Струбцина кутова — чим вона відрізняється від інших конструкцій?


Струбцина кутова і інші моделі цього пристосування відносяться до інструментів-помічникам, які необхідні для фіксацій деталей під час їх обробки або для щільного стискування деталей між собою, наприклад, в процесі склеювання.
Необхідні інструменти та матеріали

Фанера

Брус

Шпильки

Гайки

1 Струбцини столярні як приклад принципу роботи інструменту ↑


Виготовляють столярні струбцини з металу і дерева. Деякі елементи для нестаціонарних кріплень теж можуть називати струбцинами, але це невірно. Подібне фіксування мають м’ясорубки, настільні лампи, лещата тощо. Головна відмінність струбцини в тому, що, встановивши її на поверхні, можна працювати обома руками, хоча останнім часом з’явилися моделі, які дозволяють користуватися тільки однією рукою.


Є тип даних пристосувань, які називають важільними. Вони відрізняються тим, що засновані не тільки на системі осей, але і важелів. Часто їх називають притисками або затискачами, а також быстрозажимными пристроями, системами для швидкої фіксації. Треба лише докласти трохи зусиль, і моментально створюється пристойна затискна сила. Для того щоб швидко зафіксувати деталь, потрібно буде лише виконати один рух — переміщення затискну рукоятку. Складається найпростіша ручна струбцина з основної рами чи скоби і рухомих елементів з затискачами, це може бути або гвинт, або важіль. Його мета — не тільки фіксація рухомої частини, але і регулювання сили стискання.


Головна відмінність різних моделей струбцин полягає в їх механізмі. Тому часто виділяють такі класи:
гвинтові;
монтажна;
кутова;
швидкозатискний;
ручна.
Вибираючи цей інструмент, треба звертати увагу на робочий хід, а також на відстань, на яку можуть розсуватися елементи-фіксатори. Найбільш практичними є ті пристосування, які мають найбільші перераховані показники. З великими параметрами можна використовувати в роботі більш великі деталі, розміри можуть варіюватися в різних моделях від 20 до 350 мм. Тепер скажемо кілька слів про кожного різновиду струбцин.
2 Струбцина кутова та інші конструкції — коротка характеристика ↑

Відео по темі

Гвинтові пристосування відрізняються тим, що у них є гвинт, а рукоятка має T-подібний вигляд. Під час повороту рукоятки губки починають стискатися, при обертанні в зворотньому напрямку — розтискати. Такі струбцини часто застосовують для фіксації труб в роботі з сантехнічними приладами. Кутова струбцина використовується для підтримки заготовок виробів під прямим кутом. Це можуть бути самі різні слюсарні роботи. Вони вважаються дуже міцними, тому що для їх виробництва використовують дюралюміній, а зручні для слюсарних робіт тому, що на них виконані спеціальні монтажні отвори, щоб можна було закріплювати на верстаті.


Конструкція таких струбцин хороша для утримання елементів рами або куточків, а також інших схожих деталей під час їх склеювання.
Струбцина монтажна призначена закріплювати і затискати залізобетонні плити та інші матеріали, які використовуються при зведенні будівель або споруд. Для даної роботи виготовляють затискачі з особливо міцних металів. Це дозволяє застосовувати їх для закріплення конструкцій з важким вагою при будівельних або ремонтних роботах. Хоч вона і виконує складну і відповідальну роботу, але конструкцію така струбцина має зовсім просту, креслення про це явно свідчить. Вона вважається найнадійнішою.


З її використанням і ремонтом цілком зможуть впоратися працівники без спеціальної кваліфікації. Ще даний вид пристосувань використовують для закріплення труб та інших елементів комунікацій. З їх допомогою можна добре закріпити круглі або овальні деталі з різними діаметрами. Основна відмінність такого виду струбцин — це кілька точок кріплення, тому робота з ними забезпечить надійне з’єднання шматків трубопроводу, і конструкція буде добре підготовлена до проведення зварювальних робіт.
Швидкозажимні струбцини називають найбільш ефективними. Часто при роботі з деталями бувають випадки їх усунення, завдяки силовому впливу. Добре, якщо реакція спрацьовує моментально, і можна рукою перемістити рукоятку затиску і зафіксувати більш надійно. Тому у швидкорозжимних струбцин прироблені накладки, а система осей і важелів дозволяє працювати на затиск тільки однією рукою.


Ручну струбцину по-іншому називають пружинним затискачем. У нього є дві рукоятки, і якщо їх розводити, то і основні затискні частини теж моментально розлучаться, а при виконанні зворотних дій вони зведуться і зафіксують будь-який предмет. Із-за наявного пружинного механізму зусилля користувача значно полегшуються. Такий тип струбцин застосовують тоді, коли потрібно склеїти дрібні деталі або утримати невеликі предмети з нетвердих матеріалів: картону, дерева, пластика. Крім основних видів струбцин, є і унікальні, або вузькоспеціалізовані. Їх теж чимало, часто зустрічаються наступні варіанти: кулачкові, клинові, кутові, з глибокими пазами, спеціальні для стільців.
3 Як зробити струбцину — створюємо інструмент самі ↑

Якщо ви хочете, щоб у роботі вам допомагала власна струбцина, своїми руками ми спробуємо виготовити варіант, який має найпростішу конструкцію.



Як зробити струбцину своїми руками — покрокова схема
Крок 1: Підбираємо деталі
Перш ніж почати збирати дане пристосування, треба подивитися, чи є в домашній коморі все необхідне. Для виготовлення потрібно: пара шпильок, де різьба довжиною близько двохсот міліметрів, а діаметр близько п’яти міліметрів; пара шпильок, де перетин, як і у перших, а довжина близько 120 мм; гайки відповідного розміру; пара фанерних дощечок розміром 15х150х200 мм; пара рейок розміром 20х40х240 мм (бажано користуватися брусками з дерева м’яких порід).
Крок 2: Збираємо підстава
Саморобні струбцини, як правило, кріплять на поверхні робочого столу. Тому беруться бруски, які приготовані для кріплення затиску до верстата. На них просвердлюється пара отворів так, щоб гайки зі шпильками були дуже щільно притиснуті один до одного. Для того щоб пристрій було стійким і міцним, нижній брус треба розташувати щільно на горизонтальній площині, тобто плазом, а верхній брусок маємо навпаки ребром до стільниці. Потім треба встановити фанерні дощечки і до них прикласти брусок, який буде кріпитися на поверхні столу. Треба звернути увагу на те, щоб нижній краєчок дощок був нижче брусочки хоча б на 3 см. Всі дані елементи, а їх три, просвердлюються наскрізь. Вони потрібні будуть для вставки шпильок трохи пізніше.
Крок 3: Робимо затискач
Одну дощечку потрібно міцно зафіксувати до нижнього бруска. Як затиску буде друга дошка. Дана конструкції буде здійснювати захоплення за допомогою рухомої фанерної смужки, а за допомогою коротких шпильок струбцина буде кріпитися до поверхні столу. Довгі шпильки потрібні для визначення робочого ходу, а для фіксації рухомої частини і регулювання сили затиску потрібні гайки. Їх роль у даній конструкції — бути важелями. Як зробити струбцину, ви дізналися, але слід розуміти, що зроблені в домашніх умовах інструменти мають низький рівень міцності. Але для виконання нескладних домашніх робіт вони будуть добрими помічниками.

Джерело http://cable.kiev.ua/
Струбцина кутова — чим вона відрізняється від інших конструкцій? Струбцина кутова — чим вона відрізняється від інших конструкцій? Reviewed by Світові вісті on 00:33 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.