І знову – з Новим роком!


Сьогодні кожен може дозволити собі «досвяткувати» Новий рік – завдяки розбіжності юліанського і григоріанського календаря.
14 січня – Старий Новий рік
Історичний феномен «Старий Новий рік» відзначають у багатьох колишніх союзних республіках: Україні, Росії, Білорусі, Абхазії, Казахстані, а також у Сербії, Чорногорії, Румунії і деяких районах Швейцарії.
Цікаво, що різниця між юліанським і григоріанським календарями збільшується кожне сторіччя, коли число сотень на рік від Різдва Христова не є кратним чотирьом, на один день. Тому з 1 березня 2100 року ця різниця складе 14 днів. А з 2101 року Різдво і Старий Новий рік будуть відзначатися на день пізніше.
Зі Старим Новим роком у народі пов'язано безліч прикмет.
– Якщо 14-го січня першим у ваш будинок увійде чоловік – пощастило! Значить, рік для всіх домочадців буде вдалим. А якщо жінка – чекайте біди. Загалом, кличте 14-го числа в будинок гостя сильної статі. І не відкривайте двері «прекраснополим». Ну, на всяк випадок... Прикметі вже кілька сотень років.
– У Старий Новий рік не варто рахувати копійки. Віщує сльози.
– 14-го січня не радять давати в борг гроші. Інакше, мовляв, самі в боргах рік проведете.
– Народна прикмета також свідчить, що не до добре вимовляти напередодні Старого Нового року і в перший його день слово «тринадцять».
– А ще не треба виносити з хати сміття. З ним можна винести і щастя.
Ще з часів Давньої Русі до нас прийшло повір'я: як Новий рік зустрінеш – так його і проведеш.
Також в цей день...
14 січня 1119 року, в день святого Іларія, був заснований орден Тамплієрів. Рицарі Христа і Храму Соломона вважаються першими з часу заснування релігійних військових орденів. Орден був заснований невеликою групою лицарів на чолі з Гуго де Пейном після Першого хрестового походу, щоб підтримати нове Єрусалимське королівство у ворожому оточенні переможених мусульманських сусідів, а також забезпечити охорону безлічі європейських пілігримів, які рушили до Єрусалиму після його завоювання. Одним з найважливіших видів діяльності Ордену була робота з фінансами. У Ордена можна було взяти позику під 10 % – для порівняння: кредитно-позичкові каси та євреї давали позики під 40 %. Саме тамплієри є винахідниками чеків, причому якщо сума вкладу вичерпувалася, то її можна було збільшити з наступним заповненням родичами. Кожен чек забезпечувався відбитком пальця вкладника. За операції з чеками Орден брав невеликий податок. Наявність чеків звільняла людей від необхідності переміщень дорогоцінних металів (грали роль грошей), тепер можна було вирушати в паломництво з невеликим шматочком шкіри і в будь комтурии тамплієрів отримати повноцінну монету! Т. о. грошова власність власника чека стала недоступною для розбійників, кількість яких у Середньовіччі було досить велике.
1878 – винахідник Олександр Белл демонструє телефон англійській королеві Вікторії.
1911 – народився Анатолій Рибаков, російський радянський письменник-романіст («Кортик», «Бронзовий птах», «Діти Арбата»).
1925 – народився Юкіо Місіма (справжнє ім'я Хіраока Кимитакэ), один з найбільш обдарованих японських письменників XX століття.
1934 – у Харкові почався серійний випуск першого в Радянському Союзі малоформатного вузькоплівкового фотоапарата «ФЕД».
1948 – народився Валерій Харламов, легендарний радянський хокеїст, нападник.
1963 – народилася Анна Самохіна, актриса, яку вже після перших зіграних ролей («В'язень замку Іф», «Злодії в законі», «Дон Сезар де Базан») проголосили секс-символом радянського кіно.
1962 – починає роботу міжнародний нафтопровід «Дружба».
1989 – Пол Маккартні записав альбом «Back in the USSR», випущений тільки в Радянському Союзі.
1990 – у США почали показ мультсеріалу «simpson's».
2004 – у Японії створили апарат, здатний моделювати сни за будь-якого сценарію.
Іменини відзначають:Олександр, Богдан, Василь, В'ячеслав, Григорій, Іван, Михайло, Микола, Петро, Платон, Трохим, Федот, Еміль.

Джерело: УкрМедіа
І знову – з Новим роком! І знову – з Новим роком! Reviewed by Світові вісті on 23:01 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.