Мозаїка своїми руками на дачі — цілком посильне завдання!


Якщо є бажання прикрасити стіни будинку, паркани, сходи, доріжки на ділянці, садові меблі, вміння викладати мозаїку перетворить мрію у реальність. Особливо актуально це для тих, хто прагне з максимальною користю використовувати всі навколо, навіть ті матеріали, які є для більшості мотлохом, сміттям. Адже у справу підуть і осколки скла, дзеркала, посуду, пляшок, оздоблювальної плитки керамічної, галька, невеликі камінчики. Деякі використовують навіть дерев’яні тріски.
Що можна прикрасити мозаїкою?
Про, цей список досить довгий! Адже прикрашають
стіни будинків;
садові меблі;
паркани;
ступені;
басейни;
клумби;
доріжки;
майданчики під зоною відпочинку.
Майстер-клас викладання мозаїки з плитки
Складання ескізу майбутньої картини
Насамперед варто вирішити, який буде сюжет майбутньої мозаїки. Якщо майстер володіє фантазією і вміє малювати, то може самостійно скласти схему. А всім іншим доведеться задовольнятися чужими малюнками, яких тут представлено безліч. Як збільшити малюнок до потрібного формату, знають практично всі.
Слід накласти на картинку сітку 1 см Х 1 см, а схему розлініяти з потрібним збільшенням. Наприклад, якщо хочеться зробити малюнок у 5 разів більше, то квадрати викреслюють зі стороною 5 см, в 10 разів – сторона дорівнює 10 див. Потім акуратно переносять всі рисочки з зразка на схему. З такою роботою легко справляються навіть учні початкових класів.
Заготівля матеріалу для мозаїки
Найчастіше в кожному будинку після ремонту залишається деяка частина невикористаної керамічної плитки або з’являється стара, знята зі стін. Це цілком може послужити матеріалом для мозаїки. Але можливо для обраного малюнка потрібні плитка інших кольорів. Тоді можна звернутися в будівельний магазин і там за мізерну ціну, а то й зовсім безкоштовно, придбати бій або залишки кераміки.


Для того щоб викласти мозаїку, майстрові потрібні уламки кахлів невеликого розміру. Частина плитки можна залишити цілими. Решті кахель або розрізають професійним плиткорізом, або розколюють молотком, загорнутим тканиною.


По ходу роботи може з’ясуватися, що можуть знадобитися більш дрібні шматочки. Тоді осколки «правлять» з допомогою кусачок або пасатижів, прибираючи зайве. Особлива точність тут не потрібна, важливо лише, щоб шматки кераміки не були більшими залишилося вільного місця. (40)
Підготовка поверхні
Краще всього викладати мозаїку на штукатурці, цементно-піщаної стяжки, гіпсокартон чи шпаклівки. Дуже важливою умовою є абсолютна гладкість і чистота поверхні. Тому перед початком роботи треба ретельно вирівняти її і закрити тріщини, обробити грунтовкою, так як це дозволити збільшити адгезію (силу зчеплення).
Ескіз малюнка найкраще перенести на підставу мозаїки олівцем, щоб не збитися і викласти картину з дотриманням необхідних пропорцій.
Підготовка клею для мозаїки
Це питання майже самий важливий при створенні картин з осколків. Слід вибрати найбільш підходящу суміш, яка має найвищу адгезію до тих матеріалів, з якими доводиться працювати.
Наприклад, для бетонних основ експерти радять брати білий цементний клей (Крепс Посилений Білий, Litoplus K55, ЮНІС Белфикс, Ceresit CM 115). А ось для роботи з дерев’яної поверхні найкраще підходить реактивний плитковий епоксидний клей, затирка на епоксидній основі або рідкі цвяхи.
Викладання мозаїки
При роботі слід пам’ятати такі основні правила.
Дуже важливо наносити сцепляющую масу на обидві поверхні: заснування і матеріал, яким викладається малюнок. Причому одна з поверхонь повинна мати більш легкий намазування.
В першу чергу використовують той матеріал (осколки, гальку, голяки, черепки посуду), які є самими товстими, щоб потім поганяти всі інші під нього, щоб вирівнювання було найбільш точним.
Наносити клейову масу слід лише на невеликі ділянки, попередньо виділені на ескізі. Більшою площею можна промащувати лише легкі зони, на укладання яких потребує мінімум часу.
Намазавши на поверхню підстави клейову масу звичайним шпателем, потрібно потім видалити зайву суміш з допомогою шпателя із зубцями.
Однорідні по товщині шматочки викладають на рівний клейовий шар. Якщо ж у композиції доводиться використовувати шматочки різної товщини, то тут на допомогу майстру буде вирівнювання основи додаванням клею.


Більш тонка плитка і осколки меншого розміру будуть заглиблюватися в клейову масу швидше – про це слід пам’ятати і намагатися уникати «провалювання» малюнка в загальній композиції.


Починати викладення композиції необхідно з центру, так вийде більш якісно з точки зору відповідності ескізом і пропорцій.
Фон і абстракцію залишають наостанок, так як в першу чергу потрібно викласти ті об’єкти, які мають складну геометрію: люди, тварини, рослини тощо.


Роблячи мозаїку на стільниці, краще всього по його краю набити вертикально бордюри. Саму композицію потрібно викладати від країв до центру.

Джерело http://vidpoviday.com/
Мозаїка своїми руками на дачі — цілком посильне завдання! Мозаїка своїми руками на дачі — цілком посильне завдання! Reviewed by Світові вісті on 09:15 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.