Коли сіяти помідори? Як виростити міцну розсаду помідорів на підвіконні?


Клімат більшості регіонів України такий, що отримати хороший урожай помідорів можна тільки вирощуючи їх через розсаду. Хоча сучасний ринок широко пропонує сорти та гібриди помідорів, які можна висівати безпосередньо в грунт, але на практиці вони не дають належних результатів. Деякі городники пристосувалися висівати насіння помідорів на розсаду в квітні в парники на біопаливі або в теплицю з полікорбоната. Але все-таки більшість любителів вирощує розсаду в квартирі на підвіконнях. Як же отримати хороші міцні рослини в домашніх умовах?
Вибираємо насіння помідорів
Зазвичай городники віддають перевагу гібридам помідорів. Але рекомендувати конкретні сорти та гібриди я не беруся. Як кажуть, «на смак — товаришів немає».
У теплиці найчастіше садять індетермінатні помідори, тобто рослини з необмеженим ростом. Вирощують їх на шпалері із застосуванням пасинкування. Вибір таких сортів і гібридів за смаком, розміром плодів, їх забарвленню і застосуванню практично безмежний. У плівкових тунелях і відкритому грунті вирощують детермінатні помідори, тобто рослини з обмеженим ростом. Їх висота найчастіше не перевищує 1 м. Хоча виробники і пишуть, що їм не потрібні опори, на практиці виходить далеко не так.
І зовсім мало у продажу штамбових помідорів. Їх висота не перевищує 50 см, і вони всі усипані плодами. Відстань між розсадою менше, ніж у звичайних помідорів, що допомагає компенсувати їх відносно невисокий урожай. Вони не потребують формування, пасинкування. Купувати насіння краще в лютому: в магазини в цей час надходять свіжі партії. А головне — вибір сортів та гібридів ще досить великий.
Посів насіння помідорів
Коли сіяти насіння помідорів на розсаду? Розрахувати дату не складно, вона залежить від того, коли ви зможете висадити розсаду на постійне місце. Для теплиці підходить 50 — денна розсада, яка має 5-6 листків. Так, в середній смузі погодні умови дозволяють це робити не раніше другої декади травня. Тому до посіву приступають приблизно 15-20 березня. Щоб висадити помідори у відкритий грунт в кінці травня, посів проводять у третій декаді березня. Керуйтеся правилом — краще посіяти пізніше, ніж раніше! Невеликі, рослини що не витягнулися приживаються краще, швидше випускають перше суцвіття.
Перед посівом обов’язково прочитайте рекомендації на пакетиках. Зараз деякі виробники обробляють насіння проти хвороб, а іноді покривають оболонкою з стимуляторів росту. У цьому випадку ніякої передпосівної обробки не потрібно. Але більшість насіння потрібно підготувати до посіву. І тут у кожного городника — свої секрети. Одні — замочують у зольної воді, інші — в борній кислоті, а хтось використовує свій власний «секретний» склад. Якщо ви початківець, варто спробувати різні способи на невеликій кількості насіння і вибрати найбільш вдалий.
Я роблю так. Кожен сорт складаю в окремий марлевий мішечок і протягом години витримую в малиновому розчині перманганату калію. Потім насіння в мішечках промиваю. Далі замочую їх у розчині мікроелементів. Можна використовувати біостимулятори росту Епін — Екстра і Циркон. Для замочування використовую ватні диски. Розкладаю їх на піддоні і змочую розчином гумату натрію (дозування можна подивитися на пакеті). На кожен диск викладаю насіння одного сорту. Зверху закриваю їх другим диском. Піддон прибираю в пакет і ставлю на ніч на батарею, а вранці знімаю, але тримаю в теплі. Через 2-3 дні накльовується перше насіння.
Приблизно на третій день я їх висіваю в землю. Найчастіше використовую грунт на основі торфу. Заповнюю ємність грунтом, добре поливаю. Коли вода стече, проливаю грунт малиновим розчином перманганату калію. Далі роблю рядки глибиною не більше 1 см з відстанню 2,5-3 см. Біля кожного рядка ставлю етикетку з назвою сорту. У рядки розкладаю насіння з відстанню в 1 см. Присипаю їх грунтом, трохи ущільнюю і обприскую з пульверизатора. Плошку укладаю в пакет і ставлю на підвіконня.
