До фіз-ри не готовий! Пробу Руф'є слід проходити після кожної застуди


За допомогою цієї проби визначають, чи готове серце до фізичних навантажень
-- Як саме проводять пробу Руф"є? -- питаємо у відомого лікаря Геннадія Меламеда, автора наукових праць та популярних видань із педіатрії. 
-- Усе дуже просто. Спочатку в учня вимірюють пульс у стані спокою -- кілька разів через кожні 15 секунд, аби отримати 2-3 однакових значення. Далі впродовж 45 секунд він має присісти 30 разів, витягнувши вперед руки і рахуючи вголос. Після цього учень сідає на стілець, а лікар одразу ж вимірює у нього пульс -- за перші 15 секунд та за останні 15 секунд першої хвилини після вправи. Ці дані теж записують і обраховують індекс Руф’є за спеціальною формулою: додають усі три значення пульсу, множать на 4, віднімають 200, а тоді ділять на 10. 
-- Що означатиме отримана цифра?
-- Це буде оцінка функціональних можливостей серцево-судинної системи, рівень резерву серця під час фізичного навантаження. Рівнів цих міністерство у додатку до указу про запровадження проби Руф"є визначає п"ять: при індексі менше 3 - високий рівень, 4-6 - добрий, 7-9 - середній, 10-14 - нижче середнього (задовільний), більше 15 - низький. Це усереднені показники, їх варто звіряти з віком школярів. Так, для 7-8-річних високий рівень -- це менше 6, до 11 -- можна займатися фізкультурою в основній групі, а незадовільний -- це менше 21. Тоді для 15-річних високий рівень -- це 0-0,5, а 11-15 -- уже слабкий, серцева недостатність. На основі цих даних школярам визначають групу для занять фізкультурою -- найвитривалішим основну, а тим, чиє серце ще не готове до навантажень -- підготовчу або спецгрупу. Це дуже важливо, адже дозволить учням уникнути перевантаження. 
-- Наскільки об"єктивними є отримані під час проби Руф"є дані? 
-- Результат проби суттєво залежить від емоційного стану школяра. Розхвилювався перед кабінетом лікаря -- дані погіршилися. Саме тому перед проведенням тесту рекомендують хоча би 5 хвилин спокійно полежати. Мають значення і погодні умови. Якщо надворі спека, а в кабінеті задуха -- результат проби засвідчить слабке серце. Аби отримати точні результати, тест слід проводити у спокійному стані та у приміщенні, де температура не перевищує 22-24 градуси. 
-- Якими ще способами можна оцінити стан серця?
-- Це можна зробити за допомогою усім відомої електрокардіографії (ЕКГ) чи ультразвукового дослідження (УЗД). ЕКГ фіксує реакцію серцевого м"яза на те чи інше навантаження. А сучасні апарати УЗД дозволяють побачити структуру серця і навіть стан кровотоку по його судинах, оцінити стан стінок, клапанів. Спорсменів часто обстежують за допомогою навантажувальних проб -- на біговій доріжці, велотренажері тощо. 
-- А які є способи "підкачати" серцевий м"яз?
-- Один із найпростіших -- стрибки. На місці, через скакалку чи на ходу -- неважливо. Слід лише безперервно стрибати -- спершу по хвилині, потім по дві, три. Також допомагає біг та різні рухливі види спорту. 

Джерело http://poradnykzhinky.com/
До фіз-ри не готовий! Пробу Руф'є слід проходити після кожної застуди До фіз-ри не готовий! Пробу Руф'є слід проходити після кожної застуди Reviewed by Світові вісті on 01:12 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.