувати. Або як рахувати зарплату мобілізованого: як контрактника або як строковика? Тому що у нас немає окремої платіжної системи для мобілізованих. І рахують на калькуляторах з папірцями. В принципі, за замовчуванням був наказ, що мобілізований прирівнюється до контрактника по грошовій платні, але в армії досить заплутані правила і система передачі документації. Крім того, в процесі мобілізації відбувається маса переказів. Людина приходить у учебку, потім в частину. Я, наприклад, переходив три рази: з одного підрозділу в інший, з одного батальйону в інший, з одного артилерійського дивізіону в іншій. І це, знову ж таки, вносить плутанину. Ну і плюс, для того щоб нараховувалися атошні, має прийти папір зі штабу сектора в частину. Якщо запізнилися і не надіслали вчасно - виплати відкладаються", - пояснив Колесніков. 

Обіцянки-2016 

Зараз, перед початком бюджетного процесу-2016, українським військовим дають нові обіцянки. Президент Порошенко стверджує, що в наступному році на грошове забезпечення військовослужбовців буде виділено в два раза більше коштів - 30 млрд грн. В останньому телеінтерв'ю президент уточнив, що зарплата військового не повинна бути менше зарплати патрульного в поліції (7-10 тис грн - ред.) 

Секретар РНБО Александр Турчинов заявляє, що коштів, закладених в обороному бюджеті-2016, вистачить на невелике підвищення зарплати. На оборону і безпеку країни буде виділено близько 5% ВВП, а це близько 113 млрд грн. Турчинов вважає, що зарплата контрактника повинна бути не менше 7 тис грн, і тоді охочих служити за контрактом буде набагато більше. 

Головнокомандувач ЗСУ генерал армії Віктор Муженко пообіцяв днями, що з 1 січня 2016 року грошове забезпечення ЗСУ буде збільшено. Муженко стверджує, що військовослужбовець за контрактом в місцях постійної дислокації (тобто не в АТО) буде отримувати близько 7 тис грн, командир взводу - 9 тис, командир роти - 10 тис, командир батальйону - 12 тис, командир бригади - 14 тис. Піднімається питання про зміну коефіцієнта надбавки за участь у бойових діях. 

Як всі ці плани відіб'ються у державному бюджеті 2016 року - поки неясно. Уряд оприлюднив лише основні макропоказники документа. Та й чи дійдуть обіцяні гроші до гаманців українських військових, якщо проблема платіжної дисципліни та ведення зарплатної документації в армії не буде вирішена кардинально. 



Джерело http://news.liga.net/ua/articles/politics/7739758-yak_zm_nilisya_zarplati_v_yskovikh_za_p_vtora_roku_v_yni.htm
Як змінилися зарплати військових за півтора року війни Як змінилися зарплати військових за півтора року війни Reviewed by Світові вісті on 11:20 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.