Здоров'я печінки: що її губить та як відновити
В останні роки все частіше спостерігаються випадки ураження печінки ліками. До певного віку ми приходимо з цілим букетом хвороб. Лікування цих захворювань проводиться за затвердженим стандартам, що включає декілька препаратів.
Деякі лікарські засоби мають потенційний гепатотоксический ефект (тобто призводять до ураження печінки), який треба відслідковувати. І лікарі про це знають.
Має значення також недотримання режиму дозування, правил прийому ліків, одночасне вживання алкоголю чи продуктів, які змінюють фармакологічну дію призначених препаратів.
Найважливіший фактор ризику ураження ліків печінки – поліпрагмазія, тобто одночасний прийом відразу декількох препаратів. Важливу роль може зіграти і так званий «каскад призначень», коли побічний ефект від ліків сприймається як самостійне захворювання і його починають лікувати новими препаратами.
Частіше ураження печінки від ліків зустрічається у дітей до 3 років і дорослих старше 40 років, жінки схильні до цього більше, ніж чоловіки. Багато залежить і від індивідуальної активності ферментної системи печінкових клітин.
Небезпечне мовчання
Коли потрібно перевірити печінку?
якщо вам більше 50 років;
при цукровому діабеті та ожирінні, так як печінка реагує на збільшення жирової маси тіла;
якщо в родині були випадки цукрового діабету;
під час вагітності;
при використанні протизаплідних препаратів;
при тривалому застосуванні лікарських препаратів.
У печінки немає нервових закінчень, тому вона не болить, навіть коли в ній йде руйнівний процес. Ранні стадії захворювань, як правило, протікають майже безсимптомно. Постійна слабкість і апатія, сонливість, легка нудота – все це настільки широка симптоматика, що мало хто запідозрить в своїх неприємностях печінку.
Щоб правильно оцінити стан органу, необхідно дослідити структуру і функцію печінки. Для цього доведеться насамперед відвідати гастроентеролога, який порекомендує програму обстеження.
Обов'язково треба провести УЗД, зробити дослідження крові на «печінкові проби», вміст холестерину, рівень глюкози крові і маркери вірусних гепатитів. Все це дозволить вчасно виявити неприємні зміни і почати лікування.
Печінка – унікальний орган, який володіє дивовижною здатністю до самовідновлення. Допомагають їй в цьому гепатопротектори – засоби, що сприяють відновленню її клітин. В основному це препарати на основі есенціальних фосфоліпідів.
Ці речовини сприяють зменшенню накопичення в клітинах печінки жиру і холестерину і відновлюють мембрани клітин печінки, завдяки чому вона краще справляється із знешкодженням алкоголю і токсинів.
Що любить печінка?
Есенціальні фосфоліпіди не виробляються в організмі, їх можна отримати тільки ззовні. В першу чергу – з натурального молока і кисломолочних продуктів: кефіру, йогурту, сиру. Тільки їсти ці продукти слід без цукру.
Корисні жирна морська риба, оливкова і льняне масло, а також звичне нам соняшникова, тільки нерафінована. В них містяться близькі до фосфоліпідів за складом поліненасичені жири – ейкозаноїди. На жаль, всі ці продукти дуже калорійні. Тому, незважаючи на високу потребу, захоплюватися ними не можна.
Всупереч стереотипам, що печінка «не любить» кави, – це не зовсім так. В напої містяться речовини, які покращують мікроциркуляцію у внутрішніх органах і є гепатопротекторами, але за умови, що випивається не більше 1-2 чашок кави в день.
Дуже корисні для печінки насіння, горіхи, селера, шпинат, петрушка. Ці продукти доступні практично круглий рік, слідкуйте, щоб вони завжди були у вас на столі.
Для збереження здоров'я печінки важливо обмежити цукор, картоплю, борошняні вироби, каші з подрібненого зерна. Надлишок цих «легких» вуглеводів змінює обмін речовин і призводить до жирового переродження печінки, підвищує ризик розвитку цукрового діабету, особливо при наявності артеріальної гіпертонії у людей похилого віку.
Скоротіть споживання в їжу консервів та копченостей – у них є вкрай шкідливі для печінки і організму трансжири, акриламід і канцерогени. А ось овочі і несолодкі фрукти – основне джерело корисних антиоксидантів і жовчогінних речовин.
Джерело ukr.media
Здоров'я печінки: що її губить та як відновити
Reviewed by Світові вісті
on
11:38
Rating:
Немає коментарів: