Посів газону восени


Газон, звичайно, не грядка з овочами – догляду за ним менше. Однак і йому потрібно приділяти увагу.
Зараз майже ні одна дача не обходиться без ділянки, засіяної зеленою травою, — газону. На ньому засмагають. Він перетворився на улюблене місце для дитячих ігор. На свята на нього встановлюють мангал або барбекю. Одним словом, на дачі без газону нікуди
Газон, звичайно, не грядка з овочами — догляду за ним менше. Однак і йому потрібно приділяти увагу. Щоб цей процес спростити, потрібно продумати всі моменти ще до посіву.
Коли краще сіяти газон
Це питання виникає завжди в самому початку. Для посадки газону годиться в принципі будь-яка пора року, крім зими. Однак найкращий період — це кінець серпня — вересень.
Чим осінній посів газону краще за інших:
Весна для дачника — надзвичайно насичений час року. Треба встигнути все і всюди. Природно, максимум сил віддається "годувальникам" — городу і саду; трохи менше — квітнику. На посів газону вже не залишається ні часу, ні сил. Коли вони з'являються, сприятливий час вже проходить. А до кінця серпня велика частина роботи на ділянці вже зроблена, частина врожаю прибрана, частина — ще чекає своєї години. І під час цієї невеликої перерви можна подумати й про зелену галявину.
Погода ближче до осені також зазвичай сприяє посадці газону. Земля вже тепла — насіння сходить швидше. Вологи достатньо і в землі, і в повітрі — газон не потребує в такому частому поливі, як, наприклад, при посадці влітку. Сонце не палить нещадно — молодій траві не загрожує вигоряння від його надмірної активності.
Варто згадати й про бур'яни. У них, як і у більшості рослин, до осені сповільнюються темпи зростання. З цієї причини, навіть якщо ви забудете про прополювання, у вашого газону є шанс підрости та не бути знищеним бур'янами.
Постарайтеся посіяти газон приблизно за 1,5 місяці до заморозків. Цього часу насінню вистачить, щоб зійти, а траві — достатньою мірою підрости та перенести зимові морози.
Яку траву вибрати для газону
Вибір трави залежить від того, для яких цілей ви збираєтеся використовувати свій газон.
Залежно від призначення, газони поділяються на кілька видів:
Спортивний газон — трава для цього газону повинна бути стійкою до витоптування. Її основна властивість — здатність вижити за будь-яких навантажень (механічних впливах).
Партерний газон — найбільш аристократичний, найвишуканіший з усіх видів газон. Він створюється у найбільш парадних місцях. Трав'яний покрив повинен бути суцільним, однаковим за висотою і кольором. Традиційно складається з трав одного виду, однак зараз для нього використовуються і трав'яні суміші.
Луговий газон — природний газон, найбільш наближений до трав'яного покрову, характерного для даної ділянки. Висока трава і стійкість до навантажень — основні відмінні риси цього типу. На таких газонах засмагають, активно проводять час, влаштовують пікніки з шашликами й т. д. З трав використовуються конюшину, тимофіївку, тонконіг тощо.
Мавританський газон — газон, що складається не тільки з трав, але і з квітів. Нагадує квітучу галявину, де одні квіти змінюють інші протягом усього сезону.
Як підготувати ділянку для газону
Підготовкою ділянки для газону потрібно зайнятися заздалегідь, приблизно за місяць до його посадки.
Ретельно очистить ділянку від будь-якого сміття, каменів, бур'янів і їх коренів.
Проти багаторічних бур'янів можна використовувати гербіциди. До часу посіву газону гербіциди розчиняться і не зможуть завдати шкоди газонним травам.
Ґрунтовно вирівняйте територію, де буде рости газонна трава.
Обов'язковий етап підготовки до створення газону — це внесення добрив. Газон потрібно підгодувати спочатку перед посівом, а потім удобрювати протягом всього його життя. Внесення передпосівних добрив забезпечить сходи корисними речовинами на кілька перших місяців життя, що дуже важливо для кореневої системи незміцнілих травинок.
Подальші підживлення залежать від потреб трави. На нестачу тих чи інших елементів вкаже зовнішній вигляд газону.
Співвідношення азоту, фосфору і калію в цей період повинно бути приблизно 1:4:4. Найбільше, на думку фахівців, у посіяного газону існує потреба у фосфорі, найменша — в азоті. Фосфор надає благотворний вплив на схожість насіння і розвиток кореневої системи — це саме те, що потрібно молодому газону в перші місяці існування. Потребують рослини також і в калії. Щоб він легше засвоювався, потрібна невелика кількість азоту.
Навесні потреба газонних трав в поживних речовинах змінюється. Там на перше місце виходить азот, який забезпечить ріст надземної частини рослин. Співвідношення азоту/фосфору/калію в цей час буде відрізнятися від передпосівного — 4:1:2.
Використовувати перед посадкою для підгодівлі можна як мінеральні, так і органічні добрива. З органіки найкращу дію надасть курячий послід (джерело фосфору) в поєднанні з деревною золою (постачальник калію). Розкидайте ці добрива по ділянці, а потім перекопайте, закривши їх у ґрунт. Розрівняйте ділянку граблями.
Як посіяти газон на дачі
Через тиждень-два після внесення добрив можна приступати безпосередньо до посіву газону. Для цього виберіть сухий безвітряний день, щоб насіння не віднесло вітром.
За день до посіву ретельно полийте ділянку. Щоб струмінь води не залишила вм'ятин на рівній землі, використовуйте розбризкувач.
Змішайте насіння з сухим піском. Це допоможе розподілити їх по території більш рівномірно.
Розкидайте їх по підготовленій ділянці. Робити це потрібно у двох напрямках: спочатку, наприклад, вздовж, а потім поперек.
Граблями акуратно закрийте насіння в землю. Розподіляйте їх також спочатку в одну сторону, а потім в напрямку, перпендикулярному першому.
Далі йде, мабуть, найскладніший і дуже важливий етап роботи. Вам потрібно ущільнити розпушену граблями землю. Це потрібно, по-перше, щоб насіння були притиснуті до ґрунту і їх не віднесло вітром. А по-друге, ущільнення землі зробить газон рівним, без купин і ямок.
Добре якщо у вас для цього є спеціальний каток — тоді робота не складе особливої праці. Однак у більшості дачників, які збираються облаштувати на ділянці один невеликий газон, такого пристосування немає. Значить, будемо використовувати те, що є.
Можна надіти на ноги лижі та "пройти" ними весь газон.
Можна до дерев'яних дощечок прибити старе взуття і таким чином утрамбувати ґрунт.
А можна просто пройти всю ділянку вздовж і впоперек і ущільнити ґрунт своїми ногами.
Подальший догляд за посіяним газоном полягає в регулярному поливі. Якщо встановилася суха погода, то перші три тижні ділянку потрібно поливати через день. Обов'язкова умова — наявність розпилювача або полив лійкою з дрібними отворами.
Через два-три тижні з'являться перші паростки, і кількість поливів можна зменшити. Тут увагу потрібно перемикнути на бур'яни. Всі зайві рослини слід обережно видаляти, намагаючись не пошкодити кореневу систему молодих травинок.
Коли газонна трава досягне 10-14 см, її можна перший раз підстригти.
Щоб газон протягом багатьох років радував вас, потрібно дотримуватися всіх правил на етапі його закладки. Це позбавить вас від зайвих клопотів у майбутньому.

Джерело ukr.media
Посів газону восени Посів газону восени Reviewed by Світові вісті on 22:41 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.