Розкрито природний механізм захисту від старіння і раку


Цей механізм перешкоджає передчасному старінню клітин. Стаття вчених опублікована в журналі Cell. Коротко про неї говориться в прес-релізі на сайті EurekAlert!, передає Ukr.Media.
Теломерами називають ділянки на кінцях хромосом, які складаються з повторюваних нуклеотидних послідовностей, що не кодують білок. При копіюванні ДНК теломери коротшають, і цей процес є однією з причин біологічного старіння. Коли кінцеві ділянки стають надто короткими, клітини перестають ділитися. Однак це ж явище виступає захистом від раку, в іншому випадку злоякісні клітини можуть необмежено розмножуватися.
Щоб в клітинах зберігався баланс між підтриманням довжини теломер та запобігання малігнізації (малігнізація), існує тонко відрегульований механізм. Вчені з'ясували, як розпізнаються і відновлюються укорочені кінці хромосом в дріжджах.
Виявилося, що при відсутності теломерази (відновлювального теломери ферменту) до укороченим теломер приєднуються TERRA — некодирующие білки молекули РНК, які запускають реакції на ушкодження ДНК (DNA damage response, DDR). РНК примикають також і до довгих теломер, однак вони швидко видаляються білками Rat1 і RNase H2.
TERRA є не тільки в дріжджах, але і в інших організмах, включаючи людський. Дослідники планують вивчити функції РНК у клітинах людей.

Джерело /ukr.media
Розкрито природний механізм захисту від старіння і раку Розкрито природний механізм захисту від старіння і раку Reviewed by Світові вісті on 11:44 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.