Як прищепити дерева навесні - основні методи та схеми


Щеплення дерев- це процедура, за допомогою якої живці одного рослини приживляють на іншому. Існують різні варіанти щеплення рослин, основні з них:
щеплення в розщепів;
копуліровка;
окулірування;
щеплення в розріз;
за кору;
аблактіровкі.
При виборі методу потрібно враховувати кліматичні умови, сезон, а також розміри і сорт дерева. Якщо дерево прищеплюється в літній період, розвиток живця відбувається тільки в наступному році. Якщо ви хочете, щоб прирост ріс влітку, процедуру слід провести навесні.
Найкраще прищеплювати дерева в суху і похмуру погоду. Влітку теж можна прищеплювати, але доведеться збільшити кількість поливів. Ефективними є зимові щеплення. Для цього саджанці викопують в зимовий час, прищеплюють, а вже навесні висаджують. Живці починають розвиватися в поточному сезоні.
Щеплення дерев: основні переваги
На одному стовбурі можна виростити кілька сортів.
Старе дерево легко оновлюється.
Підвищується морозостійкість.
Досить швидкий результат - через 2 роки щеплений черешок готовий плодоносити.
Зростає якість плоду.
Отже, зупинимося на головних методах щеплення.
ОкупіровкаВ цьому випадку прищеплюється вічко - спляча брунька. Цей метод простий і економічний, отже, найпопулярніший. За допомогою окупіровки окультурюють в розплідниках дички. Всього з одного живця береться по 4-5 нирок, якими можна прищепити кілька підщеп.


Найкраще вибирати час, коли активно рухається сік (кінець липня-початок серпня). Головна ознака готовності дерева до окулірування - легке відшарування кори.
Для щепи вибирайте пагони в стадії росту, однорічні. У них повинні бути сформовані нирки, черешки довжиною 15 см готують із середньої частини пагонів. В якості підщепи використовують саджанці, товщина гілок яких становить до 1 см. Нижні гілки видаляються спеціальним ножем. В області крони потрібно залишити 5 гілочок скелетного типу. Далі вирізують очі з довжиною деревини 3 см. Щитки та переносять на кору, де попередньо роблять розріз у формі «Т». Щиток обережно вставляють в кору, і в кінці обв'язують. Через 2 тижні можна перевірити результат.
Щеплення за коруЯкщо прищепа і підщепа істотно відрізняються по товщині, застосовують даний метод. Він також ефективний, якщо було до цього невдала щеплення. Як і з минулим методом, щеплення за кору виконують тоді, коли активно рухається сік.


У ролі підщепи підійде обрізаний пень. У ролі щеп можна брати живці, які знаходяться в стадії спокою або ті, які тільки що прокинулися.
Підрізають їх на 3 нирки, а на пні готують надрізи на 3 см. Внизу щепу обрізають косо, а потім вставляють під кору.
Копуліровка
Якщо розмір підщепи не дозволяє прищепити за кору, можна використовувати метод копуліровки. Його проводять тоді, коли рослини знаходяться в стані спокою.

Проводять наступним чином: щепу з підщепою косо зрізають, а потім поєднують. В кінці обв'язують і змащують живці. Для кращого зрощення потрібно робити фігурні і більш складні зрізи. Копуліровка підвищує врожайність дерев.

Джерело ukr.media
Як прищепити дерева навесні - основні методи та схеми Як прищепити дерева навесні - основні методи та схеми Reviewed by Світові вісті on 11:48 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.