Дуже успішний рік: третина нардепів купила торік авто, квартиру або земельну ділянку


Серед фракцій і груп, чиї представники придбали вартісне майно (до уваги брали відсоток обранців у загальній кількості фракцій та груп!), лідирують депутатська група “Воля народу” та Радикальна партія Олега Ляшка, пише газета "Експрес". 
Докладніше про природу стрімкого надбання майна депутатами -- в розмові з аналітиком Комітету виборців України Денисом Рибачком. 
-- Яка частка парламентарів придбала торік вартісне майно на кшталт квартири чи машини? 
-- 131 депутат із 423-х вказав у декларації, що він або хтось із членів його родини купив торік автомобіль, квартиру або земельну ділянку. 
Зокрема, 77 народних обранців чи їхні родини придбали машини, 44 купили квартири і 39 -- земельні ділянки. Деякі задекларували одразу декілька придбань. 
Найактивнішими покупцями рухомого й нерухомого майна виявилися представники групи "Воля народу". Із 19 депутатів 11 (це 58%) придбали авто, помешкання чи земельну ділянку. У п'ятьох із них з'явився новий автомобіль, у двох -- квартири, у трьох -- земельні ділянки. Один зазначив придбання одночасно автівки, квартир і землі. Тим часом у фракції Радикальної партії 52% депутатів (11 із 21 представника) протягом минулого року купили квартиру, землю або машину. У решти фракціях і групах показники приблизно однакові -- від 20 до 30% їхніх представників надбали нову нерухомість або авто. Найактивніше депутати оформляли майно в жовтні-листопаді минулого року. 
-- Чим можна пояснити стрімкі темпи придбання вартісного майна депутатами протягом минулого року?
 -- З одного боку, сам факт того, що люди стали народними депутатами, міг певним чином вплинути на їхні можливості придбати вартісне майно. Адже коли третина обранців за рік роботи в парламенті купує нові машини і квартири, напрошується саме такий висновок. З іншого боку, це може бути пов'язано з бажанням встигнути легалізувати майно до початку запровадження електронного декларування. Адже саме восени минулого року стало зрозуміло, що антикорупційна реформа в частині декларування має великі шанси пройти через Верховну Раду. 
Нинішні електронні декларації фактично є нульовими. Це декларації за минулий рік, але зрозуміло, що депутати під загрозою кримінальної відповідальності почали вписувати до них усе, що набули до того часу. Якщо порівняти ці звіти зі звітами про майно попереднього року, то можемо побачити велику різницю. 2014-го депутат міг мати одну квартиру й одне авто, а 2015-го в нього вже зазначено три квартири та дві машини. 
-- Як вважаєте, у деклараціях відображені всі квартири й машини народних обранців чи насправді їхня кількість може бути більшою?
 -- Нині народні депутати й чиновники подають інформацію не лише про власне майно, а й про майно членів своєї родини -- дружини, дітей. Але проблема в тому, що якщо дружина, скажімо, не хоче надавати інформацію, то ніхто її змусити не може. Тоді її чоловік-народний депутат просто зазначає, що дружина відмовилась надавати відомості про майно. Це її особисте право. Як наслідок, ми не зможемо дізнатися, скільки помешкань чи автомобілів зареєстровано на дружину. Тобто частина майна депутатів може перебувати в тіні. 
Наталія ВАСЮНЕЦЬ

Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2016/11/25/214695-duzhe-uspishnyy-rik-tretyna-nardepiv-kupyla-torik-avto-kvartyru-zemelnu
Дуже успішний рік: третина нардепів купила торік авто, квартиру або земельну ділянку Дуже успішний рік: третина нардепів купила торік авто, квартиру або земельну ділянку Reviewed by Світові вісті on 02:31 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.