Щодня провітрюю посіви і не допускаю пересихання грунту. Поступово збільшую час провітрювання, і через кілька днів зовсім прибираю пакет. Як тільки у більшої частини сіянців з’явиться один справжній листок, пікірую їх в окремі ємності. Я використовую пакети з-під молока та соку, а також одноразові пластикові горщики квадратної форми. Для пікіровки застосовую вже інший грунт. Найчастіше це заготовлений з осені субстрат, в який входить садова земля, компост, пісок і верховий торф в пропорції 2:1:1:1. Якщо його не вистачає, купую грунт на основі верхового торфу, в якій додаю пісок, вермикуліт і комплексне добриво. Горщики набиваю субстратом, добре проливаю, позначаю етикеткою і щільно встановлюю на піддони. Можна використовувати і пластикові ящики з овочевого магазину. Застилаю кожен ящик шматком плівки або пакетом для сміття великого обсягу, так, щоб бортики теж були закриті, і вода після поливу не витікала назовні. За допомогою кілочка розсаджую сіянці по окремих горшочкам. Обов’язково добре поливаю.
Догляд за розсадою помідорів
Подальший догляд зводиться до поливу і підживлення. Помідори вимогливі до вологи, тому поливати їх треба регулярно. Особливо, коли весняне сонце починає пригрівати, грунт в горщиках швидко пересихає. Обов’язково стежте, щоб розсада не в’яла від нестачі вологи.
Для підгодівлі використовую гумат натрію, а також будь-яке водорозчинне добриво для розсади овочевих культур. Першу підгодівлю проводжу через тиждень після пікіровки сіянців в окремі горщики. Зазвичай даю її в половинній нормі, особливо, якщо дні стоять похмурі. Далі до висадки в теплицю підгодовую розсаду 1 раз на тиждень.
Якщо розсаді не вистачає світла, вона починає сильно витягуватися. У цьому випадку найкраще допоможе досвічування, 14-16 годин на добу. У мене спеціальної лампи немає, тому, щоб розсада не витягується, я використовую препарат Атлет. Це — регулятор росту, який перерозподіляє поживні речовини в рослині і відправляє їх, в основному, в кореневу систему. Зростання розсади сповільнюється, стебло потовщується, листова пластина стає ширше і посилюється ріст коренів. Розсада виходить компактна, потужна, добре розвинена. Препарат застосовують у вигляді позакореневого підживлення надземної частини рослин, а також поливу під корінь. При обприскуванні зазвичай вистачає трьох обробок з інтервалом у тиждень. Важливо пам’ятати, що дія препарату починається на 5 — 8-й день. Тому, якщо через тиждень після третьої обробки ви ще не висадили помідори на постійне місце, то допускається проведення четвертої обробки. Більш детальну інформацію про дію і способи застосування препарату можна прочитати в інструкції.
Оптимальна температура для нормального росту і розвитку розсади помідора — 18-20 ° С. Але, найчастіше, температура в квартирах буває дещо вищою. Поки на вулиці стоїть морозна погода, ящики з розсадою необхідно присунути якомога ближче до шибки і при першій же можливості перенести їх на засклений балкон або лоджію. Якщо ні того, ні іншого у вас немає, то можна зробити «друге підвіконня», поклавши дошки на поперечні бруски і переставити розсаду туди.
Провітрювання необхідно влаштовувати дуже часто, щоб до висадки розсади на постійне місце вона пройшла загартування. У мене є досить великий засклений балкон, на який я виношу розсаду, як тільки дозволяє погода.
Приблизно у другій декаді травня пересаджую рослини помідорів в теплицю і парники. Розсаду в скриньках добре поливаю і накриваю нетканим матеріалом, щоб вона швидше адаптувалася до нових умов і звикла до яскравого сонця. Через день-два висаджую помідори на постійне місце.
До моменту висадки розсади теплиця у нас продезінфікована. У ній готовий перший урожай зелені, який прибираю разом з рослинними залишками. У грунт вношу компост, повне мінеральне добриво, золу, перемелену яєчну шкаралупу, і змішую все з верхнім шаром землі. Розсаду висаджую в 2 ряди на відстані 50 см між рослинами і рядами.
Штамбові сорти у відкритому грунті висаджую за такою ж схемою, але трохи щільніше. Потім помідори добре поливаю і знову накриваю нетканим матеріалом на 1-2 дні, поки розсада не приживеться і не зміцніє.

Юлія Мирошкина, агроном
Джерело http://www.rivnist.in.ua/
Коли сіяти помідори? Як виростити міцну розсаду помідорів на підвіконні? Коли сіяти помідори? Як виростити міцну розсаду помідорів на підвіконні? Reviewed by Світові вісті on 23:46 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